5 Tips om succesvol en gelukkig te zijn.

Succesvol zijnDeze post, 5 tips om succesvol en gelukkig te zijn, volgt op de vorige blog, waarin de eerste 4 tips over succesvol en gelukkig zijn, werden beschreven. In de vorige blog kon je lezen wat gelukkige mensen doen om succesvol te zijn en dat dit geen rocket science is. Je weet zelf ook wel wat succesvolle mensen onderscheidend maakt, maar pas dit eens toe. Het toepassen van hetgeen je weet, is vaak de moeilijkheid. Ik heb getracht dit voor je uiteen te zetten, zodoende kon je, in de vorige post, lezen over het belang van positieve gedachten, gezonde voeding, voldoende beweging en weinig energie te steken in dingen die je toch niet kunt beïnvloeden. Daar heb ik redelijk veel woorden voor gebruikt, dus besloot ik tijdens het schrijven om dit onderwerp in tweeën te publiceren. In deze post lees je over de positieve effecten van balans, je omringen met andere positieve mensen, dingen doen waar je hart ligt, het belang van in het moment leven en actiegericht zijn.  

Succesvol zijn is balans in alles

Balans, yin en yang, inspanning en ontspanning, tijd aan werk besteden en tijd maken voor je gezin, je kent de begrippen, maar zie ze eens toe te passen. Welnu, het is allemaal een kwestie van prioriteiten stellen. Je kunt waarschijnlijk 24 uur per dag aan je werk besteden en dan is het nog niet af. Je kunt ook 24 per dag aan je gezin besteden, maar dan zijn er nog steeds punten waar je geen aandacht aan hebt besteed. Je kunt waarschijnlijk ook wel 24 uur per dag ontspannen doorbrengen, maar dan vragen je gezin en je werk weer aandacht. Hoe breng je nou balans in al die uiteenlopende activiteiten? Dit is helaas geen gemakkelijke opgave en vraagt veel van je inlevingsvermogen en je zelfvertrouwen. In de eerste plaats is het heel belangrijk dat je keuzes maakt waar je 100% achter staat. Dat betekent dus dat je ja zegt tegen de ene activiteit en automatisch nee tegen een andere activiteit, die je ook had kunnen doen. Daar is weleens wat moed voor nodig. Dus als je met je kind naar de speeltuin gaat, richt je aandacht dan op je kind en niet op je telefoon. Laat belangrijke zakelijke gesprek, met die klant of die collega even wachten. Of, ga eerst bellen en neem je kind dan mee naar de speeltuin. Of, wanneer je gaat eten, richt je dan op dat eten en ga er geen TV bij zitten kijken.

Waarom zijn die keuzes belangrijk? Die keuzes zijn belangrijk omdat je 100% van je aandacht aan die activiteit dient te besteden. Wanneer de activiteit je volledige aandacht heeft, leidt dat tot een kwalitatief beter resultaat, dan wanneer je 2 activiteiten door elkaar heen laat lopen. Je hebt niet de volledige aandacht voor je zakelijke gesprek en ook nog eens een jengelend kind in de speeltuin staan. Dat werkt dus niet. Je hebt dan te maken met 2 partijen die niet helemaal tevreden zijn en dat zul je achteraf dienen op te lossen. En daar gaat veel tijd en moeite inzitten. Of je nu gaat sporten, koken, je kind van school halen of wat dan ook, doe gewoon 1 ding tegelijk. Eet dus ook nooit voor de TV. Proef het eten dat je in je mond stopt en praat met je gezin. Hierdoor ontstaat geluk, begrip, respect en nog veel meer. Gewoon als gezin met elkaar praten, met elkaar in contact zijn, is ongelofelijk belangrijk voor je relatie met je partner en bij de opvoeding van je kinderen. Een van de belangrijkste redenen dat een relatie niet succesvol is, komt door gebrekkige communicatie. Dus, eet aan tafel en praat met elkaar.

Omring jezelf met andere positieve mensen

Als je om je heen alleen maar gemopper en gezeur hoort, dan neem je vanzelf ook zo’n houding aan. De mens is nu eenmaal een kuddedier en neemt de gewoontes van een groep over. Wanneer iedereen om je heen positief praat, ga je dat zelf automatisch ook doen. Je ziet dit wel bij sportteams. Wanneer alle neuzen dezelfde kant op wijzen, lijkt alles wel vanzelf te gaan.

Doen dingen die je leuk vindt

Om succesvol en gelukkig te zijn is het essentieel om dingen te doen die je leuk vindt. Dingen die je leuk vindt, zijn de dingen waar je passie voor hebt. Zoek dan ook in je werk naar de dingen waarvoor je ‘s ochtends je bed uitkomt. In kan me zo voorstellen dat je bij een beroep als het verkopen van verzekeringen of iets dergelijks, niet echt een warm gevoel krijgt. Maar als jij een passie hebt om met mensen te werken, haal daar dan je geluk uit. Beter is het natuurlijk dat je een beroep kiest, waar echt je hart ligt. Maar dat lukt niet altijd. Leg dan de focus op die dingen waar je passie voor hebt. Of, stop meer tijd in je hobby en zie werk als een manier om je passie te financieren. Het belangrijke hierin is, dat je vooral de positiviteit ervaart en gebruikt van datgene wat jij leuk vindt om te doen. Er zijn altijd negatieve kanten, maar focus je op die positieve punten. Succesvol zijn hoeft trouwens geen financiële gevolgen te hebben. Een succesvolle relatie geeft je waarschijnlijk een gelukkiger gevoel dan een goed inkomen, maar een slechte relatie en veel stress op je werk.

Leef in het moment

Veel mensen leven naar iets toe en vergeten te genieten van het moment zelf. Na afloop zeggen ze het wel leuk te hebben gevonden, maar het moment zelf is volledig aan ze voorbij gegaan. Ze waren er wel, maar ze waren er ook weer niet. Ik was een keer op vakantie met een vriend. Voor de vakantie, was hij erg enthousiast om op reis te gaan. Tijdens ons verblijf wilde hij graag gitaar spelen en een paar andere dingen doen, die hij in Nederland deed. Hij miste dit en hij miste dat en was vastbesloten om na de vakantie, heel veel tijd te besteden aan die dingen. Hij vergat gewoon dat hij zich op dat moment in een tropisch paradijs bevond, met mooie stranden, mooie mensen, mooie clubs en mooie momenten. Alhoewel, van dat laatste heeft hij niet zoveel meegekregen.

Wees actiegericht

Wanneer je gaat zitten wachten tot al het goede jou gaat overkomen, dan kun je lang wachten. Je zult zelf actie ondernemen om iets te bereiken. Mensen die succesvol zijn, geven altijd aan dat zij zelf het initiatief hebben genomen.  Jij kunt de interactie met de meeste elementen om je heen niet veranderen. Maar wat je wel kunt veranderen, is de manier hoe jij erover denkt en de manier waarop jij ermee omgaat.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!