Welke E-nummers zitten er in je eten en hoe gezond is dat?

enummersWanneer je een krop sla koopt, een wortel of een peer koopt, dan kun je aan het voedingsmiddel zelf zien wat het is. Je kunt bij benadering vertellen welke voedingsstoffen ze bevatten en je weet ongeveer hoe ze smaken. De meeste voedingsmiddelen die je worden aangeboden in de supermarkt, zijn echter bewerkt. Deze voedingsmiddelen bevatten talloze chemicaliën zoals conserveringsmiddelen en smaakmakers om het eten er lekkerder mee te maken, er beter uit te laten zien en het langer goed te houden. Hoewel de fabrikanten verplicht zijn om de E-nummers en andere toevoegingen te vermelden op het etiket, is het vaak onduidelijk wat deze chemicaliën doen met je gezondheid. Vandaar dat ik een lijstje heb samengesteld met een aantal van de meest ongezonde toevoegingen.

Hoe gezond is dat supermarkteten?

Nou, niet heel gezond dus. Wanneer je je beperkt tot de versafdeling, waar je groente, verse kruiden, peulvruchten en fruit koopt en een aantal paden waar je complexe koolhydraat bronnen kunt vinden zoals couscous, bulgur, quinoa, linzen en kikkererwten en eiwitten in kan slaan zoals mager vlees, kip en vis dan haal je de meest gezonde voedingsmiddelen. Maar verreweg heet grootste deel van het assortiment van een supermarkt bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen. Juist deze producten dragen bij aan de obesitasepidemie.

Dit komt doordat deze producten met wetenschappelijke precisie zo aantrekkelijk mogelijk voor je worden gemaakt. Deze producten hebben een heerlijk mondgevoel, ze zien er appetijtelijk uit en ze ruiken lekker. Ze worden ontwikkeld in laboratoria waar de smaken zoet, zout, bitter, zuur en tegenwoordig ook vet op de meest ideale manier worden toegevoegd. Hierdoor ben je geneigd om meer van het product te eten, dan dat je van plan was.

Fabrikanten van voedingsmiddelen schromen er niet voor om verslavingsgevoelige stoffen aan hun producten toe te voegen zoals suiker. Door suiker ben je sterk geneigd meer te eten. Dit is dus niet gezond. Maar goed, diverse voedingsmultinationals zijn geheel, of gedeeltelijk in handen van sigarettenfabrikanten. Laten we het er maar op houden dat sigarettenfabrikanten niet veel doen om een gezond product te ontwikkelen. Welke stoffen, naast suiker, kun je maar beter mijden?

E-621 Glutamaat

Glutamaat is erg ongezond. Dit E-nummer wordt gebruikt als smaakversterker en is daar zo succesvol in dat er een overstimulatie ontstaat in je zenuwcellen en je hersenen. Glutamaat wordt met allerlei klachten in verband gebracht waaronder vage klachten als hartkloppingen, hoofdpijn, darmproblemen en problemen aan je luchtwegen. Glutamaat wordt ook in verband gebracht met depressie, Alzheimer, migraine en obesitas. Hoewel dit wetenschappelijk moeilijk is aan te tonen, want glutamaat gaat onder vele namen schuil op de ingrediëntenlijst van een etiket. Hierbij kun je denken aan de termen als: aroma, gistextract, natuurlijke aroma’s, maïsolie en gehydrogeneerde eiwitten. Een truc van voedingsproducenten om glutamaat niet direct in je eten te stoppen, is om het via een product toe te voegen dat E-621 bevat, zoals gist. Je vindt dit E-nummer onder andere in kruiden zakjes, bewerkte vleeswaren, soepen, sauzen, bouillonblokjes, chips, snacks en kant-en-klaarmaaltijden.

E-124 en E-133 Kleurstoffen

Kleurstoffen worden aan tal van producten toegevoegd, maar ze zijn niet erg gezond. Er zijn diverse schadelijke bijwerkingen te noemen voor deze E-nummers zoals hyperactiviteit, slapeloosheid, astma, allergie, eczeem kan zelfs leiden tot kanker. De hyperactiviteit heb je vast wel eens ervaren op een kinderverjaardag ervaren. De combinatie van kinderen en kleurstoffen levert interessante taferelen op. Kleurstoffen komen vooral voor in voedingsproducten die suggereren dat ze fruit bevatten, zoals fruitrepen, snoep en frisdrank.

E-951 Aspartaam

Aspartaam is een zoetstof die wordt toegevoegd aan veel light producten. De calorische waarde is dus laag, maar er zit een enorme schaduwkant aan aspartaam. Hoewel het nog niet wetenschappelijk is aangetoond, bestaan er aanwijzingen dat aspartaam kankerverwekkend is. Tevens zou het van invloed zijn op het ontstaan van ziektes als Parkinson, MS, chronische vermoeidheid en allerlei mentale klachten. Je vindt aspartaam in veel suikervrije producten, zoetjes, eiwitpoeders, sportrepen, ontbijtgranen, pepermunt, ijsthee, pudding, dieetproducten en light producten. Aspartaam is niet gezond en ik snap eerlijk gezegd niet dat het nog steeds toegevoegd mag worden aan producten.

E-320 en E-321 Butylhydroxyaniol en butylhydroxtolueen

Deze 2 woorden kwamen niet eens door de spellingcheck heen. Deze E-nummers kennen veel mogelijke bijwerkingen zoals hyperactiviteit, astma, slaapstoornissen en leverproblemen. Mogelijk zijn deze, niet uitspreekbare E-nummers, zelfs kankerverwekkend. Je vindt ze in chips, kauwgom, aroma’s en snoep.

E-210 Benzoëzuur

Dit E-nummer kwam wel door de spellingcheck, maar dat maakt het nog steeds niet gezond. E-210 is een conserveringsmiddel en ken veel mogelijke bijwerkingen. Ook hier dient weer gezegd te worden, dat dit nog niet full proof wetenschappelijk is aangetoond. Die heeft mede te maken dat de producten van dit E-nummer en van alle andere additieven, er geen baat bij hebben dat dergelijk onderzoek wordt gedaan. Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van stoffen in voedingsmiddelen kosten erg veel geld en degenen die het meeste geld stoppen in de effecten van stoffen in voedingsmiddelen zijn, jawel, de fabrikanten van voedingsmiddelen. In ieder geval kan dit E-nummer leiden tot hyperactiviteit (daar is hij weer), astma, allergieën, darm- en gedragsproblemen en mogelijk ook kanker. Niet echt gezond dus.

Fructose

Fructose is een type suiker (glucose) dat zoeter smaakt en niet gezond is. Fructose is aan veel bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd, zoals frisdranken. Fructose wordt niet direct door je dikke darm rechtstreeks tot je bloedbaan toegelaten. Iets wat bij glucose wel het geval is. In de plaats daarvan maakt fructose een omweg, via je lever, om daar omgezet te worden in glucose. Zodoende kan het in je bloedbaan worden opgenomen en naar je lichaamscellen worden getransporteerd, zoals je spieren, je lever zelf en je vetweefsel. De meeste mensen, echter, beschikken over meer dan voldoende glucose in hun bloedbaan en in hun lichaamscellen. Derhalve zet je lever de overtollige fructose om in triglyceriden. En dat is niet gezond. Triglyceriden zijn bloedvetten en een hoog gehalte daarvan verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes 2. Je vindt fructose in vruchtensappen uit pak, frisdrank en vruchtensappen van concentraten. In de frisdrankindustrie wordt High Corn Fructose Syrup gebruikt, dat is veel zoeter dan suiker en dus veel minder gezond. Daarnaast bevatten veel producten met de tekst: “met natuurlijke suikers”, grote hoeveelheden fructose.

Transvet

Transvet is ook niet gezond, ze zijn zelfs zeer ongezond. Transvetten zijn al veelvuldig op deze website besproken. Het zijn industrieel Gezonde Voedinggeproduceerde vetten en zijn bedoeld om voedingsproducten een stevige structuur te geven en ze langer houdbaar te houden. Transvetten boosten je slechte LDL cholesterol en laten je goede HDL cholesterol juist juist dalen, met alle gevolgen van dien. Transvetten vergroten de kans op hart- en vaatziekten, diabetes 2 en allerlei ontstekingen in je lichaam. Je vindt transvetten in margarine, koek, afbakbrood, industrieel bereid gebak, chips, snacks, pindakaas, croissantjes, kaasbroodjes en nog veel meer bewerkte voedingsmiddelen. In het e-boek Gezonde Voeding kun je hier ook meer over lezen. Gezonde Voeding is ook bij bol.com te koop als paperback.

Linolzuur

Tot slot linolzuur. Wat dat niet gezond en werd dat niet aanbevolen? Lang heeft de claim bestaan dat linolzuur de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Die claim is inmiddels door wetenschappers volledig onderuit gehaald. Hoe zit dat? Linolzuur hoort bij de omega 6 vetten en in net als omega 3 in principe gezond voor je. In principe! Want wanneer de balans tussen de omega 3 en 6 vetten wordt verstoord, dan ontstaan er allerlei ontstekingen in je lichaam, als gevolg van een overschot aan linolzuur (omega 6). Doordat fabrikanten jaren lang de gezonde werking van linolzuur hebben aangeprezen (en die is er, maar dan wel in de juiste balans), is er veel te veel omega 6 in voedingsmiddelen toegevoegd. Let op de woorden “met plantaardige oliën”, daar kun je veel linolzuur aantreffen, net als in zonnebloemolie, rijstolie, margarine en hennepolie. Oliën die je veilig kunt nemen zijn olijfolie, kokos-, palm- en lijnzaadolie.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!