Hoge bloeddruk voorkomen door voeding

In de vorige blog heb je kunnen lezen wat een hoge bloeddruk kan veroorzaken, hoe groot de kans is dat je last krijgt van hoge bloeddruk en wat de rol is van zout en neurotransmitters. Deze blog gaat in op hoe je hoge bloeddruk voorkomen kunt en wat daarin de rol van voeding is. Het westerse voedingspatroon werkt stimulerend voor deze aandoening en wanneer je er niets tegen doet, loop je de kans op hart, nier en/of falen in je hersens. Geen leuk vooruitzicht dus. Maar je kunt gelukkig veel doen, om hoge bloeddruk te voorkomen. Je voedingspatroon heeft veel invloed op je hart- en vaatstelsel. Daar liggen dus vele mogelijkheden.

Hoge bloeddruk voorkomen door voeding

Naast het vele zout, dat we dagelijks tot ons nemen, beïnvloeden verzadigde vetten, suiker en geraffineerd zetmeel de bloeddruk negatief. Aan de andere kant eten we te weinig onbewerkte granen, fruit, groenten, vis en gevogelte. Kijkend naar de eerste regel; verzadigde vetten, suiker en geraffineerd zetmeel, in wat voor soort producten vind je dat soort stoffen? Verzadigde vetten vind je veel in vlees, room en boter. Dit zijn juist stoffen die je eten lekker maken. Vetten geven een lekker mondgevoel aan je eten. In de laboratoria van voedingsmiddelenbedrijven, werken onderzoekers dagelijks aan de meest ideale samenstelling van de smaken zoet, zout en vet. Hierdoor wordt het voedingsmiddel, waarvoor ze het optimum ontwikkelen qua smaakbeleving en mondgevoel, voor jou onweerstaanbaar.

Een klein testje; Wie smeert er nou geen boter op zijn brood? 10 Tegen 1 dat jij dagelijks je broodje met boter bedekt om er vervolgens wat beleg op te doen. Het blijkt dat het smeren van boter op je brood een volkomen nutteloze bezigheid is. Op basis van je gezondheid heeft het boter op je brood totaal geen positieve meerwaarde. Je krijgt al genoeg verzadigde vetten binnen uit andere voedingsmiddelen en de eventuele gezonde toevoegingen van calcium of omega 3 worden ruimschoots gecompenseerd door de ongezonde eigenschappen van boter. Daarnaast kun je calcium en omega 3 uit vele andere bronnen halen. Boter heb je niet nodig, maar toch gebruik je het.

Geassembleerde producten

Even verder kijken in de eerste regel, want daar stond ook nog geraffineerd zetmeel en suiker. Geraffineerd wil zeggen, dat er aan gesleuteld is, ze zijn bewerkt. Tijdens het bewerkingsproces, verliest het ingrediënt vaak zijn voedzame waarde. Zo wordt een tarwekorrel gemalen tot bloem, de tarwekiem en het vlies. Bij elkaar vormen deze een aardige basis voor ontbijtgranen en brood, echter in het meeste brood vind je alleen maar bloem en de meeste ontbijtgranen, van de grote merken, zijn bewerkt. In de supermarkt vind je heel veel bewerkte producten. Aan al die producten is dus gesleuteld en zijn voedzame eigenschappen, zoals de vezels, weggehaald en is er vaak zout, suiker en vet aan toegevoegd. Hierdoor ontstaat een geassembleerd product, die niet bijdraagt aan je gezondheid. Sterker, veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten teveel zout, suiker en geraffineerde ingrediënten als zetmeel en suiker. Deze producten dragen dus bij aan hoge bloeddruk.

Veranderen van voedingspatroon

Wat dan wel? Kijkend naar de regel van onbewerkte granen, fruit, groenten, vis en gevogelte, dan liggen daar wat antwoorden. Hoewel het gemakkelijker is om je winkelmandje te vullen met ongezonde producten, in de supermarkt, kun je er nog wel degelijk gezonde voedingsmiddelen vinden. In een supermarkt ligt tegenwoordig ook wel spelt en zuurdesem brood, ook de groenteafdeling is een redelijk bekend terrein. Maar het lukt niet altijd om die voedingsmiddelen te kopen, omdat je nu eenmaal een bepaald voedingspatroon hebt ontwikkeld. Gedurende een aantal jaren, koop je steevast dezelfde soort producten. Je denkt er niet bij na, het is een automatisme geworden. Het veranderen van patronen is moeilijk, voor veel mensen. Zo zijn er mensen die, na een hartinfarct, hun voedings- en beweegpatroon niet aanpassen, ondanks de intense waarschuwing.

Hoge bloeddruk voorkomen door voeding, betekent dus eigenlijk het veranderen van je voedingspatroon. De inmiddels duizenden lezers van deze blog, zien dit stokpaardje vaker voorbij komen. Het sleutelwoord voor een gezonde levensstijl is verandering. Veranderen van je voedingspatroon en verandering van je beweegpatroon. Verwacht geen wonderen in korte tijd, want het heeft juist tijd nodig. De hele filosofie van NLbewustgezond.nl is dan ook om veranderingen in te zetten. Tijdelijke ingrepen, zoals diëten, hebben geen effect op lange termijn. Dit heb je waarschijnlijk zelf al ervaren. Het gaat om vele kleine veranderingen in je voedings- en je beweegpatroon, die leiden tot grootse resultaten. Een van die resultaten is dat je de kans op hoge bloeddruk kunt voorkomen door simpelweg te minderen in zout, suiker en onverzadigde vetten en groeten, fruit en vezels te laten prevaleren.

E-book Gezonde Voeding

Er is inmiddels een e-book op deze site te koop. Het heet: “Gezonde Voeding. Wat is gezonde voeding en waarom weten we dat niet?” Dit e-book gaat dieper in op voeding en behandelt een aantal paradoxale zaken, van datgene waarvan jij dacht dat het goed voor je was, maar dat is het eigenlijk niet. Het e-book biedt je ook handvatten om zelf een gezonder voedingspatroon te ontwikkelen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!