Het verschil tussen datgene wat wetenschap weet en ondernemingen doen

Er bestaat een groot verschil bestaat tussen datgene wat wetenschap weet en wat ondernemingen doen. Zo hebben wetenschappers hebben aangetoond dat er een relatie bestaat tussen een koolhydraatrijke voeding en degenererende ziektes als kanker, diabetes 2, osteoporose en Alzheimer. Maar die koolhydraatrijke voeding vind je gewoon in alle supermarkten, pompstations en kantines. Daarnaast bestaat er ook een sterke relatie tussen een koolhydraatrijke voeding en overgewicht. Wanneer je dus veel brood, pasta, rijst en aardappelen eet loop je dus verhoogde gezondheidsrisico’s. Toch worden juist die voedingsmiddelen veel verkocht.

Opmerkelijk

Wetenschappers hebben aangetoond dat koolhydraten een groter aandeel hebben in de huidige progressief stijgende trend van overgewicht dan vet. Dat is op zich al opmerkelijk. Het is echter nog opmerkelijker dat koolhydraten de basis vormen van ons voedingspatroon en als zodanig in de Schijf van Vijf is opgenomen.

Gezonder leven. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Het resultaat hiervan zie je terug in de supermarkt, stationsrestauraties, kantines en alle ander plekken waar je eten kunt verkrijgen. Check zelf maar eens hoeveel koolhydraatrijke voeding je daar ziet liggen.

Zuivel gezond?

Op het gebied van voeding bestaat er dus een groot verschil tussen wetenschappelijk aangetoonde hypothesen en het handelen van bedrijven. Zo worden er allerlei zuiveldrankjes aangeboden met allerlei gezondheidsclaims. Sommige zuiveldrankjes zouden je darmflora verbeteren. Dit is grote onzin. Je darmen kunnen helemaal niet tegen melk. Er zijn onderzoeken gedaan, die aantonen dat melkconsumptie bij kinderen leidt tot verhoogde kans op eczeem en astma.

Google

Wanneer je dit niet gelooft, kun je het zelf opzoeken in Google. Typ dan iets in als: “darmen kunnen niet tegen melk” en lees een willekeurig aantal artikelen. In een van die artikelen lees je dat het drinken van melk juist niet leidt tot sterkere botten. Dit betrof een conclusie van een onderzoek. De onderzoekspopulatie had juist 45% meer kans een bot te breken, omdat ze melk dronken.

Kennis is beschikbaar

Het is niet de bedoeling om allerlei industrieën onderuit te halen. Het is echter wel zo dat allerlei industrieën zich weinig bekommeren om jouw gezondheid. Het is ook niet de bedoeling om de wetenschap op een voetstuk te plaatsen. Het is alleen maar de bedoeling om je aan te geven dat er veel kennis beschikbaar is over de effecten van voeding op je gezondheid. Deze kennis is echter niet bekend bij een groot publiek. Als je meer wilt weten over gezonde voeding, of een gezonde levensstijl, dan kun je de informatie gemakkelijk op internet vinden.

Rol van de overheid

Het is helaas ook zo dat de overheid een wettelijk kader heeft gecreëerd om dit te laten gebeuren. Producenten van frisdrank, fastfood, snoepgoed, suiker, candy bars, kant-en-klaar maaltijden, zuivel, junk food, cereals, alcohol en tal van andere industrieën, hebben het voor elkaar gekregen om de supermarkten voor 95% te vullen met voedingsmiddelen die ongezonde elementen bevatten.

Wanneer je je levensstijl wilt veranderen en je voedingspatroon hierop wilt aanpassen, kun je gemakkelijk informatie verkrijgen en vervolgens zul je andere keuzes maken. Je kunt nog steeds naar de supermarkt, maar je zult daar andere voedingsmiddelen vandaan halen. Dat is op zich niet heel moeilijk, het is gewoon een kwestie van iets anders in je winkelwagentje stoppen. In het e-boek Gezonde Voeding, kun je hier veel meer over lezen. Dit boek is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!