3 Belangrijke redenen waarom mensen een voedingsadviseur bellen

Sinds vorig jaar ben ik gediplomeerd voedingsadviseur geworden. Het werk als voedingsadviseur combineer ik met mijn werkzaamheden die ik voor mijn website NLbewustgezond.nl uitvoer. Het is super leuk om te doen, al die persoonlijke gesprekken, waarbij we echt even de diepte in kunnen gaan. Natuurlijk heb ik in de afgelopen jaren al honderden artikelen geschreven over gezond eten, afvallen en gezond leven. Ook heb ik een boekenkast vol met boeken gelezen en vele onderzoeken en wetenschappelijke studies voorbij zien komen. Maar dit papiertje wilde ik toch wel even hebben. In dit artikel vertel ik je waarom mensen een voedingsadviseur inschakelen en wat het voor je kan doen. 

Waarom zou je een voedingsadviseur inschakelen?

Ja, waarom zou je een voedingsadviseur bellen? Eten is immers een dagelijks terugkerende bezigheid en we worden tegenwoordig veel ouder dan pakweg 100 jaar geleden. Dan gaat er toch iets goed, of niet?

We worden inderdaad veel ouder dan onze opa’s en oma’s (gemiddeld gezien) maar we worden ook op steeds jongere leeftijd ziek. En dat is niet zo mooi.

Gelukkig worden wij tegenwoordig minder vaak ziek, of sterven we als gevolg van bacteriële, virale en hygiënische oorzaken. Er is immers veel verbeterd op dit gebied. Betere hygiëne, goede medicijnen en er bestaat een gedegen gezondheidszorg.

Waarom bel je een voedingsadviseur? Boek ook een online consult. Super makkelijk.

We worden steeds eerder (en vaker) chronisch ziek

Veel mensen worden tegenwoordig echter ziek door typische ouderdomsziekten. En dat niet alleen, deze chronische aandoeningen komen op steeds jongere leeftijd voor. We hebben het hier onder andere over diabetes 2, staar, kanker, osteoporose, dementie en hart- en vaatziekten.

Hoe kan dat? We leven langer en we lijken eerder ziek te worden.

Een belangrijk, algemeen antwoord hierop is leefstijl. Onze huidige maatschappij levert ons bepaalde ingrediënten waar ons lichaam helemaal niet tegen kan. Voeding is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom zou je een voedingsadviseur bellen.

En voor de volledigheid: NLbewustvoedingsadvies is de naam van mijn online praktijk voor voedingsadvies

En wat denk je van stress, te weinig slaap, het veelvuldig gebruik van je smartphone, de hoeveelheid prikkels en informatie die je dagelijks te verwerken krijgt? Wat denk je van de hele dag door zitten en weinig bewegen?

3 Belangrijke redenen om een voedingsadviseur te bellen

De afgelopen maanden heb ik diverse mensen mogen voorzien van persoonlijk voedingsadvies. Dit waren hele leuke en open gesprekken. Uit deze gesprekken kon ik opmaken dat mensen vooral om de onderstaande 3 redenen een voedingsadviseur (mij in dit geval) inschakelen.

1. Afvallen

Verreweg de meeste mensen willen afvallen en daarom schakelen zij een voedingsadviseur in. Een slimme zet omdat voeding voor zo’n 80% je lichaamsgewicht bepaalt. Er bestaat geen fitnessprogramma welke een ongezond en dikmakend voedingspatroon compenseert.

Goede voeding is key.

Afvallen is niet zozeer een kwestie van minder eten en meer bewegen. Of van calorieën tellen, zodat je je bewust wordt van je dagelijkse calorie-inname. De gedachte hierachter is dat je dan afvalt, omdat er een bewustwording ontstaat van de hoeveelheid eten wat je dagelijks verorbert.

Metabolisme

Je lichaam laat zich echter niet foppen. Jij minder eten? Je lichaam gaat zuiniger aandoen met de energie die het nog wel binnen krijgt. Dit houdt in dat je metabolisme langzamer gaat verlopen en daardoor verbrandt je lichaam ook automatisch minder calorieën.

Verantwoord afvallen en een daling van je metabolisme gaan absoluut niet samen. Je metabolisme zou juist moeten versnellen. Minder te eten helpt dus niet.

Bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel is van cruciaal belang bij afvallen. Fluctueert deze heftig, gedurende dag, dan wordt afvallen een lastige klus. Waarom? Omdat wanneer je laag in je bloedsuikerspiegel zit, je een energieloos en wellicht een prikkelbaar gevoel hebt. Je zou je ook minder goed kunnen focussen en concentreren.

Bij veel mensen die tobben met hun gewicht beweegt de glucosespiegel in cycli van 2 tot 3 uur. Dit houdt in dat je om de 2 tot 3 uur trek hebt om iets te eten. Dagelijks zou je dus 6 tot 9 keer iets willen eten.

De normale eetmomenten (ontbijt, lunch en avondeten) voorzien in 3 van die situaties. Dan hou je dus nog 3 tot 6 momenten per dag over voor allerlei trek-momentjes, tussendoortjes, dipjes en snackmomentjes.

Best veel, toch?

Als voedingsadviseur kan ik je wel vertellen hoe je die bloedsuikerspiegel constanter krijgt, zodat je slanker wordt. Je kan het ook zelf lezen in het onderstaande e-boek.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu
Hormonen en neurotransmitters

Dan zijn er ook nog hormonen en neurotransmitters die ontregelt kunnen raken voor de verkeerde voeding. Wanneer die hormonen en neurotransmitters ontregeld zijn, zou je bijvoorbeeld gevoelens van honger kunnen ervaren.

De hormonen insuline, ghreline en leptine spelen bijvoorbeeld een enorme rol in je gevoel van verzadiging, vetopslag en het gevoel van honger. Goede voeding zorgt ervoor dat deze hormonen in balans komen.

Dit geldt ook voor bepaalde neurotransmitters. Dopamine, serotonine en adrenaline zijn voorbeelden van neurotransmitters. Deze lichaamseigen stofjes kunnen behoorlijk met je aan de haal gaan.

Over neurotransmitters lees je meer in het e-boek Van Stress Naar Geluk.

2. Niet ziek worden op oudere leeftijd

De tweede belangrijke reden om een voedingsadviseur te consulteren is omdat je niet ziek wilt worden op oudere leeftijd.

Voeding bepaalt niet alleen de cijfers op je weegschaal. Het gaat veel verder dan dat. Voeding heeft ook een bijzonder grote impact op hoe jij je voelt en hoe goed jij dagelijks functioneert.

Voel jij je bijvoorbeeld niet fit? Of voel jij een soort mistige wolk in je hoofd? Heb jij regelmatig last van migraine, of heb je allergieën? Ben jij om de haverklap verkouden? Moeite met concentratie? Word jij ‘s ochtends wakker met het gevoel dat je nog wel een paar uur kunt slapen? Kun jij maar moeilijk rust vinden…?

Zomaar een paar vragen.

In je lichaam vinden allerlei processen en activiteiten plaats. Denk hierbij aan je spijsvertering, het kloppen van je hart, je immuunsysteem, het regenereren van lichaamsweefsel (wat continu gebeurt), de werking van je zenuwen en je hersenen.

Voor al die processen is voeding nodig. De juiste voeding wel te verstaan.

Juist omdat wij in het westen niet veel oorspronkelijke voeding eten, ontstaan in ons lichaam vele tekorten. Deze tekorten kunnen leiden tot een energieloos gevoel of een bepaalde ongezonde status.

Hart- en vaatziekten, diabetes 2, kanker en dementie komen op steeds jongere leeftijd voor. Het aantal jaarlijkse doden als gevolg van hart- en vaatziekten in de VS is groter dan het totaal aantal soldaten dat is gestorven in alle oorlogen die Amerika heeft gevoerd vanaf de Tweede Wereldoorlog.

Jaarlijks meer doden door ongezond leven, dan alle gesneuvelde soldaten van al die oorlogen bij elkaar opgeteld!!! Toen ik dit voor het eerst las, moest ik het een paar keer overlezen. Stond dat er nou echt?

Wat is die juiste voeding dan?

Probeer zo oorspronkelijk mogelijk te eten, adviseer ik altijd. Oorspronkelijke voeding is eten dat uit de natuur komt en derhalve zodanig te herkennen is. Denk hierbij (super simpel) aan een wortel, broccoli of aan spinazie.

Natuurlijk bestaat de romantiek van een gezellige boerderij, waar gewassen geteeld worden en waar kipjes vrijelijk dartelen over het erf, al lang niet meer. Deze boeren bedrijven zijn veranderd in professionele producenten van grondstoffen (gewassen en dieren).

Deze producten kun je gewoon in de supermarkt kopen (beter natuurlijk in de speciaalzaak). En ze zijn vaak gezonder dan de producten die letterlijk uit fabrieken komen rollen.

Kortom; je wilt gezond oud worden en volop genieten van je seniore jaren. Je wilt op reis, spelen met je kleinkinderen en genieten van de mooie dingen van het leven. Een medicinaal gestuurd leven (met alle bijwerkingen) past toch niet in dat plaatje?

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


3. Als jij gezond eet, dan doen je kinderen dat ook

De derde reden om een voedingsadviseur te bellen heeft vaak te maken met kinderen. Zelf heb ik ook een dochter, ze is nu ruim 2 jaar oud en ze ontwikkeld zich super goed.

Ik zie dit weleens anders. Dan zie ik scholieren als lunch een zak chips eten en frisdrank drinken.

Heel veel jeugd heeft tegenwoordig overgewicht en juist overgewicht verhoogt de kans op chronische aandoeningen enorm. Dit wil je je kind toch niet aandoen?

Meer weten?

Wil jij meer weten over gezonder eten en leven. Als je er meer van weet, dan kun je er ook meer mee doen. Zo makkelijk is het. Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen maar eens.

Veel mensen die op zoek zijn naar voedingsadvies eigenlijk gewoon willen afvallen. Volg daarom de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen als jij ook een paar kilo’s kwijt wilt.

Voedingsadviseur NLbewustvoedingsadvies

Zullen we eens bellen? Boek een consult van een half uur voor persoonlijk voedingsadvies. Je krijgt een boel info over gezond leven en over de verschillende lichaamsprocessen. Zo word je niet dik door teveel calorieën, maar door de verkeerde calorieën. Maar goed, daar hebben we het nog wel over. Ik heb er zin in!

Ook af en toe een mailtje ontvangen, vol met gezonde info waar je fitter, gezonder en slanker van kan worden?

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!