Beroerte, het vervelende broertje van hartaanval.

Onze gezondheid hebben we voor een groot deel zelf in de hand. Zoals je ook in de vorige blog kon lezen heb je zelf invloed op je lichaamsgewicht, de mate van lichaamsbeweging, gewoontes als roken, stress en je voedingspatroon. Geen rocket science dus. Toch is een hartinfarct een van de meest voorkomende overlijdensoorzaken. Bij een hartaanval zijn je kransslagaders verstopt en komt er derhalve geen zuurstof bij je hartspier, die het dan al snel begeeft. Het vervelende broertje van een hartinfarct is de beroerte. Diezelfde verhardingen en verkalking die verstoppingen in je aderen veroorzaken, kunnen ook een negatief effect op je hersenen hebben. Er is sprake van een beroerte indien een bloedvat, dat naar je hersenen leidt, verstopt raakt of knapt. In het eerste geval noem je het trombose, in het tweede geval hersenbloeding. Dagelijks worden 100 Nederlanders getroffen door een beroerte.

Beroerte… ehhh

Een beroerte hoeft niet dodelijk te zijn. Waar een hartaanval dikwijls fataal is, hoeft een beroerte dat niet te zijn. Dat is op zich prettig, maar een beroerte kan ernstige gevolgen hebben. Dit is afhankelijk van de ernst van de verstoppingen in de aderen, die naar je hersenen leiden. Zo kan een lichte beroerte leiden tot aantasting van je gezichtsvermogen, je zintuigen, spierzwakte en je kan moeite hebben met spraak. Middels intensieve therapieën, kan een deel van die schade worden hersteld. Een zware beroerte echter, kan leiden tot verlammingsverschijnselen en zelfs tot de dood. Wanneer je eenmaal een beroerte hebt gehad, zul je bijna altijd met wat negatieve gevolgen blijven kampen. Volledige genezing gebeurd maar zelden, na een beroerte.

“Nou, lekker stukje weer”, denk je nu waarschijnlijk, lekker depressief. Het lijkt wel of deze blog wat meer sombere dingen gaat beschrijven. Niets van dat alles. Het is alleen mijn bedoeling om je bewust te maken van de gevolgen van een bepaalde levensstijl. Hanteer je een gezond voedingspatroon, beweeg je voldoende en laat je stress niet je hele leven beïnvloeden, dan vallen de risico’s wel mee. Maar wanneer jij er een aantal ongezonde gewoontes op nahoudt, of je beweegt te weinig, dan is het handig je even achter de oren te krabbelen.

Voor wie gelden de risico’s en hoe hoog zijn die dan?

Wat voor een impact heeft dan een bepaalde levensstijl of gewoonte op een beroerte en een hartaanval? Veel van de oorzaken van een beroerte en hartaanval, en vele andere ziekten en aandoeningen, heb je voor een belangrijk deel zelf in de hand. Niemand verplicht je om te roken, snacks te eten of frisdrank te drinken. Hoe hoog is dan de kans dat je getroffen wordt door een beroerte of hartaanval, als gevolg van consumptie van veel suiker, verzadigde en transvetten en andere ongezonde waardoor je waardes in je lichaam uit balans raken?

  • Een hoog cholesterolgehalte verviervoudigd de kans.
  • Hoge bloeddruk verdriedubbelt het risico bij mannen en verdubbelt bij vrouwen.
  • Overgewicht verdubbelt het risico.
  • Mentale aspecten als depressiviteit en stress verdrievoudigen het risico.
  • Roken verdubbelt of verdriedubbelt het risico.
  • Te weinig lichaamsbeweging verhoogt het risico met zo’n 20%

Gezonde VoedingGezonde voeding beperkt het risico alleen al met zo’n 30%. Maar goed, gezonde voeding heeft ook een positief effect op je cholesterolgehalte, je bloeddruk en je gewicht. In het bovenstaande rijtje heb je de voordelen wat dat brengt al kunnen lezen. In mijn e-boek Gezonde Voeding lees je hier veel meer over. Overgewicht verhoogt ook de kans op diabetes 2, en dat vergroot het risico op een beroerte of hartaanval weer met de factor 4 bij vrouwen en met de factor 2 bij mannen. Je merkt al dat alles met elkaar te maken heeft. Nou, ik weet niet wat jij gaat doen, maar ik ga nu eerst een uurtje sporten!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!