Hoe kun je een hartaanval voorkomen?

Een hartaanval behoort tot doodoorzaak nummer één in onze wereld. Jaarlijks sterven er meer dan 7.000.000 mensen wereldwijd aan de gevolgen van een hartaanval. Daar wil je niet tussen zitten, toch? Helaas zie je een hartaanval niet aankomen. Het overkomt mensen plotseling. Je kent de verhalen vast wel. Misschien ken je zelfs wel iemand die plotseling werd getroffen door een hartaanval. ‘s Middags deed hij of zij nog een boodschapje, ‘s avonds voelde deze persoon zich niet zo lekker. Vervolgens is deze persoon overleden aan een hartaanval. Dit is erg heftig en erg vervelend. Vaak zijn er geen symptomen en waarschuwingen, die duiden op een naderende hartaanval. Dus dan reist de vraag, hoe kun je de kans op een hartaanval verkleinen? Daar gaat dit artikel over. 

Wat is een hartaanval?

Eerst gaan we eens kijken wat een hartaanval eigenlijk is. Bij een hartaanval zijn vaak de kransslagaders, aan de binnenkant, verkalkt. De kransslagaders zijn de belangrijke aders aan de linker en de rechterkant van je hart.

Deze kransslagaders zijn aan de binnenkant verkalkt omdat er teveel plaque in zit. Hierdoor kan het bloed er niet meer goed doorheen stromen. En daarom kan er te weinig, of soms zelfs geen, zuurstof naar de hartspier getransporteerd kan worden.

Wanneer een spier, dus ook je hart, geen zuurstof ontvangt, sterft hij af. Dit is een hartaanval. Het treft mensen plotseling en vaak is een hartaanval fataal. De oorzaken van de hartaanval echter liggen in de periode (van soms jaren) ervoor. En daar ligt jouw invloed.

Hartaanval voorkomen. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.Nog even over die kransslagaders; de kransslagaders zijn 2 uit je aorta ontspringende bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien. Als die kransslagaders niet meer werken, dan houdt het kloppen van je hart, in veel gevallen, dus op.

Ok, dan is het nu tijd om erachter te komen hoe je een hartaanval kunt voorkomen. Je hebt dit namelijk voor een groot deel zelf in de hand.

Is een hartaanval erfelijk bepaald?

De  Amerikaanse cardioloog Steven Ellis, stelt dat: “Het risico op een hartaanval is 50% erfelijkheid en 50% McDonald’s”. Dit is heel simpel gezegd en in werkelijkheid ligt het iets complexer. Wat Steven Ellis hier onder ander mee wil zeggen is dat de invloed van je voedingspatroon op het al dan niet krijgen van een hartaanval, heel erg groot is.

De rol van leefstijl bij een hartaanval

Je leefstijl is een bijzonder belangrijke factor op een verhoogde risico van een hartaanval. Jaren van roken, junk food, weinig lichaamsbeweging (later in dit artikel meer hierover) en overgewicht kunnen de risico’s op het verkrijgen van een hartaanval aanmerkelijk vergroten.

Aan de andere kant kunt je de risico’s op een hartaanval verkleinen door gezond te eten, regelmatig te bewegen en een gezond gewicht na te streven.

We gaan dit eens verder uitzoeken. Nu wordt het een beetje confronterend. Je kent vast wel wat mensen die niet zo gezond eten, roken en die te zwaar zijn. Ook ken je vast wel een paar mensen die fit zijn, gezond eten en die een gezond gewicht hebben.

Je hoeft dan alleen nog maar naar jezelf te kijken, om vast te stellen in hoeverre jij ook in de risicocategorie valt. Best confronterend, toch?

Wie hebben een verhoogde kans op een hartaanval?

Om maar met de deur in huis te vallen, de ingrediënten van een hartaanval zijn:

  • Overgewicht
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Hoge bloeddruk
  • Veel stress
  • Roken
  • Een gebrek aan lichaamsbeweging

Daarnaast speelt erfelijkheid dus ook een rol.

Wat opvalt aan de opsomming is het volgende; je hebt het zelf in de hand. Overgewicht komt doordat je energie-inname en je energieverbruik niet in balans zijn. Oftewel, je eet te veel naar rato dat je beweegt.

Een nadelig gevolg van overgewicht zijn de verhoogde kansen op aandoeningen als verhoogde bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Deze 2 gezondheidsfactoren liggen in het verlengde van overgewicht.

Er bestaan overigens nog veel meer negatieve gevolgen van overgewicht, zoals diabetes 2, osteoporose en depressieve gevoelens.

Overgewicht, hoog cholesterol en hoge bloeddruk zijn vaak een gevolg van een ongezond voedingspatroon. Wil jij liever gezond leven en gezond eten? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Wat is de rol voeding bij hartziekten?

Door een ongezonde voedingspatroon krijg je veel ongezonde stoffen binnen. Denk hierbij aan de verkeerde vetten (transvetten), suiker, zout en enkelvoudige koolhydraten. Deze ingrediënten vind je in onder andere de hamburgers (waar de cardioloog op doelt) en ook in koek, taart, candy bars, kant-en-klaar maaltijden, snacks en gefrituurd eten.

Dat is nog lang niet alles. Ook in wit brood, witte rijst, pasta, bewerkte ontbijtgranen, instant noodles, diepvries pizza’s en tal van andere “normale” voedingsmiddelen bevatten deze ongezonde ingrediënten.

Eetgewoontes heb je zelf in de hand

Wanneer je mijn artikelen vaker leest, dan heb je dit rijtje vaker gezien. Dat rijtje blijf je ook zien, omdat het de kern van het probleem is en tegelijkertijd de oplossing vormt. Het zijn je eetgewoontes.

Hanteer je een gezond voedingspatroon, bestaande uit veel variatie, groenten, fruit, hele ontbijtgranen, vis, kip, olijfolie, complexe koolhydraten uit bijvoorbeeld spelt en zuurdesem brood, volkoren pasta, zilvervlies rijst, quinoa, kikkererwten en andere peulvruchten dan verminder je de kans op een hartaanval.

Wil jij ook gezonder eten, zodat je een hartaanval kan voorkomen? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

De rol van stress, roken en lichaamsbeweging bij hartziekten

Over de rol die roken speelt, hoef ik niet veel te zeggen. Inmiddels zijn de schadelijke gevolgen van roken vaak genoeg aangetoond. Grote tabaksfabrikanten hebben zelfs claims van een paar honderd miljard dollar betaald aan gedupeerden. En tegenwoordig worden ze weer aangeklaagd.

Het is wellicht aardig om te weten, dat de advocaten die de tabaksfabrikanten hebben laten bloeden, zich nu voorbereiden op rechtszaken tegen de voedingsmiddelenindustrie. Zij willen de industrie laten boeten voor de kwalijke gevolgen van suiker, vet, zout, enkelvoudige koolhydraten, additieven en nog veel meer.

Stress en hartaanval

Een aspect dat je dichtbij je zelf kunt zoeken is de factor stress. Hoewel stress niet direct fysiek zichtbaar is, manifesteert het zich wel lichamelijk. Stress speelt een hele belangrijke rol bij hartziekten.

Over de rol van stress is veel literatuur beschikbaar. Zo bestaan er mensen die van nature wat rusteloos, ongeduldig, gespannen en agressief zijn. Dit zit gewoon in het type mens. Zo zijn er ook mensen die van nature wat rustiger zijn.

Het moge duidelijk zijn dat het eerste type mens, meer risico loopt op een hartaanval.

Laten we eens kijken naar de gemiddelde mens. Veel mensen, ervaren dagelijks stress, om wat voor reden dan ook. Een beetje stress kan geen kwaad. Echter chronische stress is gevaarlijk. Deze stress kan leiden tot overgewicht, chronische ziekten, depressies en het kan een risicofactor zijn bij een hartaanval.

Het is daarom heel erg belangrijk om dagelijks stress uit je lichaam te laten vloeien. Dit doe je niet door je ‘s avonds heel erg druk te maken over de uitdagingen die de volgende dag op je wachten. Na een dag werken is het belangrijk dat je ontspant.

Door ontspanning, ontlaad je stress. Een van de manieren om je te ontspannen is lichaamsbeweging. Maak ‘s avonds eens een ommetje, ga hardlopen of een stukje fietsen als je uit je werk komt. Zorg ervoor dat je ontspannen gaat slapen. Slaap is namelijk ook enorm belangrijk.

Wil je meer weten over het ontladen van stress? Download dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens. Je ontdekt de enorme invloed die neurotransmitters hebben op de kwaliteit van je leven.

Meer weten?

De risico’s op het krijgen van een hartaanval kan je verkleinen door gezond te leven en door een gezond gewicht te handhaven. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Meer weten over gezond eten, een gezond gewicht en over gezond leven? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wil jij ook afvallen en lukte de vorige pogingen steeds niet? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Je ontdekt waarom afvallen niet lukte en natuurlijk ontdek je vooral wat wel werkt. En nee, dat je voorgaande afvalpogingen niet zijn gelukt, ligt niet aan jou!

Veel mensen lezen ook het e-boek Van Stress Naar Geluk. In dit e-boek ontdek je het belang van een goede werking van je neurotransmitters.

Mentaal

Tot slot lezen ook steeds meer mensen het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. In dit e-boek ontdek je dat succes geen geheim is en dat je werkelijk alles kunt bereiken wat je maar wilt.

Oja, duizenden mensen ontvangen af en toe een update, bomvol gezonde tips en inzichten. Ontvang jij hem ook al? Niet vergeten om je aan te melden.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/disease-prevention/cardiovascular-disease/preventing-cvd/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/features/skipping-breakfast-may-increase-coronary-heart-disease-risk/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!