Het verschil tussen wat wetenschap weet en wat ondernemingen doen

Wetenschap en voedingEr bestaat een groot verschil bestaat tussen datgene wat wetenschap weet en wat ondernemingen uit de voedingsindustrie doen. Wetenschappers hebben inmiddels al lang aangetoond dat er een relatie bestaat tussen een koolhydraatrijke voeding en degenererende ziektes als kanker, diabetes 2, osteoporose en Alzheimer. Daarnaast bestaat er ook een sterke relatie tussen een koolhydraatrijke voeding en overgewicht. Wanneer je dus veel brood, pasta, rijst en aardappelen eet loop je dus verhoogde gezondheidsrisico’s. Kijk, nu je dit weet, eens rond in de supermarkt, in de stationsrestauratie, bij fastfood restaurants en talloze andere plaatsen waar je eten kunt kopen.

We eten teveel koolhydraten

Wetenschappers hebben aangetoond dat koolhydraten een groter aandeel hebben in de huidige progressief stijgende trend van overgewicht dan vet. Dat is op zich al opmerkelijk, want vet heeft de afgelopen decennia nogal een negatieve connotatie gekregen. Maar vette voedingswaren zoals rund- en varkensvlees, kaas en fastfood vormen niet de basis van ons voedingspatroon. Bekijk de Schijf van Vijf maar eens en dat zie je dat koolhydraten de basis vormen van ons voedingspatroon en als zodanig in de Schijf van Vijf is opgenomen. De Schijf van 5 is in 5 gelijke partjes verdeeld en in 1 van die partjes vind je brood, pasta en aardappelen gebroederlijk naast elkaar staan. De andere 4 partjes bevatten groeten, fruit, zuivel, vlees, water, plantaardige oliën en vis. Op zich ziet het er vrij logisch uit, ware het niet dat de koolhydraten het grootste aandeel op de Schijf hebben.

Hoe zie je het terug?

Het resultaat hiervan zie je terug in de supermarkt, stationsrestauraties, kantines en alle ander plekken waar je eten kunt verkrijgen. Let eens op hoeveel koolhydraatrijke voeding daar ligt. Op het gebied van voeding bestaat er dus een groot verschil tussen wetenschappelijk aangetoonde hypothesen en het handelen van bedrijven.  Zo worden er allerlei zuiveldrankjes aangeboden met allerlei gezondheidsclaims. Sommige zuiveldrankjes zouden je darmflora verbeteren. Dit is grote onzin. Je darmen kunnen helemaal niet tegen melk. Er zijn onderzoeken gedaan, die aantonen dat melkconsumptie bij kinderen leidt tot verhoogde kans op eczeem en astma. Ook is het heel frappant dat in landen waar veel melk wordt gedronken, zoals in Nederland, juist veel botbreuken en ook osteoporose (botontkalking) voorkomt, ten opzichte van landen waar bijna geen melk wordt gedronken, zoals in Japan.

Oordeel zelf

Wanneer je dit niet gelooft, kun je het zelf opzoeken in Google. Typ dan iets in als: “darmen kunnen niet tegen melk” en lees een willekeurig aantal artikelen. In een van die artikelen lees je dat het drinken van melk juist niet leidt tot sterkere botten. Dit betrof een conclusie van een onderzoek. De onderzoekspopulatie had juist 45% meer kans een bot te breken, omdat ze melk dronken. Het is niet de bedoeling van deze post, of van NLbewustgezond.nl, om allerlei industrieën onderuit te halen. Het is echter wel zo dat allerlei industrieën zich weinig bekommeren om jouw gezondheid. Het is helaas ook zo dat de overheid een wettelijk kader heeft gecreëerd om dit te laten gebeuren. Producenten van frisdrank, fastfood, snoepgoed, suiker, candy bars, kant-en-klaar maaltijden, zuivel, junk food, cereals, alcohol en tal van andere industrieën, hebben het voor elkaar gekregen om de supermarkten voor 95% te vullen met voedingsmiddelen die ongezonde elementen bevatten.

Zelf andere keuzes maken

Wanneer je dus gezonder wilt leven omdat je wat wilt afvallen, je fitter wilt voelen of gewoon het gevoel hebt dat je nu niet op de juiste weg bent, dan zul je dus wat veranderen aan je voedingspatroon. Je hoeft hier geen halsbrekende toeren voor uit te halen. Gezonde voeding vind je ook in de supermarkt. Hoewel 95% van de spullen die je daar vindt, niet positief bijdragen aan je gezondheid, is er toch 5% die dat wel doet. Je zult wel wat anders gaan denken en je zult andere keuzes maken. Je kunt dus nog steeds naar dezelfde supermarkt, maar je zult daar andere voedingsmiddelen vandaan halen. Dat is op zich niet heel moeilijk, het is gewoon een kwestie van iets anders in je winkelwagentje stoppen.

Tips en Gezonde Voeding

Gezonde VoedingLaat de bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen zoveel mogelijk in de schappen liggen en koop zoveel mogelijk hele stukken fruit, groente, mager vlees en dat vooral kip en ander gevogelte. Koop ook echt spelt, zuurdesem of volkoren brood. Supermarkten staan niet bekend om de voedzame waarde van hun brood, veel brood is eigenlijk wit brood, met een bruin kleurtje. Koop ook geen vruchtensappen uit pak, die bevatten net zoveel en soms nog meer suiker als cola. Laat ook producten in de schappen staan, waar moeilijk definieerbare kreten op het etiket staan. Als je niet snapt wat er op een etiket staat, dan kun je ervan uitgaan dat het bewerkt voedsel is en dus niet bijdraagt aan je gezondheid. Het e-book of het gewone boek Gezonde Voeding vertelt je hier veel meer over.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!