Leren afvallen. Eeehh, is dat te leren dan?

Leren afvallen, hmmmm….. kun je dat leren dan? Beetje een aparte titel voor een artikel, geef ik toe. Maar je kunt leren afvallen. Hoe dan? Dit zal ik je vertellen. Inmiddels ben je er waarschijnlijk zelf wel achter gekomen dat afvallen een ingewikkeld proces is. En om het nog ingewikkelder te maken bestaan er ook nog eens talloze manieren, middeltjes en diëten. Al die manieren, middeltjes en diëten beloven je uitstekende resultaten. Je kent de kreten wel: “Moeiteloos afvallen” en “Blijvend gewichtsverlies”, of dat een Bekende Nederlander iets aanprijst; “Met middeltje huppeldepup raakte ik moeiteloos mijn kilo’s kwijt”. Helaas werken die middeltjes en maniertjes nooit op de langere termijn. Ik zal je zo vertellen waarom ze niet werken. Daarna zal ik je vertellen (leren) wat wel werkt. 

Leren afvallen, is daar een opleiding voor?

Tjsa, leren afvallen. Is daar dan een boek voor? Ja en nee. Er bestaan inderdaad veel boeken die je leren afvallen. Diverse van die boeken zijn erg populair en flink wat van die boeken worden door iemand gepromoot, die zelf flink is afgevallen. Dan moet het toch werken, zou je zeggen?

Nee dus.

Afvallen leren. Meer weten? Lees ook het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Nu zal ik niet zeggen “Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken”. Dit vind ik namelijk een dooddoener.

Maar de vraag waarom het voor de meeste mensen niet werkt en voor die ene persoon (die het boek promoot) wel, is naar mijn idee juist heel erg relevant.

Waarom worden mensen eigenlijk dik?

De meeste mensen worden dik doordat ze de verkeerde voeding eten. Daarom vallen ze niet af, wanneer ze een dieet gaan doen. Het is niet dat ze te veel eten, maar juist de verkeerde dingen.

Waarom eten zij eigenlijk de verkeerde voeding?

Kijk, dit is een bijzonder interessante vraag. Hier kan ik heel veel en heel lang over vertellen. Laat ik de 3 hoofdredenen (wat mij betreft) benoemen.

1. Het eten van suiker en geraffineerde koolhydraten

Suiker en geraffineerde koolhydraten zijn wat mij betreft en volgens onderzoek voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het feit dat massa’s mensen te dik zijn.

Deze 2 ingrediënten zijn toegevoegd aan meer producten dan dat jij wilt aannemen, denk ik. Verreweg het grootste deel van onze westerse voeding bestaat namelijk uit producten die (te veel) suiker en geraffineerde koolhydraten bevatten.

Waarom is dit verkeerde voeding?

Een heel erg groot nadeel van producten die geraffineerde koolhydraten en suiker bevatten, is dat zij niet genoeg verzadigen en voeden. Ze bevatten te weinig vezels en goede stoffen zoals gezonde vetten, vitaminen en mineralen.

Een ander belangrijk nadeel van producten die veel suiker en geraffineerde koolhydraten bevatten is dat ze je bloedsuikerspiegel sterk doen laten stijgen. Hierdoor ervaar je voor heel even een lekker energiek gevoel, gevolgd door een dip in je energie en een hongerig gevoel.

Wat doe je dan?

Je gaat weer eten. Dus doordat je veel te veel producten eet die veel suikers en geraffineerde koolhydraten bevatten, raakt je lichaam niet gevoed, ervaar je vaak trek en eet je meer calorieën.

Deze calorie-overschotten slaat je lichaam op in je vetreserves. Hiervoor is het hormoon insuline verantwoordelijk. Helaas zorgt insuline er ook voor dat je die lichaamsvetten niet kan omzetten in energie. Je blijft dus dik.

Vervolgens zijn er nog een paar hormonen, die het gevoel van honger en verzadiging regelen. Vaak raken deze ontregeld, door suikerrijke voeding.

Dan bestaat er ook nog een neurotransmitter, die je het gevoel geeft van beloning nadat je suikerrijk hebt gegeten. Zie daar maar eens weerstand tegen te bieden.

Zie je, het is pure biologie!

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

2. Stress

Stress is geen ziekte, maar stress kan je wel ziek en dik maken. Hoe zit dat?

Een beetje stress kan geen kwaad. Stress maakt deel uit van ons overlevingsmechanisme. Je vlucht of vecht respons in gevaarlijke situaties zorgen er bijvoorbeeld voor dat je op dergelijke momenten adequaat handelt. Hierdoor overleef je de gevaarlijke situatie.

De stresshormonen adrenaline en cortisol zorgen er tijdens zo’n moment voor dat je lichaam het risico kan afwenden, door snel een actie uit te voeren. Denk hierbij aan een auto die je te laat ziet en waar je bijna tegenop rijdt.

Een goed systeem dus.

Maar het wordt een ander verhaal wanneer stress chronisch wordt. Chronische stress staat namelijk in verband met overgewicht en tal van degenererende aandoeningen. Denk hierbij aan kanker, diabetes 2, auto immuunziekten zoals reuma, depressies, Alzheimer en dementie.

Hoe ontstaat stress?

Stress kan door van alles en nog wat ontstaan. Denk hierbij aan files, je financiën, je relatie, of juist die ene collega.

Wat te denken van (zelf gecreëerde) verwachtingen? Je hebt bijvoorbeeld jezelf bedacht als baas van een bedrijf, of als een super populaire vriend. Nou, op Facebook ziet iedereen er veel gelukkiger uit dan jij en die carrière bij dat bedrijf…. is niet geluk.

Wat jij zelf in je hoofd haalt, bepaalt jouw gedachten. Jouw gedachten bepalen vervolgens hoe jij denkt en hoe je zou willen handelen.

Er dus verschillen zijn in het plaatje dat jij in je hoofd hebt en je dagelijkse realiteit. Dit geeft op zich niets. Maar als jij daarvan baalt, dan ontstaat stress. Je gaat jezelf als een loser zien. En dat is nou net niet de bedoeling.

Maar er zijn toch pillen tegen de stress?

Ja, die zijn er. Heel veel zelfs en ze worden meer door meer dan 1 miljoen landgenoten, dagelijks geslikt. Kassa voor de farma-industrie. Helaas blijken die pillen vaak alleen maar de symptomen te bestrijden. De onderliggende oorzaak blijft dus bestaan.

Dit is zoiets als dweilen met de kraan open.

Wil jij jezelf beter voelen? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

3. Slaaptekort

Veel mensen slapen dagelijks te weinig uren. Doorgaans volstaat 7 tot 8 uur slaap. Maar veel mensen worden ‘s nachts wakker en kunnen daarna de slaap niet meer vatten. Weet je hoe dit komt?

Nee, niet doordat je naar de WC moet.

Dit komt (vaak) door de neurotransmitter cortisol. Bij chronische stress maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Het maakt je alert en zorgt voor meer glucose (energie) in je bloed. Je hartslag stijgt ook.

Een hogere hartslag en meer alertheid zorgt ervoor dat je niet meer kunt slapen. Dit heeft 2 belangrijke nadelen:

 • Je verbrandt nu geen lichaamsvetten meer om te voorzien in de energiebehoefte van je lichaam.
 • Het lichaam verbrandt nu glucose en daarom is er ook insuline nodig. Dit zorgt ervoor dat je vetcellen gevuld worden met ongebruikte glucose. Je wordt dus dikker.

Maar je moest toch ook plassen? Je, ongetwijfeld. Maar de behoefte om te plassen ontstaat pas nadat je wakker bent geworden.

Slaaptekort kan ook komen doordat je te laat naar je bed gaat en daardoor simpelweg niet aan je uren komt. Je lichaam heeft dagelijks hersteltijd nodig.

Meer weten over de neurotransmitters cortisol, adrenaline, melatonine en meer? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

Leren afvallen, door niet naar anderen te kijken

Afvallen is dus geen kwestie van:

 • Calorieën tellen
 • Een tijdelijk dieet volgen
 • Bepaalde voeding niet eten, of juist wel
 • Minder eten en meer bewegen (helpt natuurlijk wel)
 • Detoxen (kan wel helpen, maar voor een langere tijd houd je dit niet vol)
 • Shakes drinken
 • Speciale afslankmaaltijden eten
 • Een killer body nastreven
 • Doen wat een ander doet
 • En ga zo maar door…..

Afvallen is een kwestie van de juiste calorieën eten, een stabiele bloedsuikerspiegel, een hormonale balans en een sneller werkend metabolisme. Afvallen is vooral een kwestie van naar jezelf te kijken en te leren wat voor jou werkt.

Ieder lichaam werkt weer een beetje anders omdat voor iedereen de variabelen verschillen. Wat die variabelen zijn? Stress, erfelijkheid, dagelijkse fysieke activiteit, een gelukkige relatie, een moeilijke periode, een ziek (en te verzorgen) familielid en noem het maar op.

We gaan eerst eens kijken waarom je een dieet niet volhoudt. Hoewel een dieet vrijwel altijd van tijdelijk aard is, houden de meeste mensen het niet eens een paar weken vol. Hoe kan dat?

Waarom je een dieet niet volhoudt?

Vrijwel de meeste mensen geven binnen 3 weken de brui aan hun dieet. Ditzelfde geldt voor mensen die van plan waren om meer te gaan sporten, in de strijd tegen de kilo’s.

Het is onderzocht dat vrijwel iedereen, binnen 2 jaar nadat men een dieet startte en af viel, weer op het oorspronkelijke gewicht zit. Vaak ook nog met een paar bonus kilo’s erbij.

Heel vervelend en wellicht herkenbaar.

Hoe kan dat?

Ik ga je nu een paar vragen stellen. Heeft als doel om zelf te bedenken waarom je jouw dieet of een afvalpoging niet volhoudt.

Stel jezelf eens de vraag: “Hoeveel tijd, geld en inspanning heeft zo’n BN-er (of zo’n fotomodel) ervoor moeten doen om dat slanke en gespierde lichaam te krijgen?”

Vraag je ook eens af of jij ook in staat bent om een personal trainer in te huren à € 60,- per uur die je 4 of 5 keer per week afbeult. Stel jezelf ook de vraag of jij überhaupt de tijd hebt om 4 of 5 keer per week te trainen.

Als je toch bezig bent, bedenk dan ook eens of jij ook echt in staat bent om gedurende een langere tijd minder te eten dan dat je aan calorieën verbrandt. Dit houdt in dat je voor een langere periode je energiebalans negatief maakt. Meer calorieën verbranden dan dat je er binnen krijgt, zo luidt de gedachte.

Bedenk dan ook hoe je dit (praktisch gezien) allemaal gaat inpassen in je huidige leven.

Hoe regel je het huishouden, je werk, de verzorging van je kinderen, wie maakt het eten, hoeveel tijd besteed je aan je partner en wie maait het gras?

Ik denk dat je je wel kan inbeelden dat dit niet werkt.

Ofwel, verreweg de meeste mensen hebben dagelijks flink wat taken te volbrengen. Zo’n regime (van die BN-er, het fotomodel of die sporter) past simpelweg niet in jouw huidige leefpatroon.

Het gaat wel om gewoontes

Je houdt zo’n tijdelijke interventie nooit vol omdat dit totaal niet past binnen je huidige leefpatronen. Afvallen is veel meer een kwestie van patronen veranderen (en er de tijd voor nemen).

Ofwel; door het veranderen van bepaalde gewoontes, verandert je lichaamsgewicht.

Natuurlijk staat die BN-er mooi op de foto en natuurlijk ziet zo’n wasbordje er mooi uit. Maar dit wasbordje is het resultaat van bikkelharde trainingen en een heel streng voedingsschema. Hoe realistisch is het dat jij dit schema volhoudt?

Daarnaast kun je je natuurlijk ook afvragen hoe die BN-er eruit ziet als de foto’s een tijdje geleden genomen zijn. Heeft ze/hij het zelf wel vol gehouden? Of zijn er weer wat kilootjes bij gekomen?

Wat denk jezelf?

Wat wel werkt – en hoe je kan leren afvallen – is vooral eerst naar jezelf te kijken.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu
Leer jezelf kennen, wat doe je eigenlijk?

Ken jij jezelf eigenlijk wel goed genoeg? Wat doe jij wanneer je je gespannen voelt? Hoe vaak snoep je? Ik denk dat jij heel goed weet hoe anderen zijn, maar als je echt kritisch bent, hoe goed ken jij jezelf?

Afvallen kun je leren door jezelf te leren kennen. Wat eet je zoal op een dag? Hoeveel beweeg je? Hoeveel stress ervaar je?

Leren afvallen is een kwestie van je patronen ontdekken. Zowel in je voedingsgewoontes alsmede je lichaamsbeweging.

Wil jij ook verantwoord afvallen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Patronen ontdekken

Wanneer je weet wat je patronen zijn, dan kun je ze veranderen. Juist doordat je bepaalde patronen verandert, verandert je gewicht.

Het heeft dus geen zin om een tijdelijk dieet te volgen. En het heeft ook geen zin om je een half jaar af te beulen in een sportschool, om vervolgens te vervallen in je oude (dikmakende) patroon.

Leren afvallen is dus eigenlijk je voedings- en beweegpatroon leren kennen.

Voedingspatroon

Iedereen weet dat je ‘s ochtends geen taart en gebak eet. Slecht begin van de dag en er zit veel teveel suiker in. Maar waarom eten dan zo ongelofelijk veel mensen een gezoete (magere) yoghurt met cruesli of andere bewerkte ontbijtgranen. Weet je hoeveel suiker daar inzit?

Iedereen weet ook wel dat je bij de lunch geen frisdrank drinkt. Zit teveel suiker in. Waar drinken er dan ?zoveel mensen een gezoet zuiveldrankje (met vruchtenextract…)?

Jij weet ook wel dat je rond 16:00 uur honger krijgt. Waarom zijn er dan zoveel “verantwoorde” tussendoortjes te koop. Wat is er mis met het eten van een appel of een ei?

Het punt wat ik hier wil maken is dat een gezonder gewicht start bij hetgeen jij in je mond stopt. Echt waar. Ingewikkelder dan dit wordt het niet. Er is helaas zo ongelofelijk veel ongezonder rommel te koop, dat het normaal lijkt om het te eten.

Je lichaam denkt daar heel anders over!

Een gezond gewicht start dus in de keuken. Echt, 80% van je lichaamsgewicht wordt door voedingskeuzes bepaald.

Bel mij eens voor een online consult voor voedingsadvies. In 30 minuten praat ik je helemaal bij. Je krijgt heel veel info. Zoveel zelfs dat je ook nog een naslagwerk ontvangt, bomvol gezonde info.

Bewegen

Leren afvallen is ook een kwestie van je bewust worden hoe weinig je eigenlijk beweegt. Wij mensen zijn gemaakt voor vormen van matig intensieve beweging. Denk hierbij aan wandelen en fysieke klusjes, die je lang vol kunt houden.

Wanneer we gedurende een langere periode matig intensief bezig zijn, dan verbrandt je lichaam lichaamsvetten. Als je wilt afvallen, dan is dat dus heel erg mooi.

Aan de andere kant, bekijk jouw dagen eens. Hoeveel uren breng jij zittend (inactief) door? Niet schrikken!

Als je mij belt voor een online consult, dan kan ik je ook vertellen hoe je effectief afvalt door middel van lichaamsbeweging.

Stress leren herkennen

Leren afvallen is ook een kwestie van evalueren waar jij stress door ervaart. Chronische stress kan overgewicht veroorzaken en ook aandoeningen zoals hartziekten. Dit verband is echter moeilijk aan te tonen.

Het symptoom, bijvoorbeeld overgewicht, heeft vaak als oorzaak dat iemand teveel eet. Maar waarom eet iemand teveel? Waarom bestaan er wel dikke mensen en geen dikke (wilde) dieren. Een simpele gedachte wellicht, maar chronische stress schopt je hormonen en neurotransmitters behoorlijk in de war.

Een onbalans in de neurotransmitters en de hormonen kan ervoor zorgen dat men steeds trek heeft in iets zoetigs, iets zouts of in iets hartigs. Dit zijn meestal geen gezonde dingen.

Dus, waardoor ervaar jij stress? Moeilijke vraag, maar als je wilt afvallen en op je streefgewicht wilt blijven, dan moet je ook je mentale kant aanpakken.

Is er nog ergens een jeugdtrauma? Heb je moeite met autoriteit? Ben je ooit een keer gedumpt? Hadden je ouders vaak ruzie? Allemaal mogelijk.

Aan je verleden kan je niets meer veranderen. Hoe je met je verleden omgaat kun je wel veranderen! Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf maar eens.

Slapen

Een slaaptekort kan je dik maken. Een kwalitatief goede nachtrust is dus heel erg belangrijk wanneer je een gezond gewicht wilt behouden.

Een paar tips voor het slapen gaan, zodat je nachtrust verbetert:

 1. Maak het ‘s avonds een beetje donker in huis. Lichten dimmen, kaarsje aan. Dit stimuleert de aanmaak van de neurotransmitter melatonine. Deze zorgt ervoor dat je moe wordt.
 2. Beperk je schermtijd. Het blauwige licht van je mobiel bijvoorbeeld blokkeert juist de aanmaak van melatonine. Hierdoor blijf je langer wakker.
 3. Lucht je slaapkamer goed door. Een zuurstofrijke omgeving is namelijk mega belangrijk.

Leren afvallen bij NLbewustvoedingsadvies

Zal ik je verder bijpraten over afvallen en blijvend gewichtsverlies? Plan dan ook een online afspraak in voor voedingsadvies. Of je nou wilt afvallen, gezonder wilt worden, je fitter wilt voelen of dat je gewoon niet ziek wilt worden. Iedereen van boven de 18 jaar kan bellen.

Een online consult kost maar € 50,- en daarbij ontvang je ook nog een zeer informatief naslagwerk (t.w.v € 25,-) over de onderwerpen die ook in ons gesprek naar voren komen.

Meer weten?

Wil je meer leren over afvallen? Ben jij het ook zat om eerste af te vallen en vervolgens weer aan te komen? Volg dan de stappen die ik in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen beschrijf.

Op deze e-boek geef ik trouwens een “Niet goed, geld terug” garantie. Dit doe ik omdat ik voor 100% achter de info sta. En voor jou is dit handig omdat je dus geen enkel risico loopt.

Meer weten over gezond eten en gezond leven? Kan ook, kies dan voor het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Veel mensen lezen het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Gaat over neurotransmitters, die vrijwel alles bepalen.

Of heb je gewoon een schop onder je kont nodig? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!