Waarom afvallen tijdens de overgang moeilijker wordt (en hoe het toch lukt)

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam en dit gaat vaak gepaard met verschillende ongemakken. Stemmingswisselingen, opvliegers en nachtzweten zijn geen uitzonderingen. Ook wordt het tijdens en na de overgang vaak een stuk lastiger om af te vallen. Of om te voorkomen dat je aankomt. In dit artikel leggen we je uit waarom afvallen tijdens en na de overgang moeilijker wordt en geven we je tips die je helpen om toch een slank lichaam te krijgen en houden.

Wat verandert er in je lichaam tijdens de overgang?

Rondom en tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding drastisch. Eerst kan de hoeveelheid oestrogeen flink schommelen. Daarna neemt de productie van dit hormoon definitief af en ook de aanmaak van progesteron daalt sterk.

Afvallen tijdens de overgang. Meer weten? Lees het e-boek Eersten Hulp bij Verantwoord Afvallen

Uiteindelijk zorgen alle hormonale veranderingen ervoor dat er geen eisprong meer plaatsvindt, dat er geen baarmoederslijmvlies meer gevormd wordt en dat je dus niet meer menstrueert. Deze veranderingen nemen flink wat tijd in beslag: de overgang kan wel tien jaar duren. Veel vrouwen zijn er echter sneller van af.

Ineens een buikje

De veranderingen in je hormoonhuishouding beïnvloeden daarnaast ook andere processen in je lichaam, waaronder je stofwisseling en je vetopslag. Veel vrouwen komen daardoor aan tijdens de overgang, ook vrouwen die daarvoor altijd moeiteloos slank bleven.

De extra kilo’s komen vooral op de buik en rond de organen terecht. Dit komt door de dalende hoeveelheid oestrogeen. Oestrogeen beïnvloedt je vetverdeling namelijk en zorgt er normaal gesproken voor dat extra vet op je dijen, billen en heupen wordt opgeslagen.

Buikvet is een stuk schadelijker voor je gezondheid dan vet op andere plaatsen op je lichaam. Extra
belangrijk dus om daar wat aan te doen.

Naast de daling van oestrogeen en progesteron, dragen ook deze factoren bij aan gewichtstoename
tijdens en na de overgang:

  • Minder spiermassa: naarmate je ouder wordt, neemt je spiermassa sneller af, zeker als je lichamelijk minder actief bent. Hoe lager je spiermassa is, hoe minder calorieën je verbrandt.
  • Verstoorde nachtrust: tijdens de overgang krijgen veel vrouwen te maken met slaapproblemen. Een slechte nachtrust wordt gelinkt aan gewichtstoename.
  • Insulineresistentie: naarmate je ouder wordt, wordt de kans groter dat je lichaam niet meer goed reageert op insuline. Hierdoor heb je steeds meer insuline nodig. Naast het reguleren van je bloedsuikerspiegel, geeft dit hormoon je lichaam de opdracht om vet op te slaan.

Zo kan je toch afvallen

Er zijn dus veel factoren die ervoor zorgen dat je sneller aankomt. Dat betekent echter zeker niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Met de volgende tips lukt het je namelijk toch om af te slanken en slank te blijven.

Koolhydraatarm eten

Als je wilt afvallen, is het belangrijk om niet alleen te letten op het aantal calorieën dat je eet. Hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten je eet is ook van invloed. Diverse onderzoeken tonen aan dat koolhydraatarm eten een effectieve en aangename manier is om af te slanken.

Het is hierbij belangrijk om vooral simpele koolhydraten te vermijden. Deze zitten bijvoorbeeld in
suikerrijke producten en witmeelproducten.

Voedzaam en vullend

Kies voor eten dat daadwerkelijk iets toevoegt. Eten dat waardevolle voedingsstoffen bevat, zoals groentes, fruit, vis en noten. Laat eten en drinken dat vooral lege calorieën oplevert juist staan. Voorbeelden hiervan zijn frisdrank, gefrituurd eten, snoep en gebak.

Een goede nachtrust

Slaap je slecht? Dan wordt het moeilijker om een gezond gewicht te bereiken en behouden. Dit komt doordat een slechte nachtrust ervoor zorgt dat je meer van het hongerhormoon ghreline aanmaakt en juist minder van het verzadigingshormoon leptine.

Probeer daarom je nachtrust te verbeteren, al is dit in de overgang vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan ook het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Lichaamsbeweging

Tijdens en na de overgang staat je hoofd wellicht niet naar sporten. Toch is het belangrijk om wel voldoende te bewegen. Dit draagt namelijk bij aan een gezond gewicht, een betere stemming en het helpt om je spieren en botten sterk te houden.

Zorg er daarom voor dat je voldoende beweegt. Hiervoor hoef je zeker niet per se naar de sportschool. Er zijn tal van oefeningen die je gewoon thuis kan doen en regelmatig wandelen kan ook al enorm veel voor je gezondheid betekenen. Probeer verschillende dingen uit, zodat je een activiteit kan vinden die je leuk vindt. Dan voelt het niet als een vervelende verplichting.

Ontspanning

Stress zorgt ervoor dat je sneller buikvet opslaat en het maakt het moeilijker om vet te verbranden. Dit komt door het hormoon cortisol, dat je aanmaakt als je stress ervaart. Probeer stressvolle situaties en gedachtes daarom zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende ontspannende activiteiten.

Kort samengevat

Tijdens en na de overgang kom je veel sneller aan, zelfs als je precies hetzelfde eetpatroon aanhoudt als de jaren daarvoor. Vooral buikvet is een bekend probleem. Dit komt onder andere door de veranderingen in je hormoonhuishouding.

Het is echter zeker geen verloren strijd. De tips uit dit artikel helpen je om slank en gezond de
overgang door te komen.

Meer weten?

Wil je nu meer weten over hoe belangrijk hormonen (en vooral neurotransmitters) je leven en je lichaamsgewicht beïnvloeden? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

Meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Je ontdekt wat bijna iedereen doet, als men wil afvallen en waarom dit niet. Natuurlijk ontdek je vooral wat wel helpt.

Wil je meer weten over gezond eten en leven in het algemeen en heb je gewoon geen tijd om alles eens grondig uit te zoeken? (Ik weet het, het is veel…) Heb ik voor je gedaan. Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen. In korte tijd kom je heel veel te weten.

Lees ook het nieuwste e-boek 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden.

Oja, vergeet je niet aan te melden voor de nieuwsbrief.

Bronnen: Fabbrini M, Aricã I, Tramonti F, Condurso R, Carnicelli L, De Rosa A, Di Perri C, Bonsignore
MR, Zito A, Russo G, Pagliarulo MG, Guarnieri B, Cerroni G, Mennuni G, Della Marca G, Bonanni E,
Silvestri R, Arch Ital Biol, 2015. Kravitz HM, Zhao X, Bromberger JT, Gold EB, Hall MH, Matthews KA,
Sowers MR, Sleep, 2008. Gower BA, Goss AM, J Nutr, 2015. Gardner CD, Kiazand A, Alhassan S, Kim S,

Stafford RS, Balise RR, Kraemer HC, King AC, JAMA, 2007. Moyer AE, Rodin J, Grilo CM, Cummings N,
Larson LM, Rebuffé-Scrive M, Obes Res, 1994.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!