10 Manieren om te stoppen met snacken in de avonduren

Iedereen heeft ‘s avonds wel eens trek en dikwijls eet je dan iets dat voorhanden is. Helaas voel je jezelf daarna al snel schuldig en merk je na verloop van tijd dat je broek wat nauwer zit. Als je wilt je stoppen met snacken, lees dan deze tips eens door. 

Stoppen met snacken, waarom begin je er eigenlijk mee?

Het is niet gemakkelijk om ‘s avonds te stoppen met snacken en dat heeft meerdere redenen. In de eerste plaats hoeven de meeste mensen niet eens iets te eten ‘s avonds, omdat ze overdag eigenlijk al genoeg hebben gegeten. Toch hebben ze trek. Hoe kan dat?Stoppen met snacken en liever gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In de tweede plaats kunnen mensen moeilijk stoppen met snacken omdat ze vinden dat ze best wel wat lekkers hebben verdiend. Ze hebben immer hard gewerkt, die dag en nu mogen ze een beloning.

Manieren die je helpen om te stoppen met snacken

De onderstaande 10 manieren helpen je om te stoppen met snacken. Ik hoop dat je ze kan toepassen, want uiteindelijk draait het er niet om hoeveel je weet. Het gaat erom wat je doet. Iets weten is natuurlijk niet hetzelfde als iets doen.

Ok, hoe ga je stoppen met snacken?

1. Identificeer de oorzaak

Wat is de oorzaak dat je s’ avonds überhaupt gaat snacken? Is het verdriet, teleurstelling, boosheid, frustratie, leegheid of is het uit verveling?

Het is belangrijk om de oorzaak voor jezelf te achterhalen.

Vaak is het zo dat je ‘s avonds niet echt honger hebt en dat je toch trek hebt in ‘iets’. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf achterhaalt wat de oorzaak is van je snackgewoontes.

Stel jezelf eens vragen zoals; heb je het naar je zin op je werk, ben je gelukkig in je relatie en ben je überhaupt wel blij met jezelf.

Het e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf helpt je om meer bij jezelf te komen.

2. Wat motiveert je om te eten?

Als je de oorzaak kent waarom je ‘s avonds niet kan stoppen met snacken – of bezig bent om de oorzaak te achterhalen – probeer dan ook om te achterhalen wat je motiveert om te eten.

Deze twee lijken op elkaar, maar er is een groot verschil tussen deze twee redenen om te snacken. De oorzaak om te snacken is bijvoorbeeld dat je ergens niet tevreden over bent en de motivatie is dat je (onbewust) denkt dat je je beter voelt door jezelf te trakteren op ‘iets lekkers’.

Meestal snacken mensen ‘s avonds niet omdat ze honger hebben. Wat is dus de reden om iets te eten en wat is het patroon?

3. Routine en discipline

Mensen die willen stoppen met snacken doen er goed aan om hun routine – van het snacken – te doorbreken en te veranderen in een andere routine. Hoe vaak eten mensen wel niet ‘iets’ uit gewoonte?

Daarnaast kan het enorm helpen om overdag genoeg te eten, op vaste tijden zodat je lichaam went aan een bepaalde routine. Je hersenen maken bepaalde hormonen aan (ghreline en leptine) die ervoor zorgen dat je honger krijgt.

Op gezette tijden, volgens een routine, zorgen deze hormonen ervoor dat je honger krijgt en dat de hongergevoelens verdwijnen. Het frappante is, dat je niets hoeft te eten om van die hongergevoelens af te komen. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je ‘over je honger heen bent’.

4. Slaap goed

Zorg ervoor dat je lichaam went aan een constant 24 urenritme. Ga dagelijks rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Een goede nachtrust is enorm belangrijk. Slecht slapen, of onregelmatig slapen wordt zelfs in verband gebracht met overgewicht en obesitas.

5. Eet op gezette tijden

Door op gezette tijden te eten help je jezelf om te stoppen met snacken. Ook dit heeft te maken met de hormonen ghreline en leptine. Het ene hormoon vertelt je lichaam dat je honger hebt, het andere dat je genoeg hebt gehad. Die hormonen worden rond de maaltijden door je hersenen aangemaakt.

Kies dus ook voor 3 of 4 eetmomenten per dag en houd je daaraan.

Meer weten over gezond eten en gezond leven? Dat snacken in de avonduren is echt niet nodig. Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen maar eens. 

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

6. Minder stressen

Stress, werkdruk en angsten zijn veel voorkomende redenen om mensen te laten eten, op momenten dat ze eigenlijk geen honger hebben. Als je veel stress ervaart maakt je lichaam een hormoon aan, dat cortisol heet. Cortisol zorgt ervoor dat het eten dat je eet, direct wordt opgenomen in je vetreserves.

Dat is dus niet zo mooi. Ik denk dat je wel weet hoe je kan ontspannen. Je hebt vast wel eens van meditatie gehoord en van ademhalingsoefeningen. Zelf sport ik veel, maar je zou ook je spieren ‘s avonds kunnen stretchen, een wandelingetje maken of een warme douche of een warm bad nemen.

Als je ook wat sterker en krachtiger wilt zijn en minder stress wilt ervaren, lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf eens.

Stoppen met snacken en liever gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

7. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel

Mensen kunnen moeite hebben met stoppen met snacken omdat hun bloedsuiker de hele dag door op en neer piekt en daalt. Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken pieken in je bloedsuikerspiegel. Je ervaart dan kortstondig een boel energie, gevolgd door futloosheid en honger.

Het hormoon insuline brengt al die bloedsuikers (glucose) naar je lichaams- en je vetcellen. Na een uur of twee is die klus geklaard. Dan is je bloedsuiker sterk omlaag gebracht. Zo laag, dat je honger krijgt en je zelfs prikkelbaar kan zijn. Je gaat dus weer eten, terwijl je eigenlijk al genoeg calorieën op hebt.

Junkfood, fastfood, sterk bewerkte voedingsmiddelen (doorgaans met veel suiker) en frisdranken zijn voorbeelden producten die je bloedsuikerspiegel sterk laten fluctueren en waardoor mensen moeite hebben om ‘s avonds te stoppen met snacken.

8. Eiwitten

Het eten van voldoende eiwitten gedurende de dag zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet sterk fluctueert en dat je langer verzadigd blijft. En dat helpt je om te stoppen met snacken. Eiwitten vind je in vis, ei, kip, vlees en ook in plantaardige bronnen zoals bonen, quinoa, linzen, peulvruchten en erwten.

Als je meer wilt weten over de invloeden die voeding op je heeft, lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens.

9. Haal die rotzooi gewoon niet in huis

Roept die zak chips je ‘s avonds bij je? Eet je graag een handje borrelnoten nadat je thuis bent gekomen? Kan je nooit minder dan één dropje nemen? Nou, haal die rommel dan niet meer in huis. Dergelijke producten zijn niet gemaakt om je te voeden, maar om de portemonnee te vullen van de fabrikant.

Waarom denk je dat ze er zoveel E-nummers en suiker aan toevoegen? Juist, zodat jij s’ avonds niet kan stoppen met snacken want dan rinkelt bij hun de kassa en jij blijft zitten met een schuldgevoel.

10. Kook zelf

Door zelf je maaltijden te maken, bepaal je wat er in gaat. Je kan zelf kiezen hoeveel kruiden en ingrediënten je gebruikt. Zelf gebruiken wij altijd verse kruiden zoals basilicum, koriander of peterselie. Die vers kruiden zijn iet alleen erg lekker, sommigen kennen zelfs een medicinale werking. Ze zijn dus erg gezond.

En, wat kan jij hiermee?

Ik hoop dat je met deze 10 manieren kan stoppen met snacken, of in ieder geval kan minderen. Ook zal ik je eerlijk bekennen, dat als wij chips of koek in huis hebben, dat ik ook moeite heb om niet een beetje te snoepen. Mijn oplossing hiervoor? Het zal je nauwelijks verbazen, maar ik haal het gewoon niet meer in huis.

Aan eten en overeten kunnen dus mentale oorzaken ten grondslag liggen. Als je niet lekker in je vel zit, of dat je niet zo gelukkig bent, dan kan dat aanleiding zijn om te eten. Wellicht herken je hier iets in en wil je dit veranderen. Een goed startpunt is dan om eens goed naar jezelf te kijken en jezelf te heruitvinden.

Meer weten?

Natuurlijk help gezond en verzadigend eten je ook om te stoppen met snacken. Je ontdekt er alles over in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Of heb je gewoon even een schop onder je kont nodig? Voel jij je nog niet gelukkig, overdadig of succesvol? Zonde omdat dit makkelijk zou kunnen. Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf maar eens.

Wil jij ook meer tips en inzichten van mij ontvangen? Geeft je dan ook op voor de maandelijkse updates.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!