Diabetes 2 voorkomen door je spieren in te zetten

In Nederland leiden 1,2 miljoen mensen aan diabetes 2. Onder hen zijn tegenwoordig helaas ook veel kinderen. Hoewel diabetes 2 vroeger vaak ouderdomssuiker werd genoemd blijkt deze waarheid flink achterhaald te zijn. Diabetes 2 komt helaas op steeds jongere leeftijd voor. Veel diabetespatiënten slikken medicatie of moeten regelmatig insuline in hun bloedbaan spuiten. Dit is niet alleen ongemakkelijk, diabetes 2 kan op haar beurt ook weer leiden tot andere chronische aandoeningen zoals kanker en hoge bloeddruk. Hoe komt het dat zoveel mensen diabetes 2 hebben en is diabetes 2 terug te dringen en om te keren? Daarover gaat dit artikel. 

Hoe kun je diabetes 2 voorkomen?

Voordat we ingaan op wat diabetes 2 is en wat voor een risico’s het met zich meebrengt, kijken we eerst kort even naar een Harvard onderzoek, dat aantoont hoe je het risico op het krijgen diabetes 2 kunt verkleinen.

Het blijkt dat krachttraining het risico met 34% zou kunnen verminderen. En dat met slechts 30 minuten per dag, 5 dagen per week. Nog beter is het om krachttraining te combineren met aerobe oefeningen zoals wandelen, hardlopen en fietsen.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Gewoon, op de fiets naar de sportschool en een half uurtje trainen.

Diabetes 2 stoppen. Afvallen helpt. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Hoe groot is het probleem eigenlijk?

Diabetes 2 is een groot probleem voor de volksgezondheid en het probleem wordt alleen maar groter. Ongeveer 346 miljoen mensen over de hele wereld hebben diabetes 2. Dit zijn net zoveel mensen als dat er in de VS en in Nederland, bij elkaar opgeteld wonen.

De diabetes gerelateerde sterfgevallen zullen naar verwachting verdubbelen tussen 2005 en 2030, zo stelt  de Wereldgezondheidsorganisatie.

En dat is nog lang niet alles.

Bij veel patiënten moeten ledematen (tenen, voeten, onderbenen) geamputeerd worden, als gevolg van een minder goede doorbloeding. Je bloedvaten worden immers nauwer en harder zodat het bloed er niet meer goed doorheen kan stromen. In Nederland vinden jaarlijks zo’n 2.500 van dergelijke amputaties plaats.

Nu gaan we eens kijken wat er gebeurt bij diabetes 2 patiënten.

Wat gebeurt er bij diabetes 2?

Bij diabetes 2 patiënten is de werking van het hormoon insuline niet optimaal. Je lichaam maakt normaal gesproken insuline aan om glucose via je bloed naar je lichaamscellen te transporteren. Glucose is een belangrijke energiebron voor je lichaamscellen en insuline is de sleutel van glucose naar die cellen.

Diabetes 2 patiënten maken het hormoon insuline wel aan, maar het hormoon functioneert niet goed. Dit kan komen doordat de lichaamscellen resistent zijn geworden voor het insulinehormoon. Gevolg: de glucose blijft in je bloedbaan zitten, waardoor je bloedsuikerspiegel te hoog wordt.

Dit hoge glucosepijl is schadelijk omdat het kan leiden tot chronische laaggradige ontstekingen aan de binnenkanten van je bloedvaten. En dat is helemaal niet zo mooi.

Laaggradige ontstekingen

Laaggradige ontstekingen zijn nauwelijks in het bloed aantoonbaar. Je kunt ze ook niet voelen, omdat er aan de binnenkant van je aderen geen zenuwen zitten.

Deze laaggradige ontstekingen leiden in eerste instantie tot kleinen ongemakken zoals geïrriteerdheid, geheugenproblemen, een verminderd libido, concentratieproblemen en vermoeidheid. Herken je dit?

Na verloop van tijd kunnen deze chronische ontstekingen zich ontwikkelen tot heuse chronische klachten. Denk hierbij aan allergieën, psychische aandoeningen, het metabool syndroom, auto-immuunziekten en kanker.

Het metabool syndroom

Het metabool syndroom is een combinatie van aandoeningen die vaak ontstaan als gevolg van overgewicht. Denk hierbij aan een combinatie van een hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en een verstoorde bloedsuikerspiegel. Erg schadelijk.

Het gaat nog verder

Dat is dus allemaal niet zo mooi. En daar blijft het helaas niet bij. Diabetes 2 kan namelijk ook weer leiden tot andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker, nierproblemen, vermindert gezichtsvermogen, dementie en beroertes.

Medicatie

Om het lichaam gevoeliger te maken voor insuline, schrijven artsen bijna altijd pillen voor. Ook moeten diabetes 2 patiënten vaak insuline spuiten.

Veel diabetespatiënten moeten dus insuline spuiten. Dat werkt vaak goed. Maar met medicijnen beland je vaak in een scenario waarbij je steeds medicatie moet gebruiken en ook dat je steeds meer medicijnen moet gaan gebruiken, in de loop van de tijd.

Bovendien pakken medicijnen de kern van het probleem niet aan. Je verlaagt immers de bloedsuikerspiegel, door insuline in te spuiten, maar de ontstekingen blijven.

Waarom zijn er nu zoveel mensen met diabetes 2

Diabetes 2 kan een gevolg zijn van je leefstijl. Wij leven anders dan onze voorouders, daarom is het aantal diabetes 2 patiënten enorm gestegen in de laatste decennia. Dat niet alleen, diabetes komt op steeds jongere leeftijd voor.

We zijn anders gaan eten en leven dan onze voorouders deden. En van wie hebben wij de genen geërfd? Ofwel, we eten ongezonder en we zijn veel dikker dan vroeger.

Overgewicht werkt diabetes 2 in de hand

Doordat je te zwaar ben vergroot het risico op diabetes 2. Dit komt waarschijnlijk omdat het immuunsysteem dat het ontstekingsproces veroorzaakt, zich richt op vetweefsel (vooral in de buik). Daarnaast maken je vetcellen ook nog eens bepaalde hormonen aan die insuline tegenwerken.

Afvallen helpt dan omdat je dan minder vetcellen hebt. Hoe minder vetcellen, hoe minder de ontstekingsreactie, hoe beter de insuline werkt. Zelfs door een paar kilo af te vallen, wordt de kans op diabetes al kleiner. 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

In de VS en in de EU waarschuwen diverse artsen al voor een diabetes epidemie. Wie diabetes 2 een heeft, loopt hoger risico op een andere chronische ziekte. Dus, wat valt ertegen te doen? Afvallen.

Terug naar Harvard

In de periode tussen 1990 en 2008 onderzochten de onderzoekers 32.000 mannen. Deze mannen vulden vragenlijsten in, waarop zij aangaven hoeveel tijd zij wekelijks besteedden aan krachttraining en aerobe beweging.

De bevindingen toonden aan dat zelfs een minimale hoeveelheid krachttraining het risico van diabetes 2 al kan verminderen.

Krachttraining

Bij de mannen die wekelijks 1 uur of minder aan krachttraining deden daalde het risico met 12%. De heren die tussen de 1 en 2,5 uur trainden liepen 25% minder risico en de heren die meer dan 2,5 uur in de sportschool te vinden waren 34%.

Aerobe beweging

Ook bij vormen van aerobe beweging, zoals fietsen, wandelen en huishoudelijke klusjes doen vonden de onderzoekers dergelijke voordelen. Het risico daalde in dezelfde inspanningscategorieën (minder dan 1 uur, 1 tot 2,5 uur en meer dan 2,5 uur) met respectievelijk 7%, 31% en 52%.

De onderzoekers ontdekten ook dat de een combinatie van krachttraining en aerobe beweging de grootste voordelen opleverde. Vandaar dat ik aan het begin van dit artikel al stelde: “Op de fiets naar de sportschool.”

Diabetes 2 voorkomen door je levensstijl te veranderen

Leefstijl veranderingen helpen dus om diabetes 2 te voorkomen. Een mooi bijkomend voordeel is ook nog eens dat je afvalt. Gezonder eten en meer lichaamsbeweging zijn dus niet zomaar een paar holle frasen. Het is super belangrijk.

Beweging is een super goed preventief middel om overgewicht en diabetes 2 te voorkomen. Er wordt wel eens gezegd: “Maak tijd om te bewegen, maak anders tijd om ziek te zijn.”

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de rol die stress en slapen spelen op je gezondheid en je lichaamsgewicht.

Meer weten?

Wie wil er nou te dik zijn en wie zit er nou op diabetes 2 te wachten. Door af te vallen zou je diabetes 2 dus kunnen voorkomen dan wel kunnen omkeren. Meer weten over afvallen en gezond gewicht? Volg de stappen in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Slechts een paar kilo biedt al voordelen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wat je eet is van mega grote invloed op je lichaamsgewicht. Heeft o.a. te maken met de bloedsuikerspiegel, bepaalde hormonen en de snelheid van je metabolisme. Meer weten over gezond eten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen. Hoe meer je weet, hoe beter ben je in staat om zelf gezonde keuzes te maken. En dat is belangrijk, toch?

Stress doet ook veel met je lichaam. Het bevordert bijvoorbeeld je vetopslag. Meer weten? Lees het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

NLbewustvoedingsadvies

Ik geeft mensen ook persoonlijk voedingsadvies. Door met je te praten komt de info net even anders over en kunnen we dieper op jouw situatie ingaan. Ik zit behoorlijk vol, maar boek gerust een consult voor online persoonlijk voedingsadvies. Binnen 24 uur neem ik contact met je op.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/diabetes-weight-training-nutrition
2. https://www.nu.nl/gezondheid/5563358/diabetes-type-2-terug-dringen-en-zelfs-keren
3. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/hoge-bloeddruk-hypertensie
4. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/veelgestelde-vragen/hoe-zit-het-met-diabetes-en-kanker

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!