Hoe kan ik gemakkelijk lichaamsvet verliezen?

Matig intensieve beweging is een effectieve manier op je lichaamsvet te verbranden. Matig intensieve beweging heeft diverse voordelen. Zo is de beweging lang vol te houden, je wordt er niet echt moe van en je kunt het gemakkelijk samen met iemand doen. Je hoeft ook geen atletische toeren uit te halen. Een voorbeeld van matig intensieve beweging is een uur wandelen. Wat gebeurd er eigenlijk in je lichaam, waardoor je dat vet verbrandt?

Lichaamsvet verliezen door je hartslag

Tijdens de matig intensieve bewegingsvorm stijgt je hartslag tot een bandbreedte van 55% en 65% van je maximale capaciteit. Een goede graadmeter, om te weten of je in die bandbreedte zit is dat je tijdens deze intensiteit nog gewoon kunt praten. Je kunt ook je hartslag berekenen. Dat doe je door de formule 220 – je leeftijd te doen. Het getal dat uit deze formule komt is je maximale hartslag. Stel je bent 40 jaar, dan is je maximale hartslag 220 – 40 = 180 slagen per minuut. Bij een hartslag die dus ligt tussen de 99 (55%) en de 117 (65%), zul je dus lichaamsvet verliezen

Calorieën verbranden

Tijdens de matig intensieve bewegingsvorm verbrand je meer calorieën, dan wanneer je niets doet. Hoe gaat het in zijn werk? Gedurende de eerste 15 tot 20 minuten spreekt je lichaam je glucosevoorraad aan. Er wordt nog geen vet verbrand. Glucose bevindt zich in je spieren en is een product van koolhydraten. Na 15 tot 20 minuten matig intensieve beweging is je glucosevoorraad uitgeput en schakelt je lichaam over op een andere energiebron. Die energiebron bestaat uit je lichaamsvet. Gedurende een matig intensieve beweging, zoals een wandeling van een uur, spreekt je lichaam gedurende zo’n 40 tot 45 minuten je vetreserves aan.

Beweging achter elkaar uitvoeren

Om lichaamsvet te verbranden, dien je deze bewegingsvorm wel achter elkaar uit te voeren. Wanneer je de beweging verdeelt in stukken van telkens een kwartier, verbrand je wel calorieën, maar geen lichaamsvet. De calorieën die je dan verbrandt bestaan uit glucose. Je lichaam vult de voorraad glucose vrijwel direct weer aan, wanneer je de beweging stopt. Deze aanvulling verloopt via je voeding. Ofwel, de calorieën die je vanuit je voeding inneemt, komen rechtstreeks terug in je spieren, waar de voorraad glucose uitgeput was.

Resultaat

Wanneer je korter dan 15 tot 20 minuten matig intensief beweegt, wordt je calorie-inname dus direct ingezet om de tekorten aan te vullen die zijn ontstaan door de matig intensieve bewegingsvorm. Deze calorie-inname wordt dus niet opgeslagen als lichaamsvet. Echter, doordat je de beweging niet lang genoeg hebt uitgevoerd, blijven je vetreserves onaangeroerd. Naast het achter elkaar uitvoeren van de beweging, zul je, bij een ongewijzigd voedingspatroon, merkbaar resultaten ervaren wanneer je minimaal 3 keer per week matig intensief beweegt. Je zult dan merken dat je vetmassa afneemt en je een fitter gevoel krijgt. Je verliest dus ook gewicht. Je bouwt er echter geen conditie mee op, daarvoor is een zwaardere inspanning voor nodig, zoals joggen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

6 reacties

 1. Raymon schreef:

  Test bericht

 2. ditisabc schreef:

  test bericht via Disqus

 3. ditisabc schreef:

  een nieuw test bericht

 4. Loes Groen schreef:

  Ik heb gehoord dat je na een training van bijv. body pump het eerste uur niets moet eten om zodoende je calorieën te verbranden. Is dat zo ? Aan de andere kant heb ik ook gehoord dat je juist binnen het uur na een training moet eten om je spierweefsel te voeden.

  • Matthijn01 schreef:

   Ik zelf hanteer geen speciaal aangepast eetpatroon, na een training. Ik houd het bij ontbijt, lunch en avondeten, eventueel aangevuld met wat vijgen, of een extra (spelt)boterham. Daarnaast verbrand je sowieso calorieën na een training, ook al eet je niets. Voor je herstel is het wel handig om iets te eten na een intensieve workout.