10 Tips om je immuunsysteem te boosten

Immuunsysteem boosten. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen. Je Immuunsysteem boosten, waarom zou je dat doen? Nou, je immuunsysteem is mega belangrijk voor je gezondheid. Het immuunsysteem beschermt je lichaam immers dagelijks en 24/7 tegen allerlei schadelijke stoffen zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten. Als je immuunsysteem niet goed zou werken, dan is de kans groot dat je zie wordt. Daarom is het een goed idee om je immuunsysteem te boosten. Ook beschermt je immuunsysteem je tegen lichaamsvreemde stoffen zoals chemicaliën, synthetische stoffen en het doet zijn werk bij ontstekingen, gemuteerde lichaamscellen en blessures. Je immuunsysteem is dus super belangrijk voor je. Wanneer je immuunsysteem verstoord raakt dan kunnen allergische reacties optreden en zelfs auto-immuunziekten ontstaan zoals reuma, artritis en zelfs MS. In dit artikel lees je 10 goede tips om je immuunsysteem een flinke boost te geven. 

Waarom zou je je immuunsysteem boosten?

Zoals je in de inleiding al kon lezen is het niet onaardig om je immuunsysteem een boost te geven. Je immuunsysteem zorgt dus voor de verdediging van je lichaam, zodat je gezond blijft.

Het is een uitermate complex systeem wat ervoor zorgt dat allerlei parasieten, giftige stoffen, chemicaliën, virussen, pesticiden, E-nummers, uitlaatgassen, bacteriën, zware metalen, straling van zonlicht en GSM straling en nog veel meer, op een goede manier worden verwerkt.

Je immuunsysteem scant, beoordeelt en komt in actie

Alle stoffen die je lichaam binnen krijgt wordt door het immuunsysteem bekeken en beoordeeld op de mate van gezondheid of de mate van schadelijkheid. Best handig dus om je immuunsysteem te boosten met de juiste voeding.

Hoe werkt je immuunsysteem eigenlijk?

Wanneer een schadelijke stof je lichaam binnen dringt, dan komt je immuunsysteem onmiddellijk in actie. Het zal er alles aan om de schadelijke stoffen zo snel mogelijk te uit je lichaam te verwijderen. Het proces van verwijdering verloopt via je nieren. Je kunt dit bijvoorbeeld merken aan je ontlasting. Je hebt dan diarree.

Als uitscheiding niet lukt, dan probeert je immuunsysteem de indringer te vernietigen. “Remove it or crush it!” Wanneer dit niet succesvol is, dan zal het de indringer inkapselen.

Wat als je immuunsysteem niet goed (meer) werkt?

Wanneer je immuunsysteem niet goed werkt, dan ontstaan allerlei vervelende ontstekingen, allergieën en kunnen zelfs aandoeningen als reumatische artritis en MS zich voordoen. Ook kunnen allerlei ziektes zich gemakkelijk ontwikkelen.

Niemand wil ziek worden, toch? En wie wil er nou medicijnen slikken? Laat je lichaam zichzelf gezond te houden en help je immuunsysteem te boosten. Hoe? Dat en veel meer lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

De 10 tips om je immuunsysteem te boosten

Je begrijpt dat jij zelf heel veel invloed kan hebben op het goed functioneren van je immuunsysteem. Nu volgen een aantal praktische tips die je gemakkelijk kunt toepassen en die je immuunsysteem boosten.

1. Versterk je darmflora

Je darmflora bepaalt in grote mate je gezondheid. Al je eten wordt namelijk door je darmen verteerd. Je buik en je darmflora zijn derhalve een goede graadmeter van je gezondheid. Je darmflora is voor ongeveer 80% bepalend voor je immuunsysteem. Neem derhalve vezels en lijnzaad op in je voedingspatroon.

2. Vermijd suiker (immuunsysteem boosten, mega tip!)

Suiker is nergens goed voor, het werkt verslavend (dit wordt momenteel wetenschappelijk onderzocht) en het stelt je immuunsysteem een aantal uren buiten werking. Niet zo best dus.

3. Vermijd koemelk uit de supermarkt en gluten

Melk en gluten veroorzaken bij veel mensen allergieën. Dit hoeft voor jou niet te gelden, maar je kunt eens de proef op de som nemen door voedingsmiddelen, waar deze ingrediënten zijn verwerkt, een periode te laten staan. Ervaar hoe dit voelt.

4. Genoeg drinken

Je lichaam en je immuunsysteem hebben vocht nodig om voedingsstoffen te vervoeren naar de plekken waar ze nodig zijn en om schadelijke stoffen af te voeren. Dagelijks genoeg drinken is daarom heel belangrijk. Door allerlei externe omstandigheden, zoals airco, koffie en zonlicht droog je continue een beetje uit.

Dit gaat dus ten koste van je immuunsysteem. Drink dus genoeg en probeer eens wat Keltisch zeezout of tarwegras te drinken. Beiden zitten vol met mineralen en ze voeren allerlei schadelijke stoffen af. Zo boost je je immuunsysteem.

5. Voldoende beweging

Door beweging kun je stress ontladen, lekker moe worden waardoor je beter en dieper slaapt. Ook helpt lichaamsbeweging om extra calorieën te verbranden en extra afvalstoffen lozen. Vooral de effecten van lichaamsbeweging kunnen je immuunsysteem boosten.

Zo krijg je bij een boswandeling niet alleen de broodnodige beweging, maar ook nog eens veel zuurstof binnen.

6. Genoeg slaap

Zorg voor 8 uur slaap per nacht. Slaap activeert je immuunsysteem.

7. Vermindering van stress

Vermijd stress, of zorg ervoor dat je dagelijks je portie stress ontlaadt. Je kunt dit doen door te sporten, de gezelligheid op te zoeken, een wandeling te maken of door lekker te lachen. Stress en negatieve emoties kunnen je letterlijk van binnenuit opvreten. Dit gaat ten koste van je immuunsysteem.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

8. Jezelf uiten

Hoewel er steeds meer communicatiemiddelen zijn, lijkt het erop dat mensen zich steeds minder uiten. Het lijkt er op dat ze niet meer voor zichzelf durven op te komen, uit angst om uitgelachen te worden. Zorg ervoor dat je dicht bij jezelf blijft in hetgeen je doet.

9. Vermijden van antibiotica

De naam zegt het al: anti-bio, wat anti-leven betekent. Antibiotica doodt alle bacteriën in je darmflora, dus ook de goede. Soms kun je niet anders, maar als het even kan, vermijd dit dan.

10. Gezonde voeding

Gezond eten bevat voldoende mineralen, vitaminen en andere gezonde stoffen die het immuunsysteem helpen. Onder eten kun je ook kruiden rekenen. Eten dat je immuunsysteem helpt te boosten is bijvoorbeeld boerenkool, Italiaanse kruiden, uien, knoflook, gember, avocado, haver en wilde zalm.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezonder leven? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer tips ontvangen over gezond leven? Meld je dan ook aan voor de maandelijkse update vol gezonde info waar je blij en energiek van wordt.

Bron:
1. https://news.uchicago.edu/story/teaching-immune-system-fight-cancer
2. https://www.sbs.com.au/news/sleep-boosts-immune-system-study-says

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!