Afvallen lukt niet?
Afvallen lukt je maar niet. Herken je dit? Je wilt maar al te graag van die overtollige kilo’s af. Ze zitten je behoorlijk in de weg. Inmiddels zie je de vetrandjes vrij duidelijk en sommige broeken beginnen ook weer wat krapper te zitten. Vol goede moed start je daarom aan een afvalpoging. De zoveelste inmiddels. Maar wat gebeurt er binnen 3 weken? Het afvallen lukt toch weer niet goed en je haakt af. Frustrerend! Waarom afvallen niet lukt? Afvallen lukt niet omdat het nou eenmaal een ingewikkeld fysiologisch en psychologisch proces is. De nadruk ligt vooral op het woordje “proces”. Dit vergeten veel mensen wel eens. Omdat het als feit gezien kan worden dat mensen die beginnen te lijnen, na verloop van tijd al hun afgevallen kilo’s weer terug hebben (soms zelfs meer!) lees je in dit artikel waarom afvallen niet lukt. Natuurlijk lees je ook wat wel werkt. Een ding is zeker (wat mij betreft) je hoeft jezelf echt niet schuldig te voelen als het (weer) niet lukt.
Waarom afvallen niet lukt?
Onderzoek laat zien dat afvallen niet lukt om een hele simpele reden. Men houdt het gewoon niet vol. En waarom houdt men het niet vol? Dit is natuurlijk een goede vraag omdat miljoenen mensen jaarlijks één of meerdere pogingen wagen.
Afvallen lukt niet omdat het afvalregime totaal niet past in de dagelijkse gewoontes van de meeste mensen. Beetje een no brainer, al zeg ik het zelf, maar zo werkt het wel.
Ik heb dit inmiddels vaak genoeg zelf gezien.
Afvallen is een proces waarbij talloze lichaamsprocessen betrokken zijn. Denk hierbij aan bepaalde hormonen, de snelheid van je metabolisme, de rol van stress en je bloedsuikerspiegel.
Afvallen lukt niet? Dit zijn de 7 redenen
Hieronder heb ik 7 redenen voor je uiteengezet, waarom afvallen niet lukt. Je hoeft dus niet boos op of teleurgesteld in jezelf te zijn.
1. Afvallen lukt niet? Check de zoetjes en kunstmatige zoetstoffen eens
Vaak kiezen mensen voor zoetjes in de koffie en voor producten die kunstmatige zoetstoffen bevatten. De gedachte hierachter is dat deze zoetstoffen geen (of in ieder geval heel weinig) calorieën zouden bevatten.
Calorieën zijn volgens de gangbare regels nog altijd de boosdoeners als het gaat om dikker worden.
Veel afvalcoaches stellen dan ook dat je minder calorieën zou moeten eten dan dat je er dagelijks verbruikt. De energiebalans negatief maken, noemt men dit. Maar is dit wel een goede manier?
In mijn ogen? Nee, absoluut niet.
Een calorie is helemaal geen calorie
Minder calorieën eten kan sowieso helpen om af te vallen, maar dan moet je wel de juiste calorieën eten. Een calorie van suiker of van geraffineerde koolhydraten heeft een hele andere uitwerking binnen je lichaam dan een calorie van voedingsvet.
De calorieën van suiker en van geraffineerde koolhydraten worden voor zo’n 40% omgezet in lichaamsvet. Heeft te maken met het snel stijgen van je bloedsuikerspiegel en de werking van het hormoon insuline. Insuline stimuleert namelijk vetopslag.
De calorieën van voedingsvetten worden aangewend als brandstof en als bouwstof. Als bouwstof worden vetten o.a. gebruikt bij de aanmaak van hormonen en lichaamscellen. Ook zijn ze nodig voor het opnemen van de vitamines A, D, E en K, een goede werking van de hersenen en je immuunsysteem.
Om zo maar een paar dingen te noemen, waar vetten voor gebruikt worden.
Veel van de calorieën die vetten leveren, worden dus gebruikt als bouwstof. Vetten zijn ook een prima brandstof.
Niet alle vetten die je binnen krijgt worden dus omgezet in energie. En zodoende stimuleren voedingsvetten de aanmaak van lichaamsvet niet (of amper).
Wel een beetje natuurlijk. Wanneer je veel teveel eet, slaat je lichaam overschotten gewoon op in je vetreserves. Maar goed, voedingsvetten verzadigen veel meer dan suikers en enkelvoudige koolhydraten. De kans dat je er te veel van eet is veel geringer dan bij suikers en geraffineerde koolhydraten.
Terug naar die zoetjes, waarom afvallen niet lukt
Onderzoek laat zien dat mensen die juist meer (calorieën) gingen eten, afvielen. Ze gingen vooral anders eten. Minder suiker en geraffineerde meuk en juist meer eiwitten en voedingsvetten.
Had dus niets met het aantal calorieën te maken. Het had juist met het type calorieën te maken.
Maar goed, waarom dragen die zoetstoffen dan niet bij aan afvallen? Waarom zouden zij niet helpen?
Het gaat dus niet alleen om de calorieën. Nee het gaat juist om de reactie die deze zoetstoffen hebben in je lichaam. In je maag en je hersenen om precies te zijn.
Je lichaam – je hersenen in dit geval – hebben totaal niet door of het zoet afkomstig van een schep tafelsuiker of van een kunstmatig zoetje. Je hersenen “zien” iets zoets je maag in komen en starten het proces om zoetstoffen af te breken.
2. Je kiest voor light producten
Waarom afvallen niet lukt? Omdat je voor light producten kiest. Beetje hetzelfde verhaal als bij punt 1, de zoetjes.
Het gekke is overigens ook dat mensen geneigd zijn om meer te consumeren wanneer zij light producten kiezen. Kan te maken hebben met het idee dat men vindt dat men goed bezig is.
Het kan ook zijn dat light producten juist stofjes bevatten (zoals glutamaat) waardoor je juist meer trek krijgt.
3. Producten die minder vet bevatten
Voedingsvetten verzadigen enorm. Je hebt dus niet snel meer trek, nadat je ze gegeten hebt. Het frappante is ook dat juist producten die minder vetten bevatten, over het algemeen meer suiker bevatten. Suiker maakt dik.
Suiker (en geraffineerde koolhydraten) worden omgezet in glucose en glucose is een snelle brandstof. Door de tussenkomst van het hormoon insuline, komt glucose in je lichaamscellen. In je lichaamscellen wordt de glucose verbrand.
Overschotten slaat het hormoon insuline om in lichaamsvet. En overschotten zijn er. Vooral als je bewerkte voeding eet en producten die minder vet bevatten.
Volvette producten verzadigen overigens beter dan halfvolle. Ik kies altijd voor volle kwark, roomboter en volle (rauwe) melk. Lekkerder, gezonder en het helpt beter bij afvallen.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!
In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
4. Op een bepaalt moment gaat het niet zo hard meer
Afvallen is geen lineair proces. Na een week of 2 tot 3 is je lichaam min of meer gewend geraakt aan het nieuwe regime. Wat dit nieuwe regime dan ook is. Of je nu alleen maar shakes drinkt, ‘s avonds alleen maar soep eet, een dure afslankmethode gebruikt… maakt niet uit.
De eerste week merk je veel resultaat en dit resultaat neemt in week 2 af en vaak stabiliseert het afvalproces in week 3. Komt overigens ook doordat je er geen zin meer in hebt en je de teugels laat vieren.
Even de geschiedenis in
Het is 1944, de Tweede Wereldoorlog is in volle gang en in Amerika wil men onderzoeken hoe het menselijk lichaam reageert op hongersnood, sterk afvallen en hoe de uitgehongerde slachtoffers zo goed mogelijk geholpen kunnen worden, qua dieet.
Dit onderzoek staat bekend als het Minnesota Starvation Project. Beetje een griezelige naam. Voor dit onderzoek werden enkele tientallen gezonde mannen op een zeer calorie-arm dieet gezet. Honger is wat zij kregen.
Wat bleek na een aantal weken? De mannen vielen niet veel meer af. Afvallen bleek dus geen lineair proces te zijn. Wanneer je dus een paar honderd calorieën per dag minder eet, dan val je niet automatisch een paar gram per dag af.
Dit werkt dus een beetje (heel erg) anders. Heeft te maken met de snelheid van je metabolisme.
Wel dachten de deelnemers continu aan eten. De gedachte aan eten beheerste hun dagen. Ook waren zij verzwakt en heel erg snel geïrriteerd. Zelf na het onderzoek bleken o.a. de psychologische effecten van het “dieet” (het steeds maar denken aan eten) voort leven bij de deelnemers.
Maar goed, ze vielen dus niet meer af, ondanks dat zij heel erg weinig te eten kregen. Hoe kan dat? Dit heeft te maken met de snelheid van je metabolisme. Destijds was dit nog niet bekend. Je metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het verteren van je eten dus.
Dit proces alleen al slokt een hoop calorieën op. Maar ja, als dit proces langzamer verloopt, dan is er dus minder energie nodig om in het proces te voorzien. Minder calorieën eten, om af te vallen is dus geen optie.
Zeer opmerkelijk
Ik vind het zeer opmerkelijk – druk ik mij heel erg voorzichtig uit – dat deze info al bekend is sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw. Let wel, deze info is meer dan 70 jaar oud! Waarom bestaan er dan vandaag de dag nog steeds diëten die voorschrijven dat je minder moet eten!!
Bottom line, waarom afvallen niet lukt
Het adagium van minder eten (en meer bewegen) werkt dus niet, omdat je lichaam – je metabolisme in dit geval – zich aanpast aan de nieuwe situatie. Je zult dus steeds andere manieren moeten bedenken om ervoor te zorgen dat je (na 3 weken) blijft afvallen.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!
In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
5. Je legt jezelf teveel druk op
Wij mensen zijn hier ongelofelijk goed in. Je legt jezelf veel te veel druk op. Je moet immers 10 kilo afvallen, voordat…. Voor die en die datum wil 12 je kilo kwijt… Verdorie, mijn collega is het ook geluk. Nu ik nog!!
Dergelijke druk levert alleen maar stress op. Een beetje stress is echt niet erg. Stress is namelijk onderdeel van ons overlevingsmechanisme. Ten tijde toen wij als prehistorische mensen deze aardbol bevolkten, dreigde er nog wel eens gevaar. De stresshormonen adrenaline en cortisol kwamen toen prima van pas.
Stress en gevaar zorgen ervoor dat het niveau van adrenaline en cortisol in ons bloed stijgen. Hierdoor zijn waren onze voorouders goed is staat om te vechten of te vluchten. Zodoende kon men destijds overleven.
Beetje technisch nu
Het stresshormoon adrenaline zorgt ervoor dat wij snel en adequaat kunnen handelen. Het andere stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat we de gevaarlijke situatie voor langere tijd het hoofd kunnen bieden.
Cortisol zorgt er namelijk voor dat er meer glucose in de bloedbaan komt. Glucose is een energiebron en deze kun je goed gebruiken tijdens vluchten en vechten. Glucose wordt op haar beurt door het hormoon insuline in je lichaamscellen gestopt. Ook stimuleert insuline vetopslag. Door stress word je dus dikker.
Online Cursus Afvallen
Lukt het jou ook maar niet om af te vallen? Dat kan erg frustrerend voelen. Snap ik helemaal.
Om af te vallen is het heel erg belangrijk dat je weet wat er binnen in je lichaam gebeurt, met de verschillende voedingsstoffen die je eet en drinkt. De ene calorie maakt je bijvoorbeeld dikker en de andere calorie stimuleert juist de vetverbranding.
Wat gebeurt er dan? Welke calorieën moet je dan eten? Moet je veel sporten….? Het zijn allemaal vragen die je over niet al te lange tijd zelf kunt beantwoorden. Volg daarom de uitgebreide Online Cursus Afvallen.
Hoe meer je weet, hoe beter je in staat bent om de juiste keuzes te maken waardoor je afvalt,
Online Cursus Afvallen
Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen
In deze cursus leer je onder andere:
-
- Zonder honger af te vallen
- Afvallen zonder calorieën te tellen
- Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
- Waarom je juist in je bed afvalt
- Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
- Wat de juiste voeding is om af te vallen
- Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen
6. Afvallen lukt niet? Slaap je wel genoeg?
Onze beste aankoop van de afgelopen jaren is een super goed bed. Je slaapt immers ongeveer 30% van de dag en van je leven. Dan mag dat bed wel een beetje kwaliteit kennen, toch?
Aan een goed bed heb je echter niet zoveel als je er niet genoeg in slaapt.
Slaaptekort activeert bepaalde neurotransmitters, die je dik maken. Nou ja, die neurotransmitters maken je niet dik. Ze geven je een gejaagd en gestrest gevoel. En door dat gevoel stijgt je bloedsuikerspiegel omdat dit gevoel nu eenmaal glucose (bloedsuiker) nodig heeft.
Als de glucose op is, geeft je lichaam hongersignalen af. Heb je wel eens geprobeerd om dergelijke hongersignalen te onderdrukken of dat je niet wilde toegeven om wat te eten? Kansloos.
Waarom dit kansloos is? Omdat dit pure biologie is. Je lichaam schreeuwt om een bepaalde vorm van energie. Glucose in dit geval, omdat je niet genoeg hebt geslapen waardoor je lichaam in een stress situatie verkeert. Hier is geen wilskracht tegenop gewassen.
Afvallen lukt niet, ook niet met minder koolhydraten?
Diverse onderzoeken lieten zien dat je door minder koolhydraten te eten zou afvallen. Dit houdt vooral in dat je minder geraffineerde koolhydraten zou eten. Denk hierbij aan pizza, wit brood en witte rijst.
Deze koolhydraten worden snel in je lichaam opgenomen en veroorzaken bloedsuiker- en insulinepieken. En dat zorgt weer voor extra vetopslag en hongergevoelens, zo’n 2 tot 3 uur nadat je gegeten hebt.
Door dus minder koolhydraten te eten zou je lichaam overschakelen op vetverbranding. En dat is gunstig.
Wanneer je minder koolhydraten eet, dan moet je lichaam meer moeite doen om calorieën te verbranden. Je lichaam vindt het immers gemakkelijker om koolhydraten te verbranden dan vetten en eiwitten.
Juist door het eten van goede voedingsvetten en eiwitten, verbrandt je lichaam dagelijks meer calorieën. Meer hierover (en veel meer) lees je in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Meer weten?
Het afvallen lukt steeds niet? Doe je wel de juiste dingen, of eet je gewoon minder en probeer je meer te bewegen? Juist het adagium “minder eten en meer bewegen” blijkt niet te werken bij verreweg de meeste mensen die willen afvallen.
Leer wat wel werkt in de Online Cursus Afvallen.
Online Cursus Afvallen
Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen
In deze cursus leer je onder andere:
-
- Zonder honger af te vallen
- Afvallen zonder calorieën te tellen
- Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
- Waarom je juist in je bed afvalt
- Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
- Wat de juiste voeding is om af te vallen
- Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen
Afvallen lukt steeds niet en ben je op zoek naar tips en inzichten? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Het komt wel goed. Zo niet… niet goed, geld terug.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!
In dit e-boek leer je o.a.
- dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
- dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
- dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.