Langer gezond leven is een gewoonte

Langer gezond leven, dat is toch wat iedereen wil? Gelukkig leven wij, gemiddeld gezien langer dan vorige generaties mensen. Maar of wij ook gezonder zijn, op oudere leeftijd? Helaas zijn er steeds meer mensen chronisch ziek op latere leeftijd. Veel van die chronische ziekten kunnen worden toegeschreven aan leefstijlkeuzes. Jaarlijks geeft Nederland bijna € 100 miljard uit aan zorgkosten. Hieronder vallen o.a. de kosten van artsen, verplegend personeel en medicatie. Ongeveer de helft van de jaarlijkse zorgkosten in Nederland zou toe te schrijven zijn aan het behandelen en het verstrekken van medicijnen doordat mensen ongezond leven. Tegelijkertijd is ongeveer de helft van alle Nederlanders te dik. Overgewicht vergroot de risico’s op chronische ziekten zoals diabetes 2, dementie en kanker. Langer gezond leven is hierdoor voor miljoenen landgenoten niet weggelegd. Zonde! Dat kan anders. 

Langer gezond leven, een verandering

Een langer gezond leven start met de keuzes die je vandaag maakt en gaat verder met de keuzes die je morgen, overmorgen en de dagen daarna maakt. Zo simpel is het eigenlijk.

Het punt is alleen dat je niet goed weet wat je moet kiezen.

Nu is er een waanzinnig mooi voorbeeld uit de Finse provincie Noord-Karelië.

Langer gezond leven. Wil je persoonlijk advies? Boek ook een online voedingsadvies consult

Aan het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw had deze provincie een van ‘s werelds hoogste sterftecijfers als gevolg van hartziekten. De bewoners van deze provincie waren niet zo gezond. Hart- en vaatziekten behoren in de EU en de VS overigens nog steeds tot doodsoorzaak nummer 1.

Maar goed, in Noord-Karelië werd een gemeenschapsbrede poging opgezet om het gedrag van de bewoners te veranderen en zodoende om levens te redden. De resultaten waren verbluffend. Na 25 jaar bereikte de gemiddelde inwoner van deze provincie een 10 jaar oudere leeftijd.

Langer gezond leven door een paar veranderingen! Hoe mooi is dat? In de rest van dit artikel zal ik je vertellen wat men deed.

Waarom stierven er veel mensen?

Eerst maar eens even kijken waarom de inwoners van deze provincie zo ongezond waren en het hoogste dodental kende op het gebied van hartziekten.

De bewoners bleken veel ongezonde vetten te eten, veel te roken en ze kregen teveel zout binnen als gevolg van hun dieet in de jaren voor 1972.

Wat veranderde er?

Het project ging in 1972 van start en werd 25 jaar later officieel beëindigd. Het oorspronkelijke doel was om roken en ongezonde vetten in het dieet te verminderen. Later werd het stimuleren van de consumptie van voldoende groenten en fruit daaraan toegevoegd.

Is dat alles? Nou, er is meer dan dat. Het project was een gemeenschappelijk project. Het aanmoedigen van meer groente en fruit en te stoppen met roken is natuurlijk niet voldoende. Er is meer.

Langer gezond leven met hulp van je omgeving

Gedragsverandering is gecompliceerd. Je doorbreekt vaste patronen niet zomaar. Gedragsverandering vereist meer dan mensen alleen maar informatie te geven over gezond gedrag. Je moet de omgeving gezonder maken.

Wat deed men?

Tijdens het 25 jaar durende project ontmoetten de onderzoekers de bewoners stelselmatig. Deze ontmoetingen vonden plaats binnen in de gemeenschap van de bewoners. Dus in een jachtclub, in een kerk of ergens anders waar de plaatselijke bevolking regelmatig samen kwam. Er werd zodoende een samenwerking opgezet.

Deze samenwerking leidde o.a. tot het voedzamer maken van schoollunches, het bij (plaatselijke) wetgeving verbieden van tabaksreclame en om worstenmakers minder zout en ongezonde vetten in hun producten te stoppen.

Ook werd de lokale bessenteelt en de teelt van koolzaad en canola-olie gestimuleerd. Deze vetten/oliën zouden goed zijn voor het hart en de bloedvaten.

Wat was het resultaat?

Het project was een groot succes in het verminderen van roken en consumptie van zout en ongezonde vetten en in het stimuleren van de consumptie van meer groenten en fruit voor de bewoners. Hierdoor nam het aantal sterfgevallen als gevolg van hartaandoeningen en andere niet-overdraagbare ziekten af.

Sinds de start in 1972 hebben de inwoners 10 gezonde levensjaren gewonnen. Daarnaast gaven de bewoners van Noord- Karelië aan dat zij zich gezonder voelden.

Langer gezond leven is het gevolg van leefstijlkeuzes die je maakt.

Hoe urgent is dit voor ons?

In Nederland kost het ongezonde leven van miljoenen landgenoten ons zo’n € 50 miljard per jaar. In dit astronomische bedrag zijn operaties, medicatie, behandelingen, ziekenhuispersoneel, extra zorg zoals fysiotherapie etc. inbegrepen.

Hoeveel is die € 50 miljard eigenlijk?

Om het enorme bedrag van € 50 miljard in perspectief te plaatsen, rekenen we het eens uit wat het per persoon kost.

Omgerekend per persoon betalen alle Nederlanders bij elkaar een bedrag van € 2.941,- in de vorm van belasting en zorgpremie, als gevolg van mensen met een ongezonde levensstijl.

Reken maar uit: € 50.000.000.000 : 17.000.000 inwoners = € 2.941,- per persoon, per jaar.

Per maand kost het je dus € 245,-. Got your attention?

Let wel, dit bedrag is dus slechts de helft van de totale zorgkosten. Je ziet, gezond leven is niet alleen een persoonlijke zaak. Het is ook een gigantisch economisch vraagstuk.

Hypothese

Als de Nederlandse overheid nu eens jaarlijks € 50 miljard zou overhouden, wat denk je dat er dan gebeurt? Denk je dat de belastingen dan zouden stijgen, of juist zouden dalen?

Wat denk je dat dit met jouw persoonlijke financiële situatie doet?

Natuurlijk is deze situatie puur hypothetisch. Het geeft je een beeld en een gevoel van de impact van de keuzes die mensen dagelijks maken op het gebied van eten en drinken. Wat je dagelijks in je mond stopt heeft dus vergaande gevolgen.

Het project in Finland laat zien dat op de bevolking gebaseerde strategieën om lifestyle-risico’s te beïnvloeden een bijzonder kosteneffectieve en duurzame manier zijn om niet-overdraagbare ziektes zoals hartaanvallen te voorkomen en om langer gezond te leven.

Persoonlijke verantwoordelijkheid is hierin essentieel. En het helpt natuurlijk ook enorm wanneer je binnen je eigen directe omgeving gezonde keuzes kunt maken. Gelukkig kan dit.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Tips om langer en gezonder te leven

Langer gezond leven is vooral een kwestie van gezonde keuzes maken en je eraan te houden. Om je hierbij te helpen volgen nu 3 tips die helpen om langer en gezond te leven.

Stoppen met roken is natuurlijk tip #1, maar daarover zal niemand zich verbazen. Minder suiker eten overigens ook…

1. Haal geen junkfood meer in huis

Langer en gezond leven doe je met voeding die je voedt. Junkfood hoort daar niet bij. Denk hierbij aan chips, diepvriespizza’s en hotdogs. Sterk bewerkte meuk dus, met een boel E-nummers.

Het idee hierachter is simpel: als je het niet in huis hebt, dan kun je het ook niet eten. En wanneer wil je junkfood eten? Juist ja, als je trek hebt (voor het avondmaal) of wanneer je trek hebt als je ‘s avonds op de bank zit TV te kijken.

Raad eens hoeveel reclames er over junkfood gaan…

2. Gebruik goede vetten

Goede vetten vind je in vis, visolie, avocado, lijnzaad, extra virgen olijfolie en kwalitatief goed vlees. De verkeerde vetten vind je in snackproducten, junkfood en allerlei kant-en-klaar (afbak) producten.

De goede vetten zijn goed voor je hersenen en je hart. Ook verzadigen zij behoorlijk zodat je waarschijnlijk minder hoeft te eten. Wees dus niet bang voor voedingsvetten, kies de juiste.

3. Maak ‘s ochtends een gezonde smoothie

Elke dag heeft je lichaam vitaminen, mineralen, brand- en bouwstoffen nodig. Juist door een groente/fruit smoothie toe te voegen aan je ontbijt krijg je veel van die gezonde stoffen binnen.

Zelf voeg ik altijd lijnzaad en/of muesli aan de smoothie toe.

Je lichaam heeft nu eenmaal behoefte aan mineralen. Deze helpen onder andere om energie uit de voedingsstoffen (vetten, koolhydraten en eiwitten) te halen. Voldoende vitaminen, mineralen en goed eten helpt sowieso om je beter te kunnen concentreren en beter te presteren.

Meer weten?

Ik hoop dat je weer wat aan deze tips en inzichten hebt en dat je ze kunt toepassen in je leven. Je wilt toch langer gezond leven? Wie wil er na zijn/haar 40ste nou chronisch ziek zijn en medicatie slikken?

De juiste keuzes zijn dus belangrijk. De tips in dit artikel helpen je. Wil je meer weten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens. Hoe meer je weet, hoe beter je in staat bent om de juiste keuzes te maken. En daar draait het om, toch?

De meeste mensen die ik spreek willen afvallen. Omdat men zich te dik voelt is vaak de reden dat men op zoek gaat naar info om af te vallen. Overgewicht kan je behoorlijk in de weg zitten en het vergroot de risico’s op ziekten die je liever voorkomt.

Wil je meer weten over verantwoord afvallen (en niet weer aankomen daarna)? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Ze werken, als je ze toepast. Zo niet, geld terug.

NLbewustvoedingsadvies

Vaak is het ook handig om elkaar persoonlijk te spreken. Wanneer je wilt afvallen bijvoorbeeld en je weet niet waar je het beste kunt beginnen. Er bestaan dan ook zoveel mogelijkheden.

Boek daarom ook een online persoonlijk consult voor voedingsadvies. In korte tijd leg ik je van alles uit, zodat jij snel resultaten ervaart die je wilt ervaren.

Bron:
https://www.hsph.harvard.edu/news/features/stare-hegsted-north-karelia-heart-disease

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!