Je stofwisseling versnellen om af te vallen. 10 Manieren

Je stofwisseling start in je mond en eindigt bij je kont. Het omvat alle processen om je voeding en het drinken wat je binnen krijgt te verwerken en te verteren. Dit proces kost energie, dus calorieën. Het mooie is; je kan je stofwisseling versnellen. De stofwisseling versnellen helpt bij afvallen en bij gewichtscontrole. Niet verkeerd dus. Het is eigenlijk super eenvoudig en niet veel mensen weten dit. Daarom lees je in deze blog 10 manieren die je stofwisseling versnellen, zodat je het zelf ook kunt toepassen. 

Stofwisseling versnellen en afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Afvallen.

Waarom zou je je stofwisseling versnellen?

De stofwisseling omvat alle processen van verwerking en het afbreken van voedingsstoffen zodat deze opgenomen kunnen worden in de bloedbaan. De stofwisseling start in je mond, met de speekselklieren. Deze zorgen alvast dat koolhydraten (glucose) deels afgebroken wordt.

Vervolgens komt het eten in de maag, via de slokdarm. Dan in de dunne darm en vervolgens in de dikke darm. Ook je lever en de alvleesklier zijn betrokken bij dit proces.

Wanneer je bijvoorbeeld teveel suiker binnen krijgt (de meeste Nederlanders krijgen gemiddeld 30 klontjes suiker binnen per dag!!!) dan stijgt je bloedsuikerspiegel enorm. Vervolgens spuit de alvleesklier grote hoeveelheden insuline in je bloed om al die glucose op te bergen.

Het overschot slaat je lichaam op in je vetreserves. Wanneer je gemiddeld 30 klontjes suiker per dag binnen krijgt, dan is het vrijwel zeker dat je een overschot aan glucose binnen krijgt.

Dit glucose overschot wordt nog eens groter door de inname van geraffineerde koolhydraten. Vandaar dat meer dan de helft van onze landgenoten te dik zijn.

Mensen die willen afvallen doen er goed aan om hun stofwisseling te versnellen. Hoe sneller de stofwisseling werkt, hoe meer calorieën je verbrandt en hoe makkelijker het is om af te vallen.

Een ander woord voor stofwisseling is overigens metabolisme. Deze 2 worden door elkaar gebruikt.

10 Makkelijke manieren die de stofwisseling versnellen

Het versnellen van de stofwisseling – of je metabolisme – helpt dus om af te vallen en ook bij gewichtscontrole. Hieronder heb ik 10 eenvoudige manieren onder elkaar gezet die je stofwisseling versnellen.

1. Eet eiwitten bij elke maaltijd

Eiwitrijke voeding helpt om de stofwisseling te versnellen. Je lichaam heeft er namelijk best veel moeite mee om eiwitten te verteren.

Eiwitten versnellen je stofwisseling tot wel 30%. Je noemt dit het thermische effect van voeding. Hoe hoger het thermische effect, hoe meer calorieën je lichaam verbrandt om het voedsel te verteren.

Eiwitrijke voeding laat de stofwisseling versnellen tot wel 30%. Dit is veel meer dan de 5 tot 10% in vergelijking met koolhydraten en 3% voor voedingsvetten.

Bovendien helpen eiwitten om je spiermassa te behouden. Wanneer je aan het afvallen bent, dan verlies je ook spiermassa. En dit is heel erg zonde omdat spieren dagelijks veel calorieën nodig hebben. Op hun beurt laten zij ook de stofwisseling versnellen.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het speciale e-boek Je Metabolisme Boosten eens.

2. Drink koud water

Wanneer je alleen al water drinkt in plaats van frisdrank, dan krijg je dagelijks honderden calorieën NIET binnen. Als je wilt afvallen, dan is dit de meest makkelijke en een van de meest effectieve tips die ik je kan geven.

Daarnaast laat water de stofwisseling versnellen. Water bevat namelijk 0 calorieën, maar het kost je lichaam wel energie (lees calorieën) om het water te metaboliseren.

3. High Intensity Interval Training

Ik ben groot fan van HIIT (High Intensity Interval Training). Zelf doe ik aan CrossFit. Bootcamp is ook een goed voorbeeld van HIIT.

In korte tijd verbrand je veel calorieën en ook na de training blijft je lichaam tot wel 48 uur meer calorieën verbranden. Veel van die calorieën komen onder andere uit je vetreserves. Hoe handig!

4. Krachttraining

Spieren verbranden dagelijks veel calorieën en spieren versnellen de stofwisseling. Spiermassa heeft nu eenmaal veel energie nodig om in stand te worden gehouden. Vandaar dat je lichaam een tandje sneller moet werken. Dit versnelt je metabolisme.

CrossFit en Bootcamp zijn overigens ook een vorm van krachttraining. Deze trainingen combineren een aantal vormen van lichaamsbeweging, waaronder conditie, snelheid en kracht. Je hoeft dus niet alleen maar te denken aan gewichtheffen.

5. Gewoon meer staan

Teveel zitten is niet goed voor je gezondheid. Veel zitten wordt ook wel het “nieuwe roken” genoemd. Mensen die teveel zitten lopen namelijk grote kans dat hun stofwisseling langzamer gaat verlopen.

Wanneer je een middagje staat, tijdens je werk – je staat bijvoorbeeld op een beurs – verbrand je tot wel 175 calorieën meer dan dat je zou zitten!

Dus; stofwisseling versnellen om af te vallen? Meer staan!

Lees ook het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen wanneer je echt goed wilt afvallen.

6. Drink groene thee of Oolong thee

Groene thee en Oolong thee laten de stofwisseling versnellen met zo’n 5%. Niet veel, maar alle beetjes helpen. Combineer het drinken van thee met HIIT en eiwitrijke maaltijden en het effect wordt groter en groter.

Daarnaast stimuleren groene en Oolong thee ook de vetverbranding met wel 10 tot 17%. Thee drinken is dus super handig omdat het – net als water – 0 calorieën bevat.

7. Eet spicy

Peper bevat het stofje  capsaïcine en dit stofje laat de stofwisseling versnellen. Je kunt zwarte peper aan je gerecht toevoegen en ook verse rode pepers of chilipeper.

8. Goed slapen

Slecht slapen, of tekort slapen houdt verband met toenemende risico’s op overgewicht en obesitas. Dit kan deels komen door de negatieve effecten van slaaptekort op je metabolisme. Het kan ook te wijten zijn aan verhoogde bloedsuikerspiegels.

Een slaaptekort zorgt namelijk voor een stress in je lichaam. Door die stress maakt je lichaam onder andere de neurotransmitter cortisol aan. Cortisol zorgt voor een toename van glucose in je bloed en het hormoon insuline met die glucose weer opruimen.

Deels komt die glucose in je vetreserves terecht. Helaas krijg je dan weer trek en ga je weer wat eten.

9. Drink zwarte koffie

Net als groene en Oolong thee kan zwarte koffie de stofwisseling versnellen en ook bevordert het de vetverbranding.

Verwacht er geen wonderen van, net als bij thee, maar alle beetjes helpen.

En drink geen koffie vlak voordat je gaat slapen. Cafeïne houdt je namelijk wakker en dat komt de kwaliteit van je slaap niet ten goede.

10. Gebruik kokosolie om in te bakken

Kokosvet bevat veel middellange vetketens. Deze middellange vetketens kunnen de stofwisseling versnellen.

Daarnaast is kokosvet beter bestand tegen de hoge temperaturen van braden, bakken of wokken. Olijfolie gaat bijvoorbeeld al snel walmen. Hierdoor verbranden de gezonde bestanddelen van olijfolie en worden deze gezonde bestanddelen ongezond of zelfs giftig.

Meer weten over stofwisseling versnellen?

Ik hoop dat je met deze 10 tips uit de voeten kunt. Ook hoop ik dat je ziet dat veel kleine veranderingen kunnen leiden tot grote resultaten. Het is niet onmogelijk om 10 kilo af te vallen – als je veel te zwaar bent – dankzij deze 10 tips.

Als je meer wilt weten over het versnellen van je stofwisseling, lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten eens.

Wil je meer weten over afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

En als je gezonder wilt zijn, maar je hebt geen tijd om alles grondig uit te zoeken, lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Wil je snelle resultaten om af te vallen? Lees dan het nieuwste e-boek 10 Kilo Afvallen In 3 Maanden.

Vergeet je niet in te schrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!