10 Makkelijke manieren die je stofwisseling versnellen

Een snelle stofwisseling is belangrijk als je wit afvallen en als je op gewicht wilt blijven. Hoe snellen je metabolisme (stofwisseling) werkt, hoe meer calorieën je verbrandt. Je stofwisseling verbeteren is daarom een prima hulpmiddel in je strijd tegen de kilo’s. In deze blog zet ik 10 manieren voor je uiteen waarmee die vrij gemakkelijk je stofwisseling versnellen.

Stofwisseling verbeteren of versnellen, waarom?

Je metabolisme (stofwisseling) bepaalt hoe snel je lichaam voeding omzet in energie. Met andere woorden; hoe snel ben je in staat om de calorieën uit je voeding om te zetten in calorieën om te verbranden. Ongeveer 85% van die calorieverbranding neemt je metabolisme voor rekening.Je stofwisseling versnellen. Meer weten? Download het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Hoe sneller je metabolisme dus werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, ook als je in ruste bent. Je stofwisseling versnellen draagt dus bij aan het behouden van je gezonde gewicht en het helpt bij afvallen.

Het is erg effectief en, als je er als je er ook mee aan de slag wilt, lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten. Dat beschrijft hoe je je stofwisseling versnellen kan.

Als voorschot heb ik 10 manieren voor je op een rij gezet die je stofwisseling versnellen en die je nu al kan gebruiken.

10 Manieren die je stofwisseling versnellen

Nu je weet waarom je stofwisseling versnellen belangrijk is – meer calorieën verbanden zodat je afvalt en vervolgens op gewicht blijft – is het tijd om de praktische kant hiervan te bekijken.

1. Koud water drinken

Koud water drinken helpt je stofwisseling versnellen op meerder manieren. In de eerste plaat omdat water je metabolisme tijdelijk met 10 tot 30% procenten verhoogd. In de tweede helpt het je om gewicht te verliezen, want water bevat 0 calorieën. Dit levert dus een negatieve energiebalans op.

Koud water valt dus te verkiezen boven calorierijke frisdrankjes als je wilt afvallen. Het koude van het water neutraliseert je lichaam door zichzelf op te waren. Ook hierdoor verbrand je meer calorieën.

Ten derde vult water simpelweg je maag op. Drink een half uur voordat je gaat eten een groot glas water. Er past dan simpelweg minder eten in je maag en dat werkt effectief als je wilt afvallen.

2. Interval trainingen

Interval trainingen zoals bootcamp, CrossFit en body combat zijn best zwaar. Ze helpen wel je stofwisseling versnellen. Dit gaat als volgt; tijdens de training verbrand je al een boel calorieën en na de training gaat dit nog ongeveer 48 uur lang door. Dus ook als je in je bed ligt, verbrand je extra calorieën.

Juist de variëteit in de oefeningen en de intensiteit ervan (rennen, kracht, springen, gewichten) helpt je om meer lichaamsvet te verbranden. Interval trainingen maken je lekker fit en slank. Zelf ben ik een fan van CrossFit. Ik doe het zo’n twee keer per week.

Je stofwisseling versnellen. Meer weten? Download het e-boek Je Metabolisme Boosten.

3. Gewichtstraining

Spieren vragen meer energie dan lichaamsvet. Derhalve verbrandt je lichaam meer calorieën per dag als je meer spiermassa hebt. Spiermassa laat je stofwisseling versnellen en dat proces gaat 24/7 door, dus ook als je een keer op de bank ploft of ‘s nachts in je slaap.

4. Eiwitten

Eiwitten vind je in vis, kip, vlees en ook in erwten, noten, ei, peulvruchten, quinoa, bonen en linzen. Je hoeft dus geen vlees te eten om eiwitten binnen te krijgen. Dit wordt nog wel eens gedacht.

Je lichaam gebruikt meer energie om eiwitten te verteren, dan dat het gebruikt bij koolhydraten en vetten. Hierdoor laat ze je stofwisseling versnellen met zo’n 15 tot 30%. Dat is veel meer dan koolhydraten (5 tot 15% versnelling).

Daarnaast verzadigen eiwitten ook nog eens enorm en laten ze je bloedsuikerspiegel amper stijgen. Hierdoor behoudt je langer een verzadigd en vol gevoel. Het gevolg? Dat je minder de nijging hebt om iets extra’s te eten en dat helpt je met afvallen.

5. Meer staan

Als je staat, dan verbruik je automatisch meer calorieën dan wanneer je zit. Daardoor verbrand je dus veel minder calorieën. Heb jij dus een zittend beroep, probeer dan vaker te staan.

6. Lekker gekruid eten

Door het eten van pittig eten zal je stofwisseling versnellen. Pepers bevatten het stofje capsaïcine en dat stofje boost je metabolisme.

7. Gebruik kokosolie

Bak je eten in kokosolie. Het helpt je stofwisseling versnellen, zij het een beetje. Daarnaast blijkt kokosolie en kokosvet erg gezond voor je. Zelf gebruiken wij thuis kokosvet, niet van die goedkope want daar kan allemaal rommel in zitten.

8. Zwarte koffie

Cafeïne in koffie kan je stofwisseling stimuleren met een paar procent. Doe geen suiker en melk in je koffie, want dat heft het effect weer op.

9. Groene thee

Omdat je niet de hele dag koffie kan drinken en omdat je water op een bepaalt moment ook zat bent, is groene thee een lekkere optie. Het effect is maar een beetje, maar het helpt wel vooral omdat thee – net als water en koffie – amper calorieën bevatten.

10. Lekker slapen

Gebrek aan slaap wordt geassocieerd met een verhoogd risico op obesitas. Dat klinkt wellicht een beetje vreemd, immers in je slaap eet je niet. Slaaptekort heeft echter een negatief effect op je metabolisme.

Ook wordt het gebrek aan slaap in verband gebracht met een verhoogde bloedsuikerspiegel en insulineresistentie, wat weer in verband staat met een verhoogd risico op diabetes 2. Wellicht heeft dit te maken met het minder goed functioneren van het ghreline (honger) hormoon en het leptine (het volheid) hormoon.

En, wat kan jij hiermee?

Op deze 10 manieren kan je je stofwisseling versnellen. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van je frisdrank laten staan en vervangen voor water en groene thee. Geen suiker meer in je koffie en lekker gekruid eten. Twee keer in de week een intensieve work out en je verbrand ook weer een boel calorieën.

Meer weten?

Wil je ook je stofwisseling versnellen? Lees dan ons e-boek over het boosten van je metabolisme. Dat heeft als voordeel dat je dagelijks meer calorieën verbrandt en dat helpt me om op gewicht te blijven en om af te vallen.

Wellicht wil je stap voor stap je streefgewicht bereiken, lees dan ons e-boek over afvallen.

Bronnen:
1. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508
2. http://www.nhs.uk/Livewell/loseweight/Pages/how-can-I-speed-up-my-metabolism.aspx
3. http://www.huffingtonpost.com/life-by-dailyburn-/how-your-metabolism-chang_b_10110726.html
4. https://authoritynutrition.com/10-ways-to-boost-metabolism/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!