Visolie is essentieel, maar we eten er te weinig van

Visolie bevat de super gezonde omega 3 vetten. Omega 3 vetten zijn heel erg belangrijk voor je. Zo dragen ze bij aan een gezond hart, een gezond stel hersenen en stimuleren ze je vetverbranding. Helaas bevat het westerse menu niet erg veel visolie. Sterker nog, we eten er veel te weinig van. In deze blog lees je wat visolie zo gezond maakt. 

Wat maakt visolie zo gezond?

Visolie en omega 3 vetten zijn termen die door elkaar worden gebruikt. Visolie is een meervoudig onverzadigd vet, die je alleen via je voeding binnen krijgt. Omdat je het alleen via je voeding binnen kan krijgen, noem je visolie ook wel essentiële vetten. Je lichaam kan ze dus niet zelf produceren.Visolie, super gezond. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Er bestaan meerder vetzuren die bij de visolie familie horen. Hieronder beschrijf ik de drie belangrijkste voor je. De eerste twee vind je vooral in dierlijke voeding zoals vis en zeevruchten, de derde komt vooral voor in vetrijk plantaardige voeding.

1. Eicosapentaeenzuur (EPA)

EPA vind je vooral in vette vis, schaal- en schelpdieren en ook in visolie capsules (omega 3). EPA helpt je lichaam om ontstekingen af te laten nemen en kan effectief zijn tegen bepaalde psychische aandoeningen zoals een depressie en Alzheimer.

2. Docosahexaeenzuur (DHA)

DHA vind je eveneens in vis, schaal- en schelpdieren en in visolie supplementen en ook in algen. DHA is een belangrijk component van je celmembranen. Je hele lichaam bestaat uit lichaamscellen en die zijn allemaal omgeven door een dun beschermlaagje.

DHA vormt dus een onderdeel van die beschermlaag. Die beschermlaag mag best een beetje flexibel zijn, want dat bevordert de geleiding van zenuwimpulsen. DHA is daarmee dus heel erg belangrijk voor je hersenen, je zenuwen en je ogen.

3. Alfa-linoleenzuur (ALA)

ALA vind je vooral in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, walnoten en chiazaad. ALA kun je maar beter niet verwarren met linolzuur, dat vaak aan margarine wordt toegevoegd.

Linolzuur is een omega 6 vetzuur en is in principe gezond, maar – een hele grote maar – we eten er veel te veel van en daardoor kan linolzuur tal van ontstekingen veroorzaken in je lichaam. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Mensen metaboliseren ALA trouwens niet erg efficiënt en daarom gebruikt je lichaam de meeste ALA voor energie.

Welke gezondheidsvoordelen levert visolie je op?

Visolie is door heel veel onderzoekers en wetenschappers onderzocht. De omega 3 vetten hebben aantoonbaar een flink aantal gezondheidsvoordelen.

Verminderen bloed triglyceriden

Visolie kan de triglyceriden in je bloed aanzienlijk verlagen. Triglyceriden zijn vet deeltjes die, net als cholesterol, in je bloedbaan zwemmen. Ze dienen onder andere voor energie en als bouwstof. Door een teveel van die vet deeltjes kan slagaderverkalking ontstaan

Slagaderverkalking wil je liever voorkomen, want het houdt kort gezegd in dat het vet zich ophoopt in je bloedvaten, waardoor er geen bloed meer doorheen kan stromen. Een hartaanval of een beroerte kan het gevolg zijn.

Hoe komt het eigenlijk dat mensen hoge triglyceridenwaarden krijgen? Dat komt door ongezonde leefgewoontes.

Door ongezonde gewoontes zoals roken, overmatige alcohol consumptie, het eten van teveel suiker (waar zit dat tegenwoordig niet in?) en geraffineerde koolhydraten (ook suiker) stijgt het bloedvet en daardoor lopen die mensen een groter risico op hart- en vaatziekten en beroertes.

Verminderd risico op kanker

Er bestaat een relatie tussen de consumptie van visolie en een verminderd risico op darm-, prostaat- en borstkanker. Visolie zou de ontwikkeling van kanker vertragen en de symptomen ervan verminderen. Er lopen nog heel veel studies naar deze relatie en niet iedere studie onderschrijft deze relatie.

Vermindering leververvetting

Je lever is een van de belangrijkste organen in je lichaam. Het zorgt er onder andere voor dat belangrijke voedingsstoffen opgenomen worden in je bloedbaan, zodat je lichaam ze kan gebruiken op plaatsen waar dat nodig is.

Zo speelt de lever ook een belangrijke rol in de vetstofwisseling. Als deze verstoort raakt, dan gaat het vet zich ophopen in de levercellen. Dit noem je leververvetting.

Leververvetting wordt onder andere veroorzaakt door chronisch (teveel) alcoholgebruik, overgewicht, diabetes 2, het metabool syndroom, een hoge bloeddruk, een te hoog triglyceriden gehalte in je bloed en een te forse omvang van de taille.

Gelukkig is leververvetting een omkeerbaar proces. Visolie stimuleert je vetverbranding van je cellen. Zodoende helpt visolie je lever om zich van het overtollige vet te ontdoen.

Vermindering van dementie, depressie en angsten

Visolie maakt de celmembranen zacht en soepel, waardoor zenuwprikkels gemakkelijk door de cellen kunnen, om hun boodschap te verspreiden. Je hersenen bestaan voor zo’n 60% uit vet, derhalve kent visolie gunstige effecten op je hersenen.

Hierdoor maken depressies, angsten, dementie en Alzheimer minder kans.

Verminderen van ontstekingen

Omega 3 vetten lossen ontstekingen op, waar omega 6 vetten juist ontstekingen veroorzaken. Tevens helpt visolie bij verschillende auto-immuunziekten zoals reuma.

Verminderen symptomen ADHD en astma

Visolie en omega 3 supplementen kan bij kinderen met ADHD de symptomen verminderen. Het toenemend aantal gevallen van ADHD, autisme en dyslexie in de afgelopen decennia lijkt samen te hangen met de afname van de consumptie van voedingsmiddelen die visolie bevatten.

Visolie is onmisbaar voor een goede werking van de hersenen en bij een tekort kunnen ontwikkelingsstoornissen kunnen ontstaan.

Bij astma zijn de slijmvliezen van de longen ontstoken. Dit bemoeilijkt het ademhalen. Die ontstekingen kunnen een gevolg zijn van de overdadige consumptie van omega 6 vetten. Deze vetten veroorzaken juist ontstekingen. Visolie kan die ontstekingen verhelpen.

En, wat kan jij hiermee?

Zelf ben ik een groot voorstander van visolie. Dagelijks – dat wil zeggen iedere werkdag – slik ik een omega 3 supplement. Daarnaast eten wij geregeld vis en voegen we lijnzaad toe aan onze muesli in de ochtend. Gezonde omega 3 vetten vind je in tal van andere voedingsmiddelen zoals avocado, noten, olijfolie en peulvruchten.

Meer weten?

Hoe gevarieerder je eet, hoe meer je ervan binnen krijgt. Tenminste, als je gezond eet. Meer weten over hoe je gemakkelijk gezond kan eten? Lees ons geweldige e-boek over gezond eten.

Visolie is ook een prima manier om de vetverbranding in je lichaam te stimuleren. Als je lichaam overschakelt van koolhydraat naar vetverbranding – on in de energiebehoefte te voldoen – gebruikt je lichaam dus je vetreserves. Hierdoor vermindert je vetreserve en val je af.

Wil je meer weten over het stimuleren van je vetverbranding, lees het e-boek Je Metabolisme Boosten. Het geeft je tal van tips en inzichten om dagelijks meer calorieën te verbranden waardoor je afvalt.

Wil jij ook meer weten over gezond leven, een gezond gewicht en wil je blijven genieten van lekker eten? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/omega-3-fats/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/omega-3-fats-and-seafood/
3. https://authoritynutrition.com/omega-3-guide/
4. http://www.nlbewustgezond.nl/omega-3-visolie-wonderbaarlijk-spul/
5. https://www.vumc.nl/onderzoek/nieuws/7460208/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!