Hartziekten voorkomen door een beetje beweging

Hartziekten vormen een behoorlijk risico. In de EU en in de VS vormen hartziekten de belangrijkste doodsoorzaken. Gelukkig kan je het risico op hartziekten verkleinen. Maar al te vaak zijn hart- en vaatziekten een gevolg van leefstijl. Door kleine dingen te veranderen in je leven, kan je jezelf en anderen een hoop ellende besparen. Hoe? Nou simpel, neem de trap in plaats van de lift. Maak een wandeling na het eten, ga lekker actief spelen met je kinderen. Waarom? Omdat onderzoek aantoont dat zelfs kleine hoeveelheden lichaamsbeweging het risico op hartziekten met ongeveer 14% kan verminderen. Hoeveel lichaamsbeweging is dat dan? Ongeveer 150 minuten, ofwel 2,5 uur, matig intensieve beweging per week.

Hartziekten voorkomen, zo simpel?

Klinkt simpel, toch? Een beetje meer bewegen om het risico op hartziekten te voorkomen. Met slechts 2,5 uur matig intensieve lichaamsbeweging kom je al een heel eind. Wat matig intensieve beweging is zal ik je zo vertellen. Eerst eens kijken of meer beweging nog meer zin heeft.

Hartziekten voorkomen. Gezond gewicht. Meer weten? Boek een consult voor persoonlijk voedingsadvies

Mensen die wekelijks meer bewogen, rond de 300 minuten (5 uur) verminderden hun risico op hartaandoeningen, waaronder hartaanvallen, angina pectoris (vernauwing van je kransslagader) en bypassoperaties, met 20%.

Dit in vergelijking met mensen die geen lichaamsbeweging uitvoerden. Zo bleek uit een studie die de relatie tussen lichaamsbeweging en hartziekten onderzocht.

Iets is beter dan niets

De hoofdonderzoeker van die studie, Jacob Sattelmair van de Universiteit van Harvard School of Public Health stelde dat “Enige beweging is beter dan geen en meer is beter”.

Lijkt mij helder, toch?

Mensen die wekelijks zo’n 12,5 uur bewogen (750 minuten) hadden 25% minder kans op hartziekten.

De grootste winst ligt dus wanneer je van 0 naar 2,5 uur lichaamsbeweging per week gaat. Meer is beter, maar wanneer je wekelijks amper beweegt, dan behaal je relatief gezien meer voordeel door 2,5 uur te bewegen ten opzichte van iemand die van 5 naar 7,5 uur gaat.

Hoe doe je het?

Zoals voor alles geldt; hoe breng je die 2,5 uur nou in de praktijk. Het maakt nogal een verschil of je weet wat je moet doen en dat je doet wat je weet.

Je hoeft geen ingewikkelde toeren uit te halen om meer te bewegen. Zoek je lichaamsbeweging in dagelijkse routinematige bezigheden. Denk hierbij aan op de fiets naar je werk gaan, het huishouden doen (moet toch gebeuren), de trap nemen in plaats van de lift, ‘s avonds wandelen, tuinieren… alles.

Dit zijn vormen van matig intensieve beweging. Ofwel beweging die je gewoon kunt uitvoeren in je dagelijkse kleding. Je gaat er niet van zweten (althans, dat is niet de bedoeling) en je hoeft na afloop niet te douchen.

Natuurlijk is een stuk hardlopen, wielrennen, zwemmen of fitnessen ook goed. Maar dit past niet altijd in een druk schema.

Waar haal je de tijd vandaan?

De tijd gaat tegenwoordig erg snel en er is een hoop te doen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je – ondanks je strakke planning – toch tijd tekort komt op een dag. Hoe moet je dan ook nog eens de tijd vinden om meer te bewegen?

Nou, daarom doe je er goed aan om die minuten lichaamsbeweging te zoeken in activiteiten die je dagelijks toch al doet. Ga je met de auto naar je werk en kan je op de fiets? Daar ligt de winst. Neem je de lift in plaats van de trap? Mail jij je collega’s veel? Loop naar ze toe!

Vergader je veel? Neem je collega’s mee voor een wandeling en bespreek de vergaderpunten buiten, tijdens een wandeling. Werkt echt! Willen je kinderen aandacht? Logisch! Ga actief met ze spelen. Dit werkt niet alleen voor jezelf, ook voor de kleintjes is het fijn dat ze jouw echte aandacht ontvangen.

Echt waar, het zijn ’em de kleine dingen (gewoonten) die het ’em doen.

Zit je ‘s avonds urenlang TV te kijken of te Netflixen? Wat is er mis met een half uurtje wandelen?

Even over TV kijken/Netflixen; het is entertainment. Gemaakt om jou te verleiden ernaar te kijken zodat een ander er veel geld aan verdiend. Het is consumptie in plaats van productie en ontwikkeling. Zonde van je tijd dus.

Bottom line: bekijk je dagelijkse activiteiten eens en bepaal waar je meer in beweging kunt komen.

Meer voordelen van lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging heeft niet alleen voordelen om de risico’s op hartziekten te verminderen. Het versterkt ook je hart en je longen. Daarnaast hebben mensen die fysiek actief zijn vaak ook een lagere bloeddruk.

Een lage bloeddruk staat in relatie met een lager risico op een hartaanval. Meer weten over het verlagen van je bloeddruk? Lees mijn artikel 14 manieren om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen eens.

Ook kan lichaamsbeweging de insulinegevoeligheid verhogen. Dit is belangrijk om het risico op diabetes 2 (en overgewicht) te verminderen.

Daarnaast kan lichaamsbeweging ook laaggradige ontstekingen verminderen. Juist deze spelen een rol bij het veroorzaken van hartaanvallen, beroertes en onregelmatige hartslag.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Niet alleen bewegen helpt hartziekten te voorkomen

Fysiek actief zijn, ook al is het maar 2,5 uur per week kan dus helpen om hartziekten te voorkomen. Echter er bestaat nog een aantal heel belangrijke factoren bij het voorkomen van hartziekten.

Goede voeding, een gezond gewicht handhaven (fluctuaties in je gewicht zijn schadelijk) en stress beperken spelen ook een belangrijke rol.

Meer weten?

Wie wil er nou chronisch ziek worden op latere leeftijd? Niemand toch. Helaas worden veel mensen toch ziek naar mate de leeftijd vordert. Als je chronische ziekten wilt proberen te voorkomen dan is een gezonde levensstijl essentieel. Maar ja, waar begin je? Om je een beeld te geven, lees het e-boek Gezond in 10 Stappen eens.

Omdat de meeste mensen die ik spreek willen afvallen (natuurlijk willen zij zich ook gezonder en fitter voelen) raad ik vaak aan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen te lezen. Je ontdekt waarom afvallen nooit eerder lukte en natuurlijk leer je wat wel werkt. Dat het werkt garandeer ik je, anders… geld terug.

Wat ook veel mensen lezen; het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Gaat over neurotransmitters en hoe deze met je aan de haal gaan.

NLbewustvoedingsadvies

Wil jij ook een gezond gewicht, je fitter voelen en chronische ziekten zoals hartziekten proberen te voorkomen? Dan kunnen we elkaar ook spreken. Een gesprek geeft vaak net wat meer betekenis. Boek daarom een online persoonlijk consult voor voedingsadvies.

Bron:
https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/heart-disease-a-little-exercise-goes-a-long-way

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!