Interval trainingen leveren je veel resultaten.

Interval trainingInterval trainingen zorgen ervoor dat je, middels korte en intensieve trainingen, je sportieve prestaties kunt verbeteren. Interval trainingen worden ook wel eens aangeduid als HIIT. Dit staat voor High Intensity Interval Training. HIIT is een vorm van cardio training, die bevorderlijk is om meer lichaamsvet te verbranden, je metabolisme te verhogen, je spiermassa te laten toenemen en je uithoudingsvermogen toe te laten nemen. Natuurlijk zul je ook veel calorieën verbranden tijdens een interval training. Veel voordelen dus. In deze blog lees je over de positieve effecten, maar ook over de kanttekeningen van interval trainingen.

De voordelen van interval trainingen

Bij interval trainingen varieer je, gedurende de training, van intensiteit. Na een gedegen warming up, wissel je je bewegingsvorm, bijvoorbeeld joggen, verhoog je de intensiteit van de beweging voor een korte periode. Deze korte periode is de piekbelasting. Na de korte piekbelasting schakel je weer over op de normale trainingsintensiteit. Zo kun je bijvoorbeeld met een gangetje van 10 kilometer per uur joggen en trek je een sprintje van 30 seconden. Hierbij stijgt je hartslag vrij snel. Bij de sprint kun je denken aan het verhogen van de snelheid van het joggen met een kilometer of 3 tot 6 per uur, zodat je kortstondig 13 tot 16 kilometer per uur loopt.

Je kunt interval trainingen afwerken middels vele aerobe bewegingsvormen. Hierbij kunt je denken aan wielrennen, hardlopen, zwemmen en ook op de cardio toestellen op de sportschool. Door interval trainingen op te nemen in je beweegpatroon verbeter onder andere je je conditie. Dit komt onder andere doordat je letterlijk je fysieke barrières oprekt. Na een aantal van dergelijke trainingen, zul je merken dat je sterker bent geworden en dat je uithoudingsvermogen is verbeterd.

Calorieën verbranden

Interval trainingen zijn een uitstekende manier om calorieën te verbranden en ze passen derhalve in een effectieve strategie voor afvallen. Tijdens een interval trainingen, verbrand je veel meer calorieën dan bij een monotone cardio workout. Dat komt dus door de intervallen. Maar interval trainingen bieden je nog meer voordelen. Doordat je, naast conditie, ook je kracht vergroot, neemt je spiermassa een beetje toe. Dat is erg gunstig bij afvallen. Een spier gebruikt namelijk veel meer calorieën als lichaamsvet.

Toename metabolisme

Tijdens interval trainingen verbrand je meer calorieën, maar ook na afloop van de work out, heeft je lichaam veel energie nodig om te herstellen. Die energie wordt geleverd door de calorieën die je tot je neemt middels je voeding. Dit effect blijft wel 24 tot 48 uur aanhouden. Je verbrandt dus veel meer calorieën tijdens en na een dergelijke training. Er zijn onderzoeken die stellen dat je tot 50% meer vet verbrandt dankzij interval trainingen. Je metabolisme krijgt dus ook een boost

Hoe behaal je resultaat?

Hoe kun je profiteren van de voordelen van interval trainingen en zijn ze echt zo zwaar? Nou, je kunt ze zo zwaar maken als je zelf maar wilt. Als beginnend sporter zou ik je adviseren om eerst een goede basisconditie op te bouwen en eventueel een arts te consulteren bij twijfel. Heb je last van aandoeningen als artrose, hart-en vaatziekten, een hoog cholesterol gehalte of wat dan ook, dan zou ik er ook erg voorzichtig mee zijn en een arts raad te plegen. Hieronder heb ik een simpel schema gemaakt, dat je een richtlijn geeft over hoe je een interval training kunt uitvoeren:

Aantal intervallen Duur in seconden Rust in seconden Maximaal aantal per week
6 tot 12 30 90 2
6 tot 12 30 60 2
6 tot 12 45 90 2
6 tot 12 45 60 2
6 tot 12 60 90 2
6 tot 12 60 60 2

Neem tussen de 24 en liefst 48 uur rust tussen de verschillende interval trainingen. Een interval training is belastend voor je lichaam, derhalve heeft het rust nodig. Je kunt in die 24 tot 48 uur wel een zogenaamde herstel training afwerken. Op de website van NLbewustgezond.nl vind je meer informatie over bewegen en interval trainingen. Voordat je met dergelijke trainingen begint is het wel handig om er iets van te weten. Zodoende weet je beter wat je grenzen zijn en zul je jezelf minder snel forceren.

Gezonde VoedingGezonde VoedingNa interval trainingen is gezonde voeding belangrijk. Je zult begrijpen dat je lichaam veel bouw- en brandstoffen nodig heeft als je interval trainingen afwerkt. Hier lees je meer over in het e-boek Gezonde Voeding. Bezoek ook de Facebook pagina van NLbewustgezond.nl eens, voor de broodnodige inspiratie. Op die pagina worden regelmatig motiverende en inspirerende afbeeldingen en teksten geplaatst.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!