Psychosomatiek, als het tussen je oren maar goed zit.
Je hebt vast wel eens gehoord van psychosomatiek. Niet? Nou, dan wordt dat hoog tijd. Want psychosomatiek, of de psychosomatische wetenschap bestudeert fysieke verschijnselen, zoals ziekten, waarbij psychische factoren een duidelijke rol spelen. Bij psychische factoren kun je denken aan de hoeveelheid stress die iemand ervaart, de mate van onzekerheid, angstige gevoelens maar ook gedachten spelen een belangrijke rol. Die psychische factoren, of mentale aspecten, kunnen zich dus fysiek manifesteren. Bij manifestaties in de gedaante van ziekten, kun je dan denken aan hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, burn-out en darmproblemen. Hoe gaat dat in zijn werk?
Psychosomatiek. Als het tussen je oren maar goed zit.
Je bent vast wel eens verliefd geweest. Denk daar eens aan terug. Je voelde je geweldig, je kon de hele wereld aan, alles was leuk en je had energie voor 10. Wellicht heb je dit ook ervaren bij het behalen van een sportieve prestatie, zoals het opfietsen van de Alpe d’Hues of het winnen van een kampioenschap met je team. Wellicht heb je de andere kant ook wel eens ervaren. Je zat er doorheen, je was moe, futloos en had nergens energie voor. Dit gevoel komt meestal voor bij een groot verlies of een grote teleurstelling. Wat is nu het punt? In beide gevallen bepalen mentale aspecten voor een belangrijk deel je mate van energie. Ofwel de mate van energie, om dingen te doen, is voor een groot deel afhankelijk van je psyche.
Hoe gaat dat in zijn werk?
In je lichaam heb je hormonen en neurotransmitters. Hormonen worden op verschillende plekken in je lichaam gemaakt, in diverse klieren, die daarvoor bestemd zijn. Vervolgens reist de hormonen, via je bloedbaan, naar een plek in je lichaam, waar het gebruikt gaat worden. Neurotransmitters zijn soort hormonen, zoals adrenaline, cortison, dopamine en endorfine. Wanneer je je heel erg goed voelt, omdat je bijvoorbeeld verliefd bent, dan maakt je lichaam bepaalde hormonen aan en wanneer je bevangen bent door negatieve gedachten, of je zit in de put, dan maakt je lichaam een ander soort hormonen aan.
Deze post is niet al te technisch, dus je zult niet lezen welk hormoon wat doet en waarom. Het gaat hierom; de kracht van gedachten zijn enorm. De manier waarop jij denkt, heeft fysieke consequenties. Jouw gevoel,ofwel je mentale welzijn, bepaalt voor een belangrijk deel je gezondheid. Psychosomatiek is dus de wisselwerking tussen lichaam en geest. De medische wereld heeft hier de afgelopen decennia weinig aandacht aan besteedt. Dat is ook niet zo gek, want die wereld was druk bezig met het ontwikkelen van medicijnen voor de behandeling van bijvoorbeeld hoge bloeddruk. In een vorige post heb je al kunnen lezen over de gevolgen van mentale aspecten als stress, angst en woede op je hart. Deze mentale aspecten hebben geen positieve uitwerking op je hoge bloeddruk.
Wanneer je dan dokter bent, dan schrijf je een medicijn voor. Maar wanneer je wat meer thuis bent in de psychosomatiek, dan probeer je de stress, angst en woede gevoelens op te lossen. Want als die opgelost zijn, produceert je lichaam geen hormonen en neurotransmitters meer, die je organen, je hart in dit geval, negatief beïnvloeden. Er gaat dus een preventieve werking uit van de psychosomatiek. En die preventieve werking heeft veel te maken met datgene er zich tussen je oren afspeelt. Wil je meer lezen over je mentale vermogens, download dan gratis het 7-stappen model van de site van NLbewustgezond.nl.