Wat doen gelukkige mensen en doe jij dat ook?

Wat zijn de eigenschappen van gelukkige en succesvolle mensen en kun je die zelf ook toepassen? Er is al veel geschreven over de eigenschappen van gelukkige en succesvolle mensen. Of je nu de “11 spirituele wetten van succes”, van Deepak Chopra leest, of “The 7 habits of highly effective people”, van Steven R. Covey, het gaat vaak over hetzelfde: Hoe wordt jij gelukkig? Maar hoewel er al veel over dit onderwerp is geschreven, wordt de informatie van de auteurs lang niet altijd omgezet in daden. Het omzetten van kennis in gedrag is eigenlijk de grootste garantie om gelukkig en succesvol te worden. Het mooie is, dat je dit geheel zelf in de hand hebt en in deze blog lees je over hoe je dit kunt doen. 

Gelukkige mensen maken zich niet druk over dingen waar ze toch geen invloed op hebben.

De afgelopen jaren hebben we nogal wat voor de kiezen gekregen. De ene crisis was nog in volle gang, brak de ander alweer uit. De kranten stonden bol van het nieuws uit Euroland, Griekenland, de zwakkere Eurolanden, Berlusconi, de bankencrisis, de stijgende werkeloosheid, de haperende huizenmarkt, de rente en dan ook nog zo’n Eurocommissaris die vindt dat wij Nederlanders teveel schulden hebben. Starters kunnen geel lening meer krijgen, de verkeersboetes stijgen weer flink, Balotelli krijgt een gelukkige strafschop tegen Ajax en wat doet het kabinet eigenlijk? Zo’n beetje alle zekerheden, die zijn opgebouwd in de afgelopen 40 jaar, worden in rap tempo afgeschaft. “Burger, je staat er alleen voor”, zo lijkt de boodschap van de overheid.

Gelukkige mensen

 

Sla nu eens een krant open en bekijk eens wat jij kunt veranderen aan dat nieuws. Lees anders ook de voorgaande alinea eens over. Wat had jij kunnen veranderen? Waar had jij invloed op? Sinds een paar jaar bekijk ik al dit nieuws, negatief of positief op deze manier. Ook ik raakt, door de bankencrisis, mijn baan kwijt. Maar wat kon ik daaraan doen? Ook ik raak mijn huis niet kwijt, maar wat kan ik daar aan doen? Hoeveel invloed had ik op een paar banken uit Amerika, die een paar miljoen subprime leningen sloten? Hoeveel invloed heb ik op de hypotheekmarkt? Niets dus. Hoeveel geld heeft die Libor mij gekost? Geen idee, maar maak ik mij daar druk om? Nee, het is wat het is. Ik accepteer de situatie, wordt er niet boos of verdrietig over en kijk naar de mogelijkheden. Alle energie, die je steekt in dingen die je toch niet kunt veranderen is zinloos. Steek die energie liever in iets wat je wel kunt beïnvloeden, zoals je eigen (positieve) gedachten. Hierover later meer.

 

Gezonde Voeding

Gezonde voeding en geluk gaan hand in hand. Een gezond voedingspatroon is rijk aan vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om normaal te functioneren. Hoe dat allemaal werkt, kun je op de website lezen. Ook heb ik er een e-boek over geschreven. Hoewel deze pas een paar weken geleden is uitgebracht, hebben al talloze mensen het gekocht. Als je het leest, dan zul je erachter komen dat gezonde voeding helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Gezonde Voeding is ook te koop bij bol.com voor als je liever een paperback hebt.

Voldoende beweging

Over beweging kun je ook veel lezen op deze site. Lichaamsbeweging ontlaadt stress, bouwt je conditie op en stimuleert je hart- en vaatsystemen, je longen, het bouwt je spiermassa op en is daarmee ook goed om de kilo’s onder controle te houden. Dagelijks minimaal 1 uur lichaamsbeweging is gezond. Hiervoor hoef je niet naar een sportschool, je kunt de beweging verdelen over de dag, door bijvoorbeeld je kinderen op de fiets naar school te brengen en ‘s avonds een wandelingetje te maken. Nog geen 50 jaar geleden, was lichaamsbeweging nog een integraal onderdeel van de dag. Niemand deed aan een sport, maar iedereen bewoog wel een aantal uren per dag. Vrijwel niemand had een auto, dus iedereen verplaatste zich met de fiets of lopend. Lichaamsbeweging was ook nodig bij arbeid, huishoudelijke klussen, transport, eten bereiden enzovoort. Realiseer je dan dat de Nederlandse Norm voor Gezond bewegen, 3x per week een half uur bewegen, veel tekort is voor een gezonde levensstijl.

Positieve gedachten

Daar hadden we het al even over gehad, gelukkige mensen denken anders. Waarom zijn gedachten belangrijk? Om het belang van gedachten aan te geven, leen ik een stukje tekst uit een boek dat ik ooit heb gelezen en mij altijd bij is gebleven. Volgens mij kwam het uit: “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap”, van Steven R. Covey. Stel je gedachten eens voor als de oceaan, een woest kolkende massa, met metershoge golven. Stel je eens voor dat je een bijzonder goed of groot idee hebt. Dit idee heeft de omvang van een kathedraal, zo groot is het. Dit idee komt terecht in deze woest kolkende massa. Hoeveel effect, ofwel hoeveel rimpelingen denk je dat dit idee veroorzaakt op het water? Stel je nu eens gedachte voor die geordend zijn er eruitzien als een vijver, waarvan het oppervlakte water rimpelloos is. Stel je nu eens een klein idee voor, in de vorm van een kiezelsteen. Hoeveel rimpeling zul je in het water zien, wanneer je de kiezelsteen in het water gooit?

Het is dus belangrijk je gedachten goed op een rijtje te hebben. Met gezonde voeding krijg je letterlijk gezonde stoffen binnen, die bijdragen aan het goed functioneren van je hersenen. Met voldoende beweging ontlaad je onder andere stress en maak je gelukshormonen aan, de zogenaamde neurotransmitters, waardoor je je lekker voelt. Maar op mentaal gebied zul je ook aan de bak gaan. Je zult gewoon wat positiever gaan denken. De kracht van positieve gedachten is namelijk gigantisch. Om dit te illustreren gebruik ik een open deur; je hebt mensen bij wie het glas altijd halfvol zit en bij wie het glas altijd halfleeg is. Dit spreekwoord is bij iedereen bekend en daarom gebruik ik het als voorbeeld. Maar de betekenis, of de kracht ervan, wordt niet altijd ervaren. Dat ga ik nu met je bespreken. Jij bepaalt zelf de interactie met je omgeving, jij bepaalt zelf hoe je over iets of iemand denkt. Er zitten aan een persoon of aan een situatie altijd 2 kanten, een positieve en een negatieve. Jij bepaalt zelf op welke kant je de focus legt.

Het Chinese karakter van crisis, is opgebouwd uit dezelfde tekens, als het karakter van kans. In een crisis, ligt dus een kans. Je kunt je opwinden en boos maken over de ontwikkelingen uit de eerste alinea, maar je kunt deze ontwikkelingen ook in een ander perspectief plaatsen. Door de financiële malheur, wordt je je weer wat bewuster van je gelukkige omstandigheid. Je waardeert de kleine dingen weer wat meer en beseft dat een knuffel van je kind, meer waard is dan de stijgende waarde van je huis. Of neem het feit alle fundamenten van de sociale zekerheid van onder onze maatschappij wordt gehaald, zoals de zorg voor ouderen en kinderen. Aan de andere kant ontstaan hierdoor allerlei particuliere initiatieven, waar bijvoorbeeld jonge kinderen van werkende ouders bij gastgezinnen worden ondergebracht en dat de werkende ouders zelf ook wekelijks een dag voor rekening nemen. Of de ontwikkeling dat mensen uit je eigen buurt maaltijden voor je kunnen koken. Mensen gaan weer voor elkaar zorgen.

De kracht van positieve gedachten is zo groot, dat iemand eens de proef op de som heeft genomen om negatieve en positieve gedachten manifest te maken. Hij bevroor water in doorzichtige potten en zette voor die potten een luidspreker neer. Uit de ene luidspreker kwam mooie muziek en positieve geluiden en uit de andere kwam negativiteit, zoals toespraken van dictators, slecht nieuws en dergelijke. Wat bleek? De ijs moleculen uit de pot, van de positieve geluiden waren mooi om te zien. Terwijl de ijs moleculen uit de pot van de negatieve geluidsgolven misvormd en lelijk waren. Onderzoek toont ook aan dat het eten van gezonde voeding leidt tot allerlei positieve effecten, die zich fysiek manifesteren. Je leest daar meer over in mijn e-boek Gezonde Voeding. Neem anders voor jezelf eens de proef op de som. Begroet de mensen eens met een glimlach, wees eens hoffelijk naar anderen, houd de deur eens voor iemand open, kijk de kassamedewerker aan wanneer je afrekent en zeg vriendelijk gedag, irriteer je nu eens niet aan andere automobilisten. Ervaar eens wat dit met je doet, het kost je niets maar levert wel veel op. Geluk zit hem in de kleine dingen.

Je merkt al dat gelukkige mensen, vooral hun mentale vermogens op een rijtje hebben. Nu wil ik nog een vijftal punten met je bespreken, maar dan wordt deze post wel erg lang.De volgende post zal dus gaan over Balans, Je omringen zich met andere positieve mensen, Dingen doen die je leuk vindt (passie ergens voor hebben), In het moment leven en Actiegericht zijn. Klinkt zweverig? Pas het maar eens toe, dan zul je ervaren waar die zweverigheid je toe brengt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!