15 Voedingsmiddelen die je het best kun eten als je ziek bent

Ziek zijn vindt bijna niemand leuk en daarom probeer je dit te voorkomen. Maar de zomer is helaas weer voorbij, de dagen worden korter en kouder. De zon laat zich ook wat minder vaak zien en de temperaturen dalen. Dit is echt weer zo’n periode om ziek te worden. Het feit dat je ziek wordt heb je niet altijd zelf in de hand. En als je ziek bent, dan wil je zo snel mogelijk weer beter worden. Daarom gaat dit artikel over 15 voedingsmiddelen die je het best kunt eten als je ziek bent. 

Wat moet je eten als je ziek bent?

Als je ziek bent, dan helpt het enorm om goed te drinken, zodat je niet uitgedroogd raakt en zodat afvalstoffen afgevoerd worden. Rusten is ook belangrijk en daarom leg je je kinderen bijvoorbeeld altijd in bed, of met een deken op de bank.Wat eten als je ziek bent? Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Als je ziek bent, dan heb je niet veel energie om dingen te doen. Je lichaam is namelijk druk doende om zichzelf te genezen. Een aantal voedingsmiddelen helpen je daar bijzonder goed bij. In dit artikel lees wat je moet eten als je ziek bent zodat je immuunsysteem ondersteund wordt.

15 Voedingsmiddelen die je kan eten als je ziek bent

Voordat we kijken naar de 15 voedingsmiddelen die je het beste kunt eten wanneer je ziek bent, neem ik je eerst even mee de geschiedenis in. We reizen (kort) naar het klassieke Griekenland, dan naar China en vervolgens naar een Amerikaanse tandarts die in de jaren ’30 van de vorige eeuw belangrijk onderzoek deed naar fysieke degeneratie (en het voorkomen daarvan).

Griekenland 2.500 jaar geleden

Hippocrates wordt gezien als de grondlegger van de westerse geneeskunst. Je kent hem misschien beroemde uitspraak: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding.” Hij leefde zo’n 2.500 jaar geleden, in het oude Griekenland. Hij zag dat bepaalde voeding over krachtige eigenschappen beschikt die je lichaam helpen te genezen, wanneer het tegen een ziekte vecht.

Traditionele Chinese Geneeskunst

Niet alleen Hippocrates zag de voordelen van gezonde voeding, ook de Chinezen bedienen zich al eeuwen lang van de Traditionele Chinese Geneeskunst. In deze leer neemt voeding (en kruiden) een centrale plaats in bij het genezen van bepaalde ziekten.

De tandarts uit Amerika

En wat te denken van Weston Price. Hij reisde 80 jaar geleden de wereld rond, op zoek naar leefwijzen en voedingspatronen die voorkomen dat je ziek wordt.

Goed, laten we nu eens kijken naar de 15 voedingsmiddelen die je helpen als je ziek bent.

1. Kippensoep

Kippensoep (getrokken van de botjes en het karkas van de kip) zit vol met vitaminen, mineralen, eiwitten, vloeistof en calorieën.

Als je ziek bent, is je lichaam erg blij met kippensoep. Kippensoep zorgt namelijk ook voor de nodige hydratatie, zodat je niet uitgedroogd raakt en waardoor afvalstoffen gemakkelijker kunnen afvloeien.

Vooral bij griep, kan kippensoep je goed helpen. Kippensoep bevat namelijk stofjes die neusslijm helpen te verminderen en het hoesten kan stoppen.

2. Bouillon

Bouillon (getrokken van botten) is eveneens een goede bron van calorieën, vitaminen, mineralen en van vocht. Een van die mineralen is het mineraal magnesium. Dat mineraal is betrokken bij zo’n 300 processen in je lichaam. Omdat je bouillon altijd heet eet, is het een prima middel om zwellingen te laten verdwijnen.

3. Knoflook (helpt ook om niet ziek te worden)

‘One garlic a day, keeps the doctor away’. Knoflook is niet alleen een lekkere smaakmaker, het kent ook nog een medicinale werking die je prima kan gebruiken als je ziek bent.

Het heeft antibacteriële, antivirale en schimmelwerende effecten en het helpt je immuunsysteem. Knoflook doet je longen en je luchtwegen goed. Het zou goed werken tegen keelpijn, kinkhoest, ontstekingen van de bijholtes, griep en zelfs bronchitis en astma.

Wat eten als je ziek bent? Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

Overdrijf het gebruik van knoflook niet, want als je er teveel van eet, dan zullen mensen je gaan mijden. Dat is ook weer niet de bedoeling.

4. Kokosnoot water

Wederom een bron van vocht. Vocht helpt als je ziek bent (en niet alleen dan) om je lichaam gehydrateerd te houden. Naast vitaminen en mineralen bevat kokosnoot water ook antioxidanten. Antioxidanten gaan vrije radicalen te lijf. Kokosnoot water kan ook je bloedsuikerspiegel verbeteren (minder pieken en dalen).

5. Thee

Bij verkoudheid en griep is thee een prima en gemakkelijk middel dat je helpt. Het helpt de symptomen die gepaard gaan met verkoudheid en griep te verminderen. Thee is altijd warm en daarom helpt het zwellingen te verhelpen.

Thee bevat stofjes (polyfenolen) die in planten voorkomen en die een anti-ontstekende werking kunnen hebben. Zelf drink ik veel groene thee en verse gember thee. Groene thee drink ik omdat het mijn metabolisme stimuleert. Gember thee drink ik, vanwege de zuiverende werking.

6. Honing

Honing kent een antibacteriële werking en stimuleert je immuunsysteem. Het kan ook helpen om het  hoesten te verlichten bij kinderen ouder dan 12 maanden oud. Aan baby’s geef je dus geen honing.

Honing helpt tegen het hoesten.

7. Gember

Gember heeft een zuiverende werking. Bij ons thuis gebruiken we het in de thee, in gerechten en in (zelf gemaakte) vruchtensappen. Als je misselijk bent, kan gember je goed helpen om daarvan af te komen.

Wat eten als je ziek bent? Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

Ook gember kent ook ontstekingsremmende eigenschappen. Koop in de winkel, de hele gemberwortel en geen extracten. De wortel is meestal goedkoper.

8. Pittige kruiden

Chilipepers bevatten het stofje capsaïcine. Capsaïcine veroorzaakt de hete smaak. Dit stofje kan ervoor zorgen dat het slijm in je neus dunner wordt, zodat het eruit loopt. Dat is op zich best handig, maar capsaïcine stimuleert ook de slijmproductie.

Wel zou het stofje werken om het hoesten te verminderen. Om daarvan te profiteren, dien je wel enkele weken pittig gekruid te eten. Aziatische en Mexicaans eten dus. Als je last heb van maagklachten, is dat echter weer niet zo handig.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu
9. Bananen

Als je ziek bent, dan kunnen bananen je behoorlijk goed doen. Ze zijn makkelijk te kauwen, ze bevatten vrij veel gezonde stoffen en ze smaken vrij flauw. Bananen leveren calorieën (en die kan je wel gebruiken als je ziek bent) en oplosbare vezels.

Oplosbare vezels vind je overigens ook in andere fruit (en groente) soorten. Je darmen kunnen deze vezels wel oplossen, in tegenstelling tot de vezels uit bijvoorbeeld graan. Daarmee helpt banaan bijvoorbeeld met het verlichten van diarree.

10. Havermout

Havermout is niet alleen goed voor je als je ziek bent. Door regelmatig havermout te eten, zou je zelfs langer leven, zo hebben wetenschappers van Harvard ontdekt. Havermout smaakt vrij saai, maar het levert wel een hoop calorieën en gezonde stoffen.

Wat eten als je ziek bent? Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

Havermout stimuleert je immuunsysteem en houdt je bloedsuikerspiegel onder controle. Ook kan het allerlei ontstekingen in je spijsverteringskanaal verminderen.

11. Yoghurt

Yoghurt is rijk aan eiwitten, calcium en andere mineralen en vitaminen. Kies wel voor de ‘volle’ variant, zonder suikers.

12. Fruit

Het zal je niet verbazen dat fruit kan helpen als je ziek bent. Fruit is rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Vooral rood, blauw en paars fruit zoals aardbeien, bessen en bramen kennen ontstekingsremmende, antivirale en immuun-stimulerende eigenschappen.

Wat eten als je ziek bent? Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

13. Avocado

Avocado is een bijzonder stuk fruit. Het bevat niet veel koolhydraten, maar juist veel gezonde vetten. Avocado bevat veel gezonde omega 3 vetten en deze voedingsvetten zijn goed voor enorm veel dingen.

Als je ziek bent is het dus een prima idee om een avocado leeg te lepelen, of om ze in een salade te verwerken.

14. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, sla en postelein zitten vol vitaminen, mineralen en vezels. Ze zijn vrij gemakkelijk verteerbaar en prima te eten als je ziek bent.

15. Zalm

Tot slot een visje. Zalm is rijk aan eiwitten en die kan je best gebruiken als je ziek bent. Daarnaast is zalm rijk aan de gezond omega 3 vetten en bevat het vitamine D.

Vitamine D haal je doorgaans uit de zon, maar die schijnt in de herfst niet zo vaak meer. En, omdat je ziek bent, ben je bent waarschijnlijk ook wat minder buiten, zodat je sowieso minder in contact komt met zonlicht. Een beetje extra vitamin D kan dan geen kwaad.

De vitamine D uit zalm helpen je immuunsysteem een handje en de eiwitten vormen een prima bouwstof.

Niemand vindt het leuk om ziek te zijn, maar als je dan toch ziek bent dan hoop ik dat deze 15 gezonde voedingsmiddelen je snel weer beter maken.

Meer weten?

Meer weten over gezond leven, gezond gewicht en wil je blijven genieten van de mooie dingen van het leven? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

Wil je minder ziek zijn? Meld je dan ook aan voor de maandelijkse update vol met gezonde info. Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/food-environment-and-obesity/
2. http://pilliewillie.nl/maag-darmaandoeningen/candida/darminfectie/orthomoleculaire-behandeling/voeding/kippensoep/
3. https://authoritynutrition.com/15-best-foods-when-sick/
4. http://www.nlbewustgezond.nl/top-voedingsmiddelen/mineraal-magnesium/
5. http://www.nlbewustgezond.nl/top-voedingsmiddelen/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!