Afvallen en beweging

Afvallen en beweging hangen met elkaar samen. Door beweging versnellen er allerlei processen in je lichaam. Zo zullen bijvoorbeeld je darmen sneller gaan werken, om je voeding sneller om te zetten in stoffen die je lichaam gebruikt. Een van de effecten hiervan is dat je eten sneller door je darmen geleid wordt en derhalve minder kans krijgt om in je darmen te blijven plakken. Hiermee voorkom je allerlei vervelende ongemakken. Hierbij kun je denken aan een opgeblazen gevoel, darmkrampen en zelfs darmkanker. Je darmen zijn sowieso een goede graadmeter voor je gezondheid. Veel vage en minder vage darmklachten, variërend van flatulentie, spastische darm tot constipatie, komen door verkeerde voeding, te weinig lichaamsbeweging, te veel stress of een combinatie daarvan. Maar goed wat betekent de combinatie afvallen en beweging voor je?

Afvallen en beweging

In de eerste plaats verbrand je meer calorieën, doordat je meer beweegt. Dat is een goede zaak als je een paar kilo kwijt wilt. Natuurlijk heeft voeding een belangrijke impact op je gewicht en je gezondheid. Elk pondje gaat immers door het mondje. Afvallen en beweging omdat het extra calorieën verbrandt en allerlei processen verlopen sneller. Hierbij kun je denken aan je hart, je metabolisme en je spiermassa neemt toe.

Je hart gaat sneller kloppen door lichaamsbeweging en dat is een goede zaak. Je hart is ook een spier en, zoals elke spier in je lichaam, groeit je hart wanneer je het traint. Een sterker hart hoeft minder moeite te doen om het bloed door je lichaam heen te pompen. Hierdoor klopt het minder keren per minuut . Dit is gunstig voor je levensduur. Althans, er bestaan theorieën die dit stellen. Het is natuurlijk best moeilijk om een dergelijke hypothese wetenschappelijk aan te tonen. En als deze al aangetoond kan worden, dan hoeft het nog niet op jou van toepassing te zijn. Een al dan niet langer leven heeft ook te maken met andere factoren als roken, stress, gezonde voeding, erfelijke factoren, demografische aspecten enzovoorts.

Metabolisme versnelt

Je metabolisme, ofwel je stofwisseling, speelt een grote rol in je gewicht. Je metabolisme bepaalt hoe snel je lichaam in staat is om voedingsstoffen om te zetten in energie. De energie wordt aangewend om lichamelijk te kunnen functioneren. Hierbij kun je denken aan het kloppen van je hart, het groeien van nagels, haren en huidcellen. Maar ook je metabolisch proces zelf, ademhalen en spieren in stand houden.

Bij een normaal voedingspatroon, gebruikt je lichaam tot wel 85% van je calorie-inname om je lichamelijke processen in stand te houden. Slechts 15% wordt aangewend voor lichaamsbeweging. Hierbij kun je denken aan je dagelijkse beweging, zoals lopen, fietsen, huishoudelijke klussen en soms sporten. Getrainde sporters kunnen dit percentage opvoeren tot maximaal 25%.

Kick back effect

Door de versnelling van je metabolisme en door de toename van lichaamsbeweging, verbrandt je automatisch meer calorieën. Hierdoor kun je gewicht verliezen. Vandaar dat afvallen en beweging prima passen in een programma voor gewichtsreductie. Nadat je hebt gesport, ontstaat een nieuw voordeel. Dan ontstaat het zogenaamde kick back effect. Door dit effect verbrand je nog meer calorieën. Nadat je een work out hebt gedaan, of een stuk hebt hardgelopen, vraagt je lichaam nog enige tijd om extra energie, om te herstellen. Door beweging verbrand je dus extra calorieën tijdens en na je training.

De rol van spiermassa

Je verbrandt ook  meer calorieën doordat je spiermassa toeneemt, door lichaamsbeweging.  Het in stand houden van 1 gram spier vergt tot wel 10x meer energie dan het in stand houden van 1 gram vet. Dagelijks verbrandt je lichaam ongeveer 100 calorieën, per kilo spier. Om je vetreserves in  stand te houden, verbrandt je lichaam slechts 10 calorieën. Spiermassa speelt dus een belangrijke rol bij afvallen en bewegen.

Door allerlei fysiologische factoren daalt je metabolisme vanaf 25 jarig leeftijd, met 5% per 10 jaar. Dit is een onomkeerbaar en natuurlijk proces. Het hoort bij het natuurlijke proces van ouder worden. De snelheid van het metabolisch proces daalt vanwege een tegengestelde beweging van een vermindering van je spiermassa en het groter worden van je vetmassa. Door middel van het laten stijgen van je spiermassa, kun je dit proces afremmen en tegengaan.

Je leest meer over afvallen en beweging in het e-boek Afvallen Veranderen. Dit e-boek geeft je handvatten om stapje voor stapje je streefgewicht te bereiken.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!