Waarom darmbacteriën cruciaal zijn voor je gewicht en je gezondheid

Ons lichaam zit vol met miljarden bacteriën, virussen en schimmels. Een groot deel daarvan zijn je darmbacteriën, ofwel het microbioom. Darmbacteriën zijn heel erg belangrijk voor een goede gezondheid. Ook beïnvloeden darmbacteriën je lichaamsgewicht en het immuunsysteem. Ze spelen ook een rol bij hartziekten en een goede werking van de hersenen. 

Wat zijn die darmbacteriën?

Darmbacteriën, ofwel het microbioom, zijn talloze bacteriën, schimmels en virussen die zich in je darmen bevinden. Ons lichaam bevat sowieso meer bacteriën dan lichaamscellen. Het blijkt dat er ongeveer 40 biljoen bacteriële cellen in je lichaam zitten en ongeveer 30 biljoen menselijke cellen.

Darmbacteriën erg belangrijk. Meer weten? Download het e-boek Gezond In 10 Stappen

Je bestaat dus voor het merendeel uit bacteriën. Vele van deze bacteriën zitten op je huid, maar ze zitten dus ook in je darmen. Al deze darmbacteriën bij elkaar wegen ongeveer 1 tot 2 kilo zwaar. Dat is ongeveer net zoveel als je hersenen. Het microbioom wordt derhalve ook weleens aangeduid als orgaan.

In deze blog kijken we vooral naar de darmbacteriën. Sommige van deze darmbacteriën maken je ziek en anderen spelen juist een belangrijke rol in het voorkomen van ziektes.

Dit is wat je verder gaat lezen:

  1. Hoe beïnvloeden darmbacteriën je gezondheid?
  2. Hoe darmbacteriën je gewicht beïnvloeden
  3. De invloed van darmbacteriën op je darmen
  4. Hoe darmbacteriën de gezondheid van je hart helpen
  5. Dat darmbacteriën je hersenen beïnvloeden
  6. Met welke middelen je de werking van de darmbacteriën kan verbeteren

Wil je meer weten over gezond leven, gezond eten en een gezond gewicht? Maar heb je eenvoudig weg de tijd niet om alles zelf uit te zoeken? Download dan het populaire e-boek Gezond In 10 Stappen.

Hoe beïnvloeden de darmbacteriën je gezondheid?

Vanaf het eerste moment dat je werd geboren, beginnen darmbacteriën een rol te spelen in je lichaam. Terwijl je opgroeit en (hopelijk) gevarieerd eet, diversificeren de darmbacteriën. Dit houdt in dat je darmen vele verschillende bacteriën bevatten. Dit wordt gezien als goed voor je gezondheid.

De voeding die je eet, beïnvloedt de diversiteit van de darmbacteriën. Vervolgens spelen de darmbacteriën een belangrijke rol in het immuunsysteem, het zenuwstelsel, de gezondheid van je hart en je gewicht.

Gezond en gevarieerd eten is dus cruciaal.

Hoe de darmbacteriën je gewicht beïnvloeden

Je darmen bevatten duizenden verschillende soorten darmbacteriën. Het grootste deel van dit microbioom komt je gezondheid ten goede. Maar als je teveel ongezonde bacteriën in je darmen hebt, kan dit tot ziekte leiden.

Verderop in deze blog lees je welke voeding bijdraagt aan een gezond microbioom.

Een onbalans in de gezonde en de ongezonde darmbacteriën kan bijvoorbeeld tot overgewicht leiden. Mensen met overgewicht blijken een andere samenstelling te hebben dan mensen met een slanker postuur.

Uit dierproeven bleek welke uitwerking dit kon hebben op het lichaamsgewicht. Onderzoekers haalden een deel van de darmbacteriën (het verterende eten) weg bij muizen met overgewicht. Vervolgens brachten zij het in bij muizen zonder overgewicht en visa versa. Het gevolg? De muizen met een gezond gewicht werden dikker en de dikke muizen vielen juist af. Hoe opmerkelijk!

Studies laten ook zien dat de darmflora van tweelingen kan verschillen. Hierdoor kan de ene persoon dik zijn terwijl de broer of zus slank is.

Darmbacteriën beïnvloeden de gezondheid van de darmen

Het microbioom kan de gezondheid van de darmen beïnvloeden. Ook kan het een rol spelen bij darmziekten zoals het prikkelbare darm syndroom en ontstekingen in de darmen.

Wellicht heb je wel eens gehoord dat allerlei ziektes in de darmen beginnen. Dit klinkt best logisch, want alles dat je eet komt in je darmen terecht. Je bent dus (letterlijk) wat je eet.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een onbalans in je darmbacteriën veroorzaken. Je zou last kunnen krijgen van een lekkende darm, bloedingen, winderigheid, darmontstekingen, een spastische darm en vele andere darmaandoeningen.

Gelukkig helpen bepaalde voedingsmiddelen om de darmflora te herstellen. Daar lees je straks meer over.

Darmbacteriën en de gezondheid van je hart

Hoe kunnen darmbacteriën nou de gezondheid van je hart beïnvloeden? Een goede vraag. Uit een studie bleek dat darmbacteriën een rol spelen bij het “goede” HDL cholesterol. HDL cholesterol breekt het LDL cholesterol af en helpt daarmee de aderen schoon te houden.

Probiotica kunnen eveneens helpen bij het verlagen van cholesterol en het risico op hartziekten.

Darmbacteriën kunnen bloedsuiker beheersen en het risico op diabetes beperken

De darmbacteriën kunnen ook helpen bij het bestrijden van bloedsuiker pieken. Dit kan het risico op type 1 en 2 diabetes beïnvloeden.

Dit bleek uit een kleine studie onder 33 zuigelingen. Deze baby’s hadden een genetisch hoog risico het ontwikkelen van type 1 diabetes. Het bleek dat de diversiteit van de darmbacteriën verminderde, voor het begin van diabetes 1. Ook bleek dat het aantal ongezonde bacteriën juist in aantal toenamen, voor het ontstaan van diabetes. Zo zie je maar hoe belangrijk gezond eten is.

Dit gaat mij zeer aan het hart, temeer ik een dochtertje heb van 10 maanden oud. Gelukkig is zij gezond ter wereld gekomen en voeden wij haar met zelf gemaakte groente- en fruit gerechten. Geen potjes en verpakte rommel. Ze doet het fantastisch!

Ze kunnen invloed hebben op de gezondheid van de hersenen

Darmbacteriën kunnen zelfs de gezondheid van je hersenen ten goede komen. Dit kan op twee manieren:

1. Productie van neurotransmitters

Bepaalde bacteriën helpen bij de productie van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn de boodschappers van je lichaam. Serotonine werkt bijvoorbeeld als een (lichaamseigen en natuurlijk) antidepressivum. Deze neurotransmitter wordt in de darm opgebouwd.

Neurotransmitters bepalen in belangrijke mate hoe je je voelt. Meer over weten? Download het veel gelezen e-boek Van Stress Naar Geluk.

2. Darmen zijn verbonden aan de hersenen

Fysiek gezien zijn de darmen door middel van miljoenen zenuwen verbonden met de hersenen. Hoewel hier nog niet heel veel studie naar is gedaan, lijkt het erop dat bepaalde voeding depressie en andere psychische aandoeningen kan verbeteren.

Hoe kan je het microbioom verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om de conditie van je darmbacteriën te verbeteren.

1. Een gevarieerd voedingspatroon

Een gevarieerd voedingspatroon draagt bij aan een gevarieerd microbioom. Kies vaker voor bonen, peulvruchten en hele stukken fruit. Dergelijke voedingsmiddelen bevatten veel vezels die de groei van bepaalde gezonde bacteriën bevorderen.

2. Gefermenteerde voeding

Volle yoghurt, zuurkool en kefir zijn voorbeelden van gefermenteerde voeding. Dergelijke voeding bevat bepaalde bacteriën die het aantal ziekteverwekkende bacteriën in je darmen kan verminderen.

3. Geen kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam zou de groei van ongezonde darmbacteriën stimuleren.

4. Eet vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding zoals bananen, haver, appels, artisjokken en asperges bevatten een soort vezel die de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert.

5. Geef je baby borstvoeding

Borstvoeding is super belangrijk voor de ontwikkeling van de darmfora van een baby. Het blijkt dat kinderen die tenminste 6 maanden aan de borst hebben gelegen meer van het zogenaamde bifidobacterium in hun darmen hebben, dan kinderen die met de fles werden gevoed.

Dit bacterie bouwt glucose af tot melk- en azijnzuur en haalt hieruit energie.

6. Hele granen

Hele granen bevatten vezels en deze vezels stimuleren de gezonde darmbacteriën. Ook helpen deze vezels je gewicht op peil te houden, werken ze remmend tegen kanker, diabetes en andere aandoeningen.

7. Eet planten

Planten bevatten allerlei gezonde stoffen en ze zijn laag in calorische waarde. Spinazie, sla, andijvie en andere bladgroenten zijn super gezond.

8. Voeding rijk aan polyfenolen

Polyfenolen zijn plantaardige verbindingen die worden gevonden in groene thee, rode wijn, pure chocola, olijfolie en volle graankorrels. Ze worden door de darmbacteriën afgebroken en stimuleren de groei van de gezonde bacteriën.

9. Voorzichtig met antibiotica

Tegenwoordig lijkt het er wel op dat mensen een abonnement hebben op antibiotica. Als iemand vroeger aan de antibiotica zat dan was de opmerking steevast “Die heeft het goed te pakken”. Tegenwoordig lijkt het maar normaal dat iemand aan een kuur zit.

Antibiotica doodt namelijk de slechte maar ook de goede bacteriën.

Meer weten?

Je darmen spelen dus een hele belangrijke rol in je gezondheid. Je darmbacteriën spelen ook een rol in je spijsvertering en daarmee bepalen ze je gewicht. Voorst spelen ze ook een rol bij het immuunsysteem en vele andere aspecten van je lichaam.

Een disbalans tussen gezonde en ongezonde bacteriën in je darmen kan leiden tot gewichtstoename. Het kan ook leiden tot ongezonde pieken in de bloedsuikerspiegel, hartziekten en tal van andere aandoeningen.

Eet daarom voedingsmiddelen die je darmen helpen. In het e-boek Gezonde Voeding lees je hier veel meer over.

Je wilt meer weten over gezond eten en gezond leven? Maar heb je het veel te druk om alles eens goed uit te zoeken? Geen punt, ik heb het voor je uitgezocht. Bespaar jezelf de tijd en lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In het e-boek Van Stress Naar Geluk leer je de verschillende neurotransmitters kennen. In korte tijd leer je hoe cortisol, adrenaline, serotonine, dopamine en andere stofjes je leven beïnvloeden.

Review schrijven

Vertel hoe je dit artikel vond. Schrijf een leuke review en maak ook nog eens kans op een mooie tablet. Voor de reviews werk ik samen met de Feedback Company, je komt dus op een andere website.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je ook aan voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief en ontvang vele tops en tips.

[nieuwsbrief_blok]

Bronnen:
1. https://authoritynutrition.com/gut-microbiome-and-health/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/personal-microbiomes-contain-unique-fingerprints/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!