Hoe meer je geluk nastreeft hoe meer geluk je ervaart.
Geluk is iets anders dan de loterij winnen. Echt geluk zit hem in andere dingen dan alleen maar geld. Je kent vast de term ‘Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig is er wel geld’. Als je over voldoende geld beschikt om van te leven en je rekeningen te betalen, dan scheelt dat natuurlijk een boel zorgen. Maar geluk is ook weer niet te koop. Er zijn dus andere manieren om meer geluk te ervaren. In deze blog zet ik 7 manieren voor je uiteen om meer geluk te ervaren.
Jouw definitie van geluk
Voor de meeste mensen geldt hetzelfde levensverhaal. Bijna iedereen maakt hetzelfde mee, alleen de details zijn anders. Iedereen kent voorspoed en tegenslag, dat is nou eenmaal het leven. Tien procent van je leven is datgene wat je overkomt en negentig procent is datgene wat je eraan doet.
Wat je er ook van denkt dat geluk en rijkdom is, het is jouw eigen unieke definitie. Veel mensen vinden ‘gelukkig zijn’ een vorm van rijkdom. Nou, dan kun je er dus maar beter voor zorgen dat jij voor jezelf bepaalt wat ‘gelukkig zijn’ is.
Wat is geluk voor jouw? Is geluk een grote auto, is het veel geld hebben, of zoek je het meer in de sfeer van een goede gezondheid en goede relaties met je geliefden?
Maak je eigen geluk
Wat jouw definitie van geluk ook moge zijn, je doet er goed aan om het pad te bewandelen wat tot jouw geluk leidt. En dat kost best wat werk. Heel veel werk zelfs. Ik heb een aantal manieren voor je uiteengezet, die je enorm kunnen helpen om je geluk te vinden.
1. Praten
Succes, geluk en andere mooie dingen bereik je doorgaans niet alleen. Praat dus met anderen en vraag of ze je willen helpen. Vrijwel iedereen wil je helpen en advies is gratis. Niet alle adviezen zijn goed natuurlijk, maar dat merk je snel genoeg.
Je hoeft ook niet bang te zijn voor de afwijzing, als iemand je niet wilt helpen. Het resultaat is namelijk hetzelfde; voordat je het vroeg had je geen hulp en nu nog steeds niet. Niets verloren dus, maar wel gewonnen. Want de kans is groot dat de volgende persoon die je om hulp vraagt wel ‘ja’ zegt.
Hoe meer mensen weten dat jij bezig bent om jezelf te verbeteren, hoe beter het kan zijn. Zoek bijvoorbeeld een mentor, die je kan helpen bij belangrijke vraagstukken en beslissingen. Er wordt wel gezegd dat het niet zo belangrijk is wát je kent, maar wie je kent.
2. Laat niemand je van de wijs brengen
Er zijn altijd mensen die zullen zeggen dat iets niet mogelijk is. De meeste mensen doen dit overigens, dus je zal een hoop weerstand krijgen. Ze stellen dat jij iets niet kan of dat het ‘nu eenmaal zo werkt’. En ‘omdat het nu eenmaal zo werkt’ kan jij daar niets aan veranderen.
Laat je niet van de wijs brengen, deze mensen staan je geluk in de weg. Ze hebben zelf geen fantasie en ze geloven onbewust in de beperkingen van hun eigen leven. En daar hebben ze gelijk in, want als je stelt dat je iets niet kunt, dan heb je gelijk. Maar als je stelt dat je iets wel kunt, dan krijg je ook gelijk (Henry Ford, auto-industrieel).
Helaas denken heel veel mensen in beperkingen en niet in kansen. Let dus een beetje op met wie je praat en wie je om hulp vraagt.
3. Maak geen aannames
Niemand weet wat er zich in jouw hoofd afspeelt. Niemand kan jouw gedachten lezen. Neem dus niet aan dat mensen snappen wat jij bedoelt of dat ze snappen hoe jij de wereld ziet. Anderen zien dat namelijk niet. Vertel het liever en vraag om specifieke hulp.
Aannemen dat mensen je wel zullen begrijpen staan je geluk in de weg. Indien je mensen er niet over vertelt, dan weet men het niet en als ze het niet weten, dan kunnen ze daar ook niet naar handelen. Dat laatste zal je frustreren.
4. Iedereen heeft een talent
In het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf ga ik veel dieper in op het éne unieke talent waarover jij beschikt. Iedereen beschikt over één uniek talent. Dat éne unieke talent is datgene waar je goed in bent en je dat geen moeite kost.
Hoe vind je dat éne unieke talent? Ga voor jezelf eens na wat je als klein mannetje of als klein meisje leuk vond om te doen, waar je erg goed in was en waar je eigenlijk geen moeite voor hoefde te doen. De kans is groot dat daar je talent ligt.
De jaren die volgenden heb je daar vrij weinig mee gedaan, omdat je dit toch al kon en omdat je leraren en je ouders je ook nog andere dingen lieten leren, die je nog niet zo goed kon.
Derhalve heb je veel tijd een aandacht besteedt aan allerlei andere (belangrijke) dingen, maar ben je eigenlijk vergeten waar je echt goed in bent.
5. Je bent wat je zegt
Woorden kun je zien als zaadjes. Alles wat je zegt, kan realiteit worden. Als je zegt dat je iets niet kan, dan krijg je daar gelijk in. Als je zegt dat je iets wel kan, dan krijg je daar ook gelijk in. De woorden die je gebruikt werken als een self fulfilling prophecy.
Het spreekwoord luidt niet voor niets: ‘Wat je zaait oogst je ook’. Je kent wel van die mensen die altijd maar klagen en bij wie alles tegen zit. Alles zit ze ook tegen en er valt een hoop te klagen, maar je kent ook vast een paar mensen die nooit klagen en positief praten.
Wanneer jij steeds praat over verliezen, houdt er dan geen rekening mee dat je ooit iets gaat winnen. Als jij steeds praat over tekorten, die je ervaart, verwacht dan niet op een dag wakker te worden en dat je baadt in overvloed. Indien jij tegen je collega’s vertelt dat jij denkt dat je wel ontslagen zal worden ‘Want zo gaat dat…’, dan gebeurt dat ook.
Let eens op die mensen, let eens op hoe zij dingen aanpakken, let eens op hoe zij praten en wat zij meemaken. Leer daarvan.
Een hele krachtige manier om datgene te worden wat je vertelt is om je doelen op te schrijven. Schrijf je doelen op en visualiseer ze. Als je de biografieën leest van succesvolle mensen, dan zul je deze techniek regelmatig tegenkomen.
Meer over succes lees je in het e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf ontdek je hier veel meer over.
6. De kracht van verbeelding
Einstein zei al dat verbeelding belangrijker is dan kennis. Kennis is gelimiteerd, terwijl verbeelding wereldomvattend is. Je verbeelding kan alles doen wat je ervan vraagt, echter in de proporties van de hoeveelheid aandacht die je eraan besteedt. Dus, hoeveel aandacht besteed jij aan je verlangens?
7. Je onbewuste is super belangrijk
Ongeveer 96% van alles wat je dagelijks doet, komt voort uit beslissingen die je onbewust neemt. Je denkt dus niet na, over de dingen die je doet zoals van je werk naar huis rijden, een appel eten of chips kopen. Maar ooit heb je er bewust voor gekozen om die dingen te doen die je nu onbewust doet.
Je onbewuste brein is dus ooit gevuld door je bewuste brein. Dan kan je dus ook je onbewuste brein vullen met nieuwe dingen die je er bewust instopt. Het is dus heel erg belangrijk dat je je bewust wordt van je gedachten en dat je vervolgens goede dingen erin stopt.
En, wat kan jij hiermee?
Veel mensen zien wel datgene wat ze niet hebben en letten niet op datgene wat ze wel hebben. Ze stellen dat voor hen het geluk niet is weggelegd. Maar geluk zit dus voor een groot deel in je eigen hoofd. Juist door te denken in termen van tekorten en beperkingen, zal je die tekorten en beperkingen ervaren.
Door juist niet in termen te denken van tekorten en beperkingen, maar juist in termen van wat je allemaal wel hebt, ervaar je een heel ander gevoel. Probeer het eens uit, zou ik zeggen.
Meer weten over geluk en het bereiken van je doelen? Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf eens.
Meer weten?
Wil je meer weten over geluk en neurotransmitters? Lees het e-boek Van Stress Naar Geluk dan eens. Ontdek je hoe je neurotransmitters in je voordeel laat werken.