10 Manieren om van je buikvet af te komen

Buikvet is meer dan alleen vervelend. Het maakt dat je kleding stak aanvoelt, het kan je behoorlijk in de weg zitten en het ziet gewoon wat minder fraai. Buikvet is echter ook best gevaarlijk. Teveel buikvet kan leiden tot verhoogde risico’s op allerlei vervelende aandoeningen zoals diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Dat wil je niet. In deze blog zet ik 10 manieren voor je op een rij, die je helpen om van je buikvet af te komen. 

Buikvet is niet zo leuk en best gevaarlijk

Buikvet wordt ook wel visceraal vet genoemd. Bij mannen is de buik vaak de eerste plaats waar het buikvet toeneemt, als ze een paar kilo’s aankomen. Het is best moeilijk om je buikvet kwijt te raken en – geloof het of geloof het niet – ik heb er zelf ook mee te maken.Wil je minder buikvet? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Inmiddels ben ik 41 jaar en, ondanks het vele sporten en het gezonde eten merk ik ook dat – wanneer ik de teugels wat laat vieren – mijn buikvet ook toeneemt. Gelukkig krijg ik het er weer snel vanaf. Maar het kan best lastig zijn om van je overtollige buikvet af te komen.

10 Manieren om van je buikvet af te komen

De onderstaande 10 manieren helpen je om van je buikvet af te komen. Ik heb ze niet zelf verzonnen, maar ik pas de meeste manieren zelf wel toe en ze zijn allemaal wetenschappelijk onderbouwd.

1. Eet voldoende oplosbare vezels

Oplosbare vezels absorberen water en vormen een soort gel zodat je voedsel trager je spijsverteringssysteem doorloopt. Hierdoor behoud je langer een verzadigt gevoel en zodoende eet je minder. Hierdoor krijg je over het algemeen minder calorieën binnen, waardoor je niet aankomt en je buikvet niet toeneemt.

Bronnen van die oplosbare vezels zijn onder andere asperges, spruitjes, avocado’s (ook super gezond wegens de omega 3 vetten), peulvruchten, courgette, wortelen, boekweit, roggebrood en (hele) sinaasappelen.

Wil je minder buikvet? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

2. Vermijd voedingsmiddelen die transvet bevatten

Transvetten zijn erg ongezond, je vindt ze in margarine en veel verpakte (en sterk bewerkte) levensmiddelen. Deze zeer ongezonde vetten worden gerelateerd aan allerlei vervelende aandoeningen. Het zijn vetten die je lichaam niet zo goed begrijpt. Ze kunnen je buikvet laten toenemen.

Om te voorkomen dat je transvetten eet – ze zitten vaak verstopt in sterk bewerkte voedingsproducten – lees je de etiketten. De naam transvet zul je niet snel tegenkomen, maar de naam gehydrogeneerde vetten wel. Anderen namen zijn o.a. geharde plantaardige olie, gehydrogeneerde plantaardige vetten en gehydrogeneerde plantaardige olie.

3. Niet teveel alcohol

Iedereen kent de bekende bierbuik wel bij mannen van middelbare (en soms jonger) leeftijd. Het is vaak niet zozeer de alcohol die het buikvet laat toenemen, maar het eten dat bij de alcoholinname gepaard gaat. Kies ervoor om wekelijks een aantal alcoholvrije dagen in te lassen. Dit helpt enorm.

4. Kies voor eiwitten

Eiwitten voeden je behoorlijk, ze laten je bloedsuikerspiegel amper stijgen en geven je een langdurig verzadigt gevoel. Je hoeft echt niet alleen maar vlees en vis te eten, om meer eiwitten binnen te krijgen. Je vindt ze ook in eieren, noten, bonen, quinoa, linzen en peulvruchten.

5. Minder stress

Door stress kan je buikvet ook toenemen. Dit komt door het hormoon cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Er bestaat een relatie tussen verhoogde niveaus van cortisol, een verhoogde eetlust en meer vetopslag in de regio van je buik.

Zelf herken ik dit maar al te goed. Het afgelopen half jaar is bijzonder druk geweest. Ik en mijn vriendin hebben samen een mooi huis aangekocht (verbouwing), twee huizen verkocht en ons eerste kindje komt aan het einde van de maand.

Het afgelopen halve jaar stond ons leven dus behoorlijk op zijn kop en ook mijn taille groeide. Door flink te sporten, gezond te eten (zie de tips), goed te slapen en tot mijzelf te komen lukt het behoorlijk goed om dat overtollige buikvet rap kwijt te raken.

6. Minder suikerrijke producten

Tjsa, over suiker wordt al een boel geschreven. Er zijn studies die laten zien dat suiker verslavend kan zijn en dat het kan leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes 2, obesitas en leververvetting. Het zal je dus weinig verbazen dat suikerconsumptie kan leiden toe een toename van het buikvet.

Het vervelende is dat je suiker vaak onbewust binnen krijgt. Jaarlijks krijgt de gemiddelde Nederlander zo’n 40 kilo suiker binnen. Dat is drie maal meer dan dat de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt als het maximum.

7. Cardio work outs

Ga een paar keer per week lekker hardlopen, joggen, wielrennen of maak lange wandelingen. Aerobe beweging (lichaamsbeweging waarbij zuurstof wordt gebruikt bij de verbranding van energie) en een effectieve manier om calorieën te verbranden.

Wil je minder buikvet? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Zelf ben ik een enorme voorstander van krachttraining, maar ook ik doe vrijwel dagelijks een cardio work out. Dit kan – heel simpel – een fietstochtje zijn of een lekker rondje wielrennen in de duinen.

8. Minder koolhydraten, vooral de geraffineerde

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor duursporters zoals wielrenners en hardlopers. Zij verbranden gemakkelijk een hoop koolhydraten. Echter, de meeste mensen zitten achter een bureau, gaan met de auto naar hun werk en nemen de lift om op hun verdieping te komen.

De meeste mensen bewegen niet genoeg om al die koolhydraten te verbranden. Dus slaat je lichaam de overschotten op als lichaamsvet en dat merk je aan de toename van je buikvet. Vooral de geraffineerde koolhydraten (sterk bewerkt) kunnen je buikvet laten toenemen.

Kies dus voor minder koolhydraten en als je ze eet, kies dan voor onbewerkte koolhydraten, zoals je ze vindt in volkoren brood (of spelt en zuurdesem) en groente, sla, en hele stukken fruit.

Als je meer wilt weten over gezond eten, lees dan het e-boek over gezonde voeding eens. Je zal versteld staan.

9. Gebruik vaker kokosvet om te bakken

Hoewel kokosvet veel calorieën bevat is het een van de gezondste vetten die je kunt eten. Kokosvet kan je metabolisme verhogen, zodat je automatisch meer lichaamsvet kan verbranden. Hiermee helpt kokosvet dus om je buikvet af te laten nemen.

Als je meer wilt weten over het stimuleren van je metabolisme, om bijvoorbeeld af te vallen, lees dan het e-boek over metabolisme eens.

Hoeveel kokosvet consumeer je dan dagelijks om enig resultaat te verkrijgen? Het blijkt dat 2 eetlepels per dag (ongeveer 30 ml kokosolie) volstaat.

Wil je minder buikvet? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Wij bakken thuis ook vaak in kokosvet. Dit vet vervangt dus ander bakvet. Het is niet handig om, boven op je dagelijkse vetconsumptie, ook nog eens extra kokosvet te eten. Je kunt het beste kokosvet gebruiken in plaats van een ander bakvet.

10. Krachttraining

Ik ben een groot voorstander van krachttraining en vooral van CrossFit. De toename van je spiermassa bied je tal van voordelen. Zo neemt je metabolisme toe, waardoor je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt en je buikvet zal afnemen.

Wil je minder buikvet? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Ook leidt krachttraining tot sterkere botten en pezen, waardoor je de kans op botbreuken verkleint. Daarnaast zorgt een toename van je spiermassa doorgaans ook voor een afnamen van je vetmassa. Je wordt dus slanker.

Meer weten?

Ik hoop dat je deze 10 tips kan gebruiken om van je overtollige buikvet af te komen. Er bestaat geen pil, gemakkelijk dieet of een sapkuurtje om snelle resultaten te verkrijgen. Van je buikvet afkomen vraagt om inspanning, maar als je dat ervoor over hebt, dan voel je je geweldig.

Een van de manieren om van je buikvet af te komen is om je stofwisseling te versnellen. Een ander woord voor stofwisseling is metabolisme. In het e-boek over metabolisme ontdek je hoe dat werkt.

Wil je meer weten over een gezond gewicht en gezond leven? Wil je ook blijven genieten van je leven? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Bronnen:
1. http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=21640
2. https://authoritynutrition.com/20-tips-to-lose-belly-fat/
3. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/weight-training-appears-key-to-controlling-belly-fat/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!