Lateraal denken, je lichaam bekeken vanuit moleculair perspectief.
Van de scheikundelessen van vroeger, heb je vast nog wel onthouden dat alles is opgebouwd uit moleculen. Een molecuul is een, met het blote oog niet waarneembaar, klein deeltje, dat de eigenschappen van iets bevat. Een hele hoop moleculen bij elkaar vormen dan bijvoorbeeld een appel. Wanneer je ervoor hebt doorgeleerd, kun je moleculen uit elkaar halen, dan haal je de atomen weg, of mixen met andere moleculen, waardoor andere stofjes ontstaan. In je lichaam vindt een soortgelijk proces plaats, nadat je gegeten en gedronken hebt.
Moleculair perspectief
Wanneer je je lichaam eens heel lateraal bekijkt, vanuit een moleculair perspectief, dan ontstaat een bewustwording over het lichamelijke effect van datgene wat je eet. Alles bestaat uit moleculen. Zo bestaat een appel uit een bepaalde combinatie van moleculen, zodat het eruitziet en smaakt als een appel. En zo is ons lichaam ook opgebouwd uit moleculen. Wanneer je de gezonde moleculen van een appel samen laat smelten met de moleculen van je lichaam, ontstaat een gezonde reactie. De moleculen vermengen zich met de moleculen van je lichaam en beïnvloeden zodoende de kleur van je huid, je gevoel, je herstellend vermogen en nog vele andere dingen.
Voedingskeuze heeft effect
Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen; wanneer je dus veel gezonde voedingsmiddelen eet, zoals fruit, groente, noten, vis, peulvruchten, knolgewassen, olijfolie en tarwegras dan hebben die voedingsmiddelen dus een positieve uitwerking op je lichaam. Je voelt je beter, je bent gezonder en je bent fitter. Wanneer je ongezonde voedingsproducten eet, bestaande uit fastfood, junk food, kant-en-klaar maaltijden, frisdrank, koek, gebak, snoep, zuivel en candy bars dan ervaar je het tegenovergestelde. Je voelt je lamlendig, je komt aan en je voelt je niet lekker in je vel.
Feedback
De feedback, over hoe je je voelt en wat jij in de spiegel ziet ontvang je dagelijks van je eigen lichaam. Wanneer je gezond eet, voel je je lekker, wanneer je ongezond eet, voel je je niet lekker. Je lichaam vertelt je alles. Je eet jaarlijks voor ongeveer 10 keer je eigen lichaamsgewicht. Al die voedingsmiddelen, gezond of ongezond, laten een bepaald resultaat achter. Je kent vast wel iemand die last heeft van eczeem, astma, psoriasis, allergieën en dat soort aandoeningen. De kans is vrij groot, dat wanneer deze persoon zich zou laten testen, op welke stoffen hij of zij moeilijk kan verdragen, en vervolgens het voedingspatroon aanpast, de kwaal verdwijnt.
Voedingskeuze bepaalt je gezondheid
In je lichaam speelt zich, na het eten een complex verteerproces af. Alle voedingsmiddelen worden via je darmen naar je lichaamscellen getransporteerd, waar het wordt gebruikt. Dagelijks worden je lichaamscellen opgebouwd en afgebroken. Het is een continu proces. De voeding die je tot je neemt, zorgt ervoor dat je lichaamscellen zich kunnen ontwikkelen. Sommige lichaamscellen vormen je nagels, anderen vormen je hersenen en weer anderen je spieren. Wanneer je gezonde voedingsmiddelen tot je hebt genomen, kunnen je lichaamscellen, die bijvoorbeeld je hersenen vormen, zich goed ontwikkelen. Je hersenen zijn bijvoorbeeld dol op omega 3 vetten.
Voorbeeld
Omega 3 vetten vind je onder andere in vette vis, noten en olijfolie. Als je dus veel vis eet en olijfolie gebruikt of dagelijks een handje walnoten neemt, ontwikkelen je hersenen zich goed. Je verlaagt zelfs de kans dat je een depressie krijgt. Echter, wanneer je veel transvetten eet, zoals in fastfood, junk food en candy bars, verhoog je de kans juist op een depressie. En dat is best aardig om te weten, want dagelijks slikken meer dan 1 miljoen Nederlanders antidepressiva. Het is natuurlijk moeilijk om de exacte relatie te leggen tussen een depressie en je voedingspatroon. Maar goed, waarom zou je wachten totdat een wetenschapper dat heeft onderzocht? Vind het lekker zelf uit.
In het e-boek Gezonde Voeding lees je meer over de positieve effecten gezonde voeding. Gezonde Voeding is ook als paperback te koop. Beide boeken staan hier links in het artikel. Kijk ook eens op de Facebook pagina van NLbewustgezond.nl.