8 Leuke manieren die endorfine aanmaken, om je goed te voelen

Endorfine is een natuurlijk feel good drug. Als je sport of wanneer je blij bent gaan je hersenen endorfine aanmaken. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel. Dat is natuurlijk heel erg prettig. En er is meer waarom je wilt dat je hersenen meer endorfine aanmaken. Je lichaam gaat automatisch endorfine aanmaken om pijn te bestrijden en het kan je zelfs helpen om depressies te voorkomen. In dit artikel heb ik 8 manieren voor je uiteengezet waardoor je hersenen endorfine aanmaken. 

Waarom zou je endorfine aanmaken?

Endorfine is een lichaamseigen stofje, dat in je hersenen wordt aangemaakt. Endorfine fungeert als een neurotransmitter. Een neurotransmitter is een soort hormoon die boodschappen overbrengt, van de ene lichaamscel, naar de andere.

Wanneer dit proces goed verloopt dan ervaar je gevoelens van geluk en euforie. Maar wanneer je hersenen (en andere delen van je lichaam) niet goed in staat zijn om neurotransmitters aan te maken, ontstaan serieuze gezondheidsissues. Je zou onder andere depressief kunnen worden.

Endorfine aanmaken. Meer weten over neurotransmitters? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Wanneer maakt je lichaam endorfine aan?

Je hersenen maken de neurotransmitter endorfine onder andere aan tijdens het sporten, wanneer je pijn ervaart, bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen, wanneer je verliefd bent, tijdens de seks en door UV straling van de zon. Zwangere vrouwen zouden ook meer endorfine aanmaken.

8 Manieren om die helpen met endorfine aanmaken

Endorfine is dus eigenlijk een natuurlijke feel good drug. Het zorgt ervoor dat je je lekker, euforisch en gelukzalig voelt. Hieronder lees je 8 manieren die je helpen om dit stofje aan te maken.

1. Lachen en endorfine aanmaken

Door 10 minuten te lachen gaan je hersenen endorfine aanmaken. Dat is dus een goede reden om een naar cabaret te gaan of om een goede lachfilm op te zetten. Wellicht dat ook de reden dat sitcoms rond een uur of 19:00 uur uitgezonden worden.

2. Sporten

Tijdens het sporten maken je hersenen automatisch endorfine aan. Dit gaat vanzelf en het doel ervan is om de pijn te bestrijden, die sporten met zich meebrengt.

Je herkent dit bijvoorbeeld wanneer je gaat hardlopen. De eerste 10 minuten gaan niet zo lekker. Je hebt last van dit en van dat… het ritme zit er nog niet lekker in. En opeens….. lijkt het alsof je vanzelf gaat. Komt omdat je hersenen nu endorfine aanmaken.

3. Seks

Seks is natuurlijk een leuke manier van endorfine aanmaken. Daarnaast is seks een goede manier om (na afloop) vredig in slaap te vallen.

4. Gepeperd eten

Iedereen heeft wel eens een hapje hete peper geprobeerd. Dat was waarschijnlijk een behoorlijk pittige ervaring. Juist dat hete – niet teveel natuurlijk – zorgt ervoor dat je hersenen endorfine aanmaken.

5. De zon

Als je huid in aanraking komt met de UV straling van de zon, gaat je lichaam automatisch endorfine aanmaken. Gewoon daglicht draagt al bij. Zorg er dus voor dat je geregeld buiten bent.

6. Acupunctuur

Bij acupunctuur worden naalden in je lichaam gestoken, om zodoende blokkades op te heffen en energieën vrijelijk te laten stromen. De pijntjes van die naalden heeft ook effect op het aanmaken van endorfine.

7. Massage

Aanrakingen stimuleren ook de aanmaak van endorfine. Wellicht kan je dit punt met seks combineren. Lekker en ontspannend.

8. Alcohol

Alcohol activeert het beloningssysteem in je hersenen. Een borrel kan je dus een goed gevoel geven, maar overdaad schaadt. Neem een voorbeeld aan de inwoners van Sardinië. Zij drinken dagelijks één of twee glazen rode wijn. Tijdens hun happy hour praten ze met elkaar en dat draagt ook bij aan een goed gevoel.

Wanneer je je goed voelt, kan je de hele wereld aan. Je glas is altijd half vol en niets is te gek. Wie wil dat nou niet? Wil je meer weten over succes, gevoelens van geluk, dankbaarheid, veiligheid en overdaad? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf.

Het lezen van een goed boek, het luisteren naar mooie muziek, het genieten van kunst en het zien van een mooie film helpen ook met endorfine aanmaken.

Meer weten?

Meer weten over neurotransmitters zoals adrenaline en dopamine (en wat ze met je doen)? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

Wil jij ook de maandelijkse update ontvangen? Maximaal 1 keer per maand ontvang je van mij een mail vol gezonde tips en info die je leven gezonder en leuker maken.

Bronnen:
1. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/exercise-and-stress/art-20044469
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Endorfine

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!