Het mediterraan dieet voor een gezond hart en een gezond gewicht

Een mediterraan dieet, dat bestaat uit olijfolie in plaats van boter en margarine, kip en gevogelte in plaats van rood vlees, en veel fruit, groenten, noten en volle granen, kan het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen flink verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Harvard. Het mediterraan dieet is in Nederland onder andere bekend vanwege het populaire Pioppi dieet. Niet alleen zou een mediterraan dieet prima ingezet kunnen worden om af te vallen. Het is dus ook nog eens flink gezond. Het mooie aan het mediterraan dieet is dat het vrij makkelijk te volgen en makkelijk vol te houden is. 

Een Mediterraan dieet voor een gezond hart

Het onderzoek volgde 12 jaren lang meer dan 25.000 vrouwen. De onderzoekers ontdekten dat de vrouwen die een mediterraan dieet volgden in al die jaren 25% minder risico hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, in vergelijking tot de dames die zich niet aan het dieet hielden.

Mediterraan dieet, goed voor hart en gewicht. Meer weten? Boek een persoonlijk online consult

In de USA zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste overlijdensoorzaken. Jaarlijks sterven er honderdduizenden Amerikanen als gevolg van een beroerte, een hartaanval of een andere hart- en vaataandoening.

Leefstijl

Vaak krijgen mensen een hartaanval als gevolg van een ongezonde leefstijl. Overgewicht, ongezonde leefstijl en hart- en vaatziekten (ook beroertes) kennen immers een relatie met elkaar.

Om het enorme aantal jaarlijkse Amerikaanse doden in perspectief te plaatsen; als gevolg van hart- en vaatziekten sterven er jaarlijks meer Amerikanen dan dat er soldaten zijn gesneuveld in alle oorlogen die de USA heeft gevochten vanaf de Tweede Wereldoorlog. Mind you!!

Waarschijnlijk zoeken die Amerikanen daarom naar die ene “magic pil”, of die ene oplossing. Het is me nogal wat.

Waarom is het mediterraan dieet zo goed?

Volgens de hoofdonderzoeker van de studie vermindert het mediterraan dieet de risico’s op hart- en vaatziekten omdat zij verband houden met laaggradige ontstekingen, de bloedsuikerspiegel en het lichaamsgewicht van de deelnemers.

Het mediterraan dieet zo een gunstige werking hebben op de bloedsuikerspiegel zodat o.a. laaggradige ontstekingen en overgewicht voorkomen zouden worden.

Laaggradige ontstekingen?

Wat zijn dat nou weer? Dit zijn ontstekingen aan de binnenkant van je aderen. Je voelt ze niet omdat aan de binnenkant van je aderen geen zenuwen zitten.

Laaggradige ontstekingen ontstaan vooral door een suikerrijk voedingspatroon en sterk bewerkte voeding. 

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Het Mediterraan dieet, het beste ooit?

Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben het mediterraan dieet in verband gebracht met het verminderen van de risico’s op overgewicht, hartziekten, kanker, de ziekte van Alzheimer, diabetes 2 en andere chronische aandoeningen.

De vele verschillende bevolkingen die rond de Middellandse Zee leven behoren tot de gezondste mensen ter wereld. Dit geldt overigens niet alleen voor hen, ook de inwoners van Okinawa (Japan) behoren tot de gezondste ter wereld.

Je zou deze bevolkingen kunnen zien als de Blue Zones. Een aantal jaren geleden is er vrij veel geschreven over de mensen die wonen in de zogenaamde Blue Zones. Deze zones bevinden zich overal op de wereld.

En wat eet je dan?

Tsja wat eet je dan? Het mooie is dat geen gedeelte het belangrijkste is. Wel dat je veel groenten, volle granen, peulvruchten, olijfolie en minder rood vlees en meer vis eet en volle zuivelproducten gebruikt. Rode wijn mag ook, mits met mate.

En wat dacht je van (minder) stress en goed slapen?

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond eten, gezond leven en lijkt het mediterraan dieet jou een goede keuze? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens. In korte tijd kom je heel veel te weten over wat nou gezond is en wat niet. Het zal je verbazen.

De meeste mensen die ik spreek willen gezonder leven omdat ze willen afvallen. Nou, ik heb goed nieuws. Alles wat je in je mond stopt is mede bepalend voor je lichaamsgewicht. Er bestaat alleen heel veel onduidelijkheid over afvallen. En meestal lukt het mensen niet. Wil jij verantwoord afvallen (en niet meer aankomen)? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

NLbewustvoedingsadvies

Wil jij persoonlijk bijgepraat worden over hoe je een gezond gewicht bereikt door middel van de juiste voeding (en beweging)?. Boek dan een online consult voor persoonlijk voedingsadvies. Ik vind het erg leuk om jou van persoonlijk advies te mogen voorzien.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/nutrition-mediterranean-diet-willett-trichopoulos
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/mediterranean-diet-cardiovascular-disease-women

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!