10 Tips om af te vallen. Beetje psychologie en een beetje gewoonte

Niet meer snoep, meer sporten, calorieën tellen en een innige relatie met je weegschaal. Hier denken veel mensen aan wanneer ze willen afvallen. Geen prettige gedachte dus. Is het eigenlijk wel zo slim om eens in de zoveel tijd te gaan diëten? Nee, ik denk van niet (k weet het wel zeker overigens). En daarbij komt ook dat je jezelf echt niet zo hoeft te pijnigen. Afvallen is geen kwestie van een tijdelijk dieet, of tijdelijk meer sporten. Nee, afvallen is veel meer een kwestie van bepaalde gewoontes. Uit onderzoek blijkt dat afvallen en diëten op langere termijn helemaal niet leiden tot duurzame gewichtsreductie. Sterker nog, veel mensen zijn dan zelfs een stukje zwaarder dan voordat zij begonnen met lijnen. Wat werkt dan wel? In dit artikel geef ik je 10 tips om af te vallen en die redelijk makkelijk toepasbaar zijn. 

Geen rocket science, die tips om af te vallen

De tips om af te vallen zijn geen rocket science. Het betreffen je eigen gewoontes en ze zijn een beetje psychologisch. Je onbewuste gedrag (gewoontes) kunnen ervoor zorgen dat je flink dikker wordt.

Het is dus de kunst om dikmakende gewoontes te leren kennen (bij jezelf) en deze om te buigen naar gezondere gewoontes. Meer tips om af te vallen. Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Een van die dikmakende gewoontes is bijvoorbeeld om voor de TV te eten. Niet slim, omdat je dan onbewust meer eet. Een andere gewoonte is om standaard iets lekkers in huis te hebben. Ga maar na; als je chips in huis hebt, eet je het dan? Just saying.

10 Tips om af te vallen. Beetje psychologie en een beetje gewoonte

Vaak zijn het bepaalde gewoontes, die erin geslopen zijn, die je dikker maken. Als je wilt afvallen, dan doe je er dus goed aan om die dikmakende gewoontes te veranderen.

Hieronder lees je de 10 tips om af te vallen. Ze zijn ook wel een beetje psychologisch van aard.

1. Verander je omgeving

Nee, geen calorieën tellen en (voorlopig) niet op je weegschaal gaan staan.

Vertel de mensen uit je directe omgeving dat je wilt afvallen. Maak mensen om je heen deelgenoot van je plannen. Dit levert 2 belangrijke voordelen op:

  1. De mensen uit je directe omgeving, zoals je gezin en je collega’s weten wat je doet. Daarom kunnen ze je helpen en stimuleren.
  2. Je creëert tegelijkertijd een soort verplichting door anderen te vertellen dat je wilt afvallen. Dit kan als een stok achter de deur werken. Je wilt immers niet af gaan, voor de anderen.

Wat ook enorm helpt is om geen dikmakende producten meer in huis te halen. Het klinkt heel simpel, maar hoe groot is de kans dat je chips en ijs gaat eten wanneer je het niet in huis hebt? Ik bedoel maar.

2. Niet meer snacken v.s. wel snacken

Vrijwel iedereen heeft tussen de hoofdmaaltijden door weleens trek. Rond 11:00 uur kan een moeilijk moment zijn. En wat dacht je van 16:00 uur, of 21:00 uur ‘s avonds?

Moet je tijdens die momenten streng zijn voor jezelf? Niet snacken dus?

Als je die trek-momenten op basis van wilskracht te lijf wilt gaan, dan faal je onherroepelijk. Je lichaam geeft namelijk aan dat het eten wil. Blijkbaar heeft het voedingsstoffen nodig.

Dus, wat te doen?

Wat dacht je hiervan; je neemt wel een tussendoortje, maar je kiest voor een verantwoord tussendoortje.

Ok, wat zijn die verantwoorde tussendoortjes dan?

Zelf eet ik regelmatig een handje rauwe noten of een hard gekookt ei als tussendoortje. Ei en noten verzadigen goed en ze zitten vol met gezonde stoffen.

En wat dacht je van een komkommer, cherry tomaatjes, een stuk kipfilet, een stuk fruit, volle kwark of yoghurt en wortel? Super lekker en super verzadigend.

3. Van een zakje naar een bakje

Als je hersenen door hebben dat er veel eten is, dan willen ze ook dat je veel eet. Heeft te maken met onze evolutie, toen voedsel nog schaars was. Schep jij tijdens een “all you can eat” buffet ook altijd net wat teveel op je bord?

Dit gaat eigenlijk automatisch. Je hersenen “zien” veel eten en dan willen ze ook dat je veel eet.

Wanneer je dus chips eet uit een zak, dan is het risico dat die zak in een keer op gaat erg groot. Doe je een beetje chips in een bakje (en de zak chips in een keukenkastje opbergt), dan eet je het bakje weliswaar leeg, maar niet de hele zak.

Moet je natuurlijk niet nog 4 keer naar de keuken lopen natuurlijk om je bakje weer bij te vullen.

4. Geen schermen als je zit te eten

Als je voor de TV zit, dan eet je zo’n 10% meer. Dit geldt ook voor andere schermen zoals de tablet en je smart phone.

Waarom je meer eet, als je voor de TV zit? Dit komt omdat je minder bewust bent van de signalen die je  lichaam afgeeft, dat je vol zit. Daarnaast wordt het eten een soort automatisme. Je proeft het niet echt en je eet al snel te veel.

Eten doe je dus aan tafel, gezellig met elkaar. Proef je eten!

Meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan ook het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

5. Dorst?

Les je dorst met water. Water bevat 0 calorieën en heeft vele gezonde functies. Een van die functies is het afvoeren van afvalstoffen. Wanneer je afvalt, dan moet je lichaam veel afvalstoffen afvoeren. Handig dus om veel water te drinken.

Drink dus geen frisdrank. Waarom niet? In frisdrank zit suiker en suiker stimuleert de opslag van lichaamsvet. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk suiker binnen krijgt. Ik denk dat dit een van de belangrijkste tips om af te vallen is.

6. Te laat nog eten

Je zou je lichaam kunnen zien als een voedselverwerkende machine. De motor draait op volle toeren na een maaltijd. Het is dan niet ideaal om te gaan slapen.

Je lichaam is dan namelijk druk doende om alle voeding door je spijsverteringsstelsel heen te voeren. Dit is een behoorlijk intensief karwij. Er stroomt dan veel bloed naar de spijsverteringsorganen zoals je maag en je darmen. Je hart klopt dan ook iets sneller.

Je lichaam is dus actief, omdat het je eten verteert. Dit zorgt ervoor dat je niet snel in slaap komt.

Daarnaast verbrandt je lichaam lichaamsvet als energiebron wanneer je lichaam langdurig in rust is. Tijdens het slapen is dit het geval. Je hartslag is dan laag, waardoor je lichaam de nodige energie uit je vetreserves haalt.

Indien je vlak voor het slapen gaan nog wat eet, dan zit er (waarschijnlijk) nog teveel glucose in je bloed. Hierdoor spreekt je lichaam de vetreserves niet (of veel later) aan.

Je kunt het beste 3 uur voordat je gaat slapen niet meer eten.

7. Je eet van een te groot bord

Psychologisch werkt het blijkbaar zo, dat wanneer je van en te groot bord eet, je meer opschept. Hierdoor krijg je dus meer calorieën binnen. En daardoor bestaat de kans dat je dikker wordt.

Je kunt dus 2 dingen doen. Eten van kleinere borden, of je er bewust van zijn dat je een te groot bord hebt. Schep dus minder op.

8. Dagelijkse alcohol

Alcohol zit vol met calorieën en suikers. Een eenheid alcohol levert tussen de 200 en 250 calorieën. Dus als je dagelijks 2 glazen drinkt, dan krijg je  (bijna) net zoveel calorieën binnen als tijdens de lunch.

9. Geen lichaamsbeweging

Een van de belangrijkste tips om af te vallen; ga bewegen. Onze sedentaire leefstijl, zoals dit zo mooi heet, zorgt voor overgewicht. Dankzij lichaamsbeweging verbrand je extra calorieën.

Hoe weinig beweging je dagelijks krijgt? Schrik niet…. Je slaapt tussen de 6 en de 8 uur, op je werk breng je ongeveer 8 uur door en thuis plof je na het eten (ook zittend) de op de bank. Dit houdt in dat je ongeveer 20 uur per dag niet beweegt!

Bewegen dus. Wij zijn gemaakt om dagelijks 8 uur te bewegen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


10. Je eet wanneer je boos en gestrest bent

Wanneer je boos bent, verdrietig of gestrest is niet het beste moment om je koelkast te plunderen.

Maar wat moet je dan doen? Wat dacht je van een luchtje scheppen? Een beetje zuurstof kan geen kwaad. Of wat dacht je van water drinken? Water zorgt ervoor dat je maag voller wordt en water bevat 0 calorieën.

Natuurlijk kun je ook een gezonde snack nemen, zie punt 2.

NLbewustvoedingsadvies

Als je meer tips om af te vallen wilt, dan kun je ook bellen. Boek daarom een online consult voor voedingsadvies. Ik ga je het hemd van je lijf vragen, zodat ik tot een goed en persoonlijk advies kan komen.

Meer weten?

Wil je nog veel meer tips om af te vallen? Heb je al van alles gedaan en kwam de kilo’s steeds weer terug? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Afvallen kun je leren.

Ben je een beetje ongeduldig en wil je snel van die kilo’s af? Download dan het e-boek 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden.

Wat ook veel mensen lezen? Het e-boek Gezond In 10 Stappen. In korte tijd leer je ongelofelijk veel van gezond eten en gezond gewicht. Waardoor kom je bijvoorbeeld (snel) aan en waarom raak je die vetjes rond je taille niet kwijt? Je leest het allemaal.

Wil jij ook meer van mij horen? Leuk, meld je ook aan voor de nieuwsbrief. Ik mail niet vaak hoor

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!