Heb je jezelf lief? Stop dan met frisdrank. Reden om geen frisdrank meer te drinken.

Frisdrank is overal verkrijgbaar. Frisdrank koop je onder andere in winkels, pompstations, scholen en ziekenhuizen. Iedereen kan wel een paar merken opnoemen en populaire idolen en atleten maken er promotie voor. Frisdrank is een miljardenbusiness en tegelijkertijd hopen de onderzoeken, die aantonen dat frisdrank erg ongezond is, zich op. Onlangs verklaarde de nationale voedselwaakhond Foodwatch de oorlog tegen frisdrank en de Gezondheidsraad adviseert langer om veel minder suiker te consumeren. Frisdrank bevat doorgaans best veel suiker en hierbij benoemt de Gezondheidsraad een vermindering van suikerhoudende dranken, zoals frisdrank. 

Frisdrank, lekker toch?

Ja, frisdrank kan erg lekker zijn. Zelf drink ik het amper, omdat ik het mierzoet en ongezond vind. Ik denk dat ik ongeveer één keer per half jaar een glaasje frisdrank drink. Ik drink veel liever water voor de dorst.

Eén zo’n lekker glaasje frisdrank maakt natuurlijk niet veel uit. Maar gemiddeld drinken we in Nederland bijna 99 liter frisdrank per persoon per jaar. En dat is heel erg veel.
Frisdrank en overgewicht. Liever meer over gezond leven weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Veel suiker

Zo krijgen kinderen dagelijks wel 12 suikerklontjes suiker binnen, door het drinken van frisdrank. Een klontje suiker weegt ongeveer 4 gram en de bovengrens van het voedingsadvies van de Gezondheidsraad is 50 gram per dag. De Gezondheidsraad suggereert zelfs een maximum van 25 gram per dag.

Jaarlijks consumeert de gemiddelde Nederlander zelfs zo’n 44 kilo suiker. Dat is 120 gram per dag. Veel teveel dus.

Waarom je geen frisdrank zou drinken?

Frisdrank wordt in toenemende mate in relatie gebracht met obesitas en allerlei chronische aandoeningen. Obesitas is in de toekomst een van de grootste problemen voor de volksgezondheid. Thans zijn er al meer mensen op de wereld met obesitas, dan met ondergewicht.

Overgewicht en obesitas zijn een opmaat voor chronische aandoeningen zoals diabetes 2, hart- en vaatziekten, het amputeren van ledematen, snelle veroudering en meer van dat soort zaken. De overheid heeft de voedingsindustrie een aantal maal verzocht om maatregelen te nemen. Maar dat blijkt geen zoden aan de dijk te zetten.

Het hoofd van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), Margaret Chan, trekt daarom de conclusie: “Geen enkel land is het gelukt om de obesitas-epidemie in alle leeftijdsgroepen tot stilstand te brengen. Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan.”

Campagne Foodwatch

Veel mensen weten wel dat frisdrank niet zo gezond voor je is en dat je er goed aan doet om de consumptie ervan te matigen. Frisdrank blijkt echter enorm schadelijk voor je te zijn en dat verzwijgen de producten. Foodwatch heeft daarom het onderstaande filmpje op haar website geplaatst en ze vragen om het te delen:

Voel je dus vrij om het filmpje te delen. Nu gaan we eens kijken wat frisdrank aan kan richten.

1. Gaatjes in je gebit

Frisdrank is erg zuur. Dat proef je niet, door alle suikers. Maar dat zuur is niet goed voor je tandglazuur. Aan de andere kant vreet de suiker mineralen weg aan de binnenkant van je tanden.

2. Amputatie van ledematen

Diabetes 2 is een belangrijke oorzaak van benen en voeten. Jaarlijks worden in Nederland 1.700 amputaties uitgevoerd. Door de diabetes raakt de doorbloeding van ledematen minder. Hierdoor kunnen wondjes moeilijker genezen, waardoor ze niet dicht groeien. Dit kan leiden tot een amputatie.

3. Overgewicht en obesitas

Volgens tal van onderzoeken staat de consumptie van frisdrank in relatie tot overgewicht. Hoewel de frisdrankindustrie zelf stelt dat dit niet het geval is.

4. Toenemend risico op vreselijke ziekten

Overgewicht en obesitas zijn vaak een opmaat voor chronische ziekten. Hierbij kun je denken aan diabetes 2, hart- en vaatziekten, alzheimer en kanker.

Wist je dat er in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen leiden aan diabetes 2? En wist je ook dat ongeveer de helft van de mannen, die leiden aan diabetes 2 ook last krijgen van erectiestoornissen?

5. Je veroudert sneller

Het drinken van frisdrank zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert. Dit komt onder andere door de suikers en door fosforzuur. Fosforzuur zorgt ervoor dat de frisdrank langer houdbaar blijft. Het beschermt namelijk tegen schimmels en bacteriën.

6. Suiker verslavend

Frisdrank bevat suiker en suiker maakt dopamine aan in je hersenen. Dopamine is het stofje waardoor je je goed voelt. Maar cocaïne doet hetzelfde! Onderzoek toont aan dat suiker dezelfde delen in de hersenen stimuleert als drugs, nicotine en alcohol.

En, wat kan jij hiermee?

Zeg eens eerlijk, heb jij nog trek in een blikje frisdrank? Zelf drink ik bijna altijd water of (groene) thee als ik dorst heb. Dat scheelt een hoop calorieën en andere ellende.

Ik vind het overigens stuitend dat je frisdrank bijna overal kan kopen. Je ziet het op scholen, in stations, in ziekenhuizen (of all places), bij tankstations en noem het maar op. Frisdrank drinken is normaal geworden, zoals roken dat ook ooit was.

De campagne van Foodwatch is broodnodig, omdat er nog veel mensen zijn die argeloos een blikje frisdrank drinken, zonder dat ze beseffen hoe schadelijk dit kan zijn voor hun gezondheid.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond eten en gezond leven, lees dan het e-boek over gezond eten eens.

Als je op een verantwoorde manier wat kilo’s kwijt wilt ontdek dan eens hoe je dagelijks meer calorieën kan verbranden. Ontdek hoe effectief je metabolisme boosten is voor je gewicht.

Wil je meer weten over gezond leven en wil je toch lekker genieten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/added-sugar-in-the-diet/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sugary-drinks-fact-sheet/
3. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/soft-drinks-and-disease/
4. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/sugar-sweetened-beverages-sodas-diabetes-metabolic-syndrome/
5. http://www.hsph.harvard.edu/population-development/2016/04/01/christina-roberto-in-nyt-labeling-the-danger-in-soda/
6. http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/suiker-vet-co/actuele-nieuwsberichten/foodwatch-opent-de-aanval-op-frisdranken/
7. http://www.nrc.nl/nieuws/2014/07/22/frisdranken-zijn-uit-dus-investeert-coca-cola-in-kokoswater
8. http://www.vmt.nl/Nieuws/Frisdrankconsumptie_blijft_stijgen-100712125335
9. http://www.ehla-europe.eu/the-international-chair-on-cardiometabolic-risk/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!