Vrije radicalen, giftige stoffen. Hoe krijg je ze weg?

Vrije radicalenVrije radicalen zijn stofjes die je dagelijks binnen krijgt. Dit gaat automatisch. Vrije radicalen ontstaan door allerlei chemische reacties in je lichaam zoals gebeurt bij het verteren van je eten. Vrije radicalen helpen je om bacteriën en andere indringers te vernietigen. De keerzijde van vrije radicalen is echter dat we er tegenwoordig veel te veel van binnen krijgen. Hierdoor kunnen ze serieuze gezondheidsschade aanrichten en het verouderingsproces bevorderen. Hierdoor vergroot je de kans op tal van chronische ziekten. Dit is niet wenselijk. In deze blog lees je wat vrije radicalen zijn, wat ze doen en hoe je ze onschadelijk kunt maken. 

Wat zijn vrije radicalen en wat doen ze?

Vrije radicalen zijn kleine stofjes die ontstaan vanuit een natuurlijk proces, maar ze dringen je lichaam ook dringen vanuit een onnatuurlijk proces. De functie van vrije radicalen is om bacteriën en andere indringers onschadelijk te maken. Dat is op zich goed. Maar als je teveel vrije radicalen binnen krijgt dan richten ze zich op je DNA en andere lichaamscellen.

De kans is heel groot dat je dagelijks teveel vrije radicalen binnen krijgt. Hierdoor kunnen vrije radicalen voor een verstoorde celdeling veroorzaken, waardoor het je bindweefsel aantast en tumoren, auto-immuunziekten, chronische aandoeningen zoals staar en zelfs kanker kan veroorzaken. Vrije radicalen krijg je op 2 manieren binnen:

 • Via een natuurlijk proces

Door de zuurstof die je inademt en het verteren van je eten ontstaan vrije radicalen. Dit is een normaal proces. Zuurstof zorgt sowieso voor oxidatie en dus voor veroudering.

 • Via een onnatuurlijk proces

Het onnatuurlijk proces verloopt via onze huidige omgeving. Dagelijks krijgt je lichaam veel te verwerken. Denk hierbij aan uitlaatgassen, sigarettenrook, straling (waaronder draadloos internet), zware metalen, kunstmatige toevoegingen in je eten zoals E-nummers, blootstelling aan zonlicht (ook dat van de zonnebank), stress en zware lichamelijke inspanningen.

Wat zijn de gevolgen van die vrije radicalen?

Vrije radicalen kunnen je gezondheid en je welzijn behoorlijk aantasten. Vrije radicalen spelen een rol bij lichamelijke veroudering. Ze tasten bijvoorbeeld je bindweefsel (o.a. je huid) je organen hart- en bloedvaten aan. Vrije radicalen spelen dus een belangrijke rol bij vroegtijdige veroudering en de daarmee gepaarde ouderdomsziekten. Ze kunnen een rol spelen bij het ontstaan van kanker (1) en ze tasten zelfs je DNA aan.

Vrije radicalen spelen dus een rol bij tal van aandoeningen (2)(3). Hierbij kun je, naast de bovenstaande ellende, ook denken aan auto-immuunziekten zoals reuma, chronisch aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, staar en artritis. Ook pigmentvlekken kunnen een gevolg van vrije radicalen zijn.

Vrije radicalen oplossen door antioxidanten

Ok, nu je weet welke schade vrije radicalen kunnen uitrichten, gaan we nu kijken hoe je ze kunt bestrijden. Gelukkig biedt gezond eten een uitkomst. Kies sowieso voor voedingsmiddelen rijk aan vitaminen en mineralen en antioxidanten. Aangezien je dagelijks vrije radicalen binnen krijgt, doe je er goed aan om dagelijks je immuunsysteem te boosten gezond eten. 

Vitamine C (kiwi’s, sinaasappels) vormt ook een belangrijk antioxidant tegen vrije radicalen. Maar er is meer. Ik heb een kort lijstje voor je samengesteld welke je kan helpen om de vrije radicalen de baas te zijn in je lichaam.

 • Kruiden
  • Knoflook
  • Gember
 • Fruit
  • Sinaasappel
  • Rozijnen
 • Groenten
  • Broccoli
  • Tomaten
  • Pompoen
 • Dierlijke producten
 • Noten
 • Groene thee
 • Stress voorkomen of afwentelen
 • Stoppen met roken

Wat kun jij ermee?

Je kunt er dus niet veel aan doen dat je vrije radicalen binnen krijgt. Maar wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat je genoeg antioxidanten eet (voeding), dat je stopt met roken en stress aanpakt. Soms is het daarbij gewoon nodig om de ‘knop’ om te zetten. Maar het veranderen van gedrag, kan een behoorlijke opgave zijn.

Als je de ´knop´ wilt omzetten, maar je kunt hiervoor wel een aantal handvatten gebruiken, download dan het 7-Stappen Model. Het is gratis en het helpt je behoorlijk op weg.

Ik denk dat het belangrijk is dat je dagelijks je lichaam bouwstoffen geeft, zodat het zichzelf op een natuurlijke manier kan herstellen. Succes met de tips en als je nog meer wilt weten over gezond eten, een gezond mentaal welzijn (of over afvallen) klik dan op een van de onderstaande links.

Eet de vrije radicalen weg

Gezonde VoedingVoeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Antioxidant
(1) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009279705004333

(2) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002934300004125
(3) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.410380304/abstract

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!