Overdaad maakt heel erg gelukkig

Overdaad schaadt helemaal niet, overdaad maakt juist gelukkig. Met overdaad bedoel ik dat je geen tekorten ervaart. Logisch toch? Ok, vraagje dan; hoeveel mensen ken jij die wel tekorten ervaren? En nog een vraagje; ervaar jij zelf ook tekorten? Heb je genoeg geld, kun je genoeg tijd aan je hobby besteden, heb je het te druk met je werk? Of wat dacht je van deze; loopt je relatie momenteel lekker? Dit artikel gaat niet alleen maar over het verkrijgen van meer geld, auto’s, huizen en status. Dit zijn slechts bijproducten van overdaad, ze zijn geen doel op zich. 

Overdaad en succes

Verreweg de meeste mensen hebben het niet erg naar hun zin op hun werk. Dit is natuurlijk zonde omdat je daar nu eenmaal heel veel tijd doorbrengt. Ook zouden zij zich privé graag in een andere situatie bevinden. Er is altijd wel wat aan de hand.

Overdaad en succes. Wie wil het niet? Ook leven in overdaad? Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf

Er is heel veel om je druk over te maken. Wat zijn de redenen om je niet gelukkig en niet succesvol te voelen?

 • Je staat dagelijks in de file
 • Dagelijks zit je in een overvolle trein
 • Je hebt lekkere duffe collega’s
 • ‘s Ochtends kom je altijd tijd tekort
 • Je werk biedt amper uitdaging en toekomst
 • ‘s Avonds heb je zorgtaken, je hebt immers een gezin
 • Na 20:00 uur als de kinderen op bed liggen, ben je kapot
 • Op TV zie je de ellende van een ander
 • Netflix laat je een hele mooie wereld zien, die niet van jouw is (en helemaal niet bestaat)
 • Je hebt niet het gevoel dat je beloond wordt voor al je werk en inspanningen
 • Aan het einde van je geld, heb je nog een stukje maand over
 • …………….de lijst is eindeloos
Waarom ervaren bepaalde mensen succes en overdaad en de meeste mensen niet?

Waarom ervaren bepaalde mensen juist wel overdaad, succes en geluk en vrijwel de meeste mensen niet? Ik zal je verklappen dat dit gevoel niets te maken heeft met de hoeveelheid geld wat je bezit, je opleiding, de auto die je wel of niet rijdt of het huis waarin je woont.

Overdaad heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met externe factoren zoals status, geld en je postcode. Overdaad heeft juist alles te maken met interne factoren. Hoe jij over jezelf denkt dus.

Deze 10 manieren leiden tot overdaad en succes

Laat mij je eerst dit even vertellen. De afgelopen jaren heb ik NLbewustgezond.nl uitgebouwd tot een steeds grotere onderneming. Daarvoor heb ik veel gedaan.

Een van de dingen die ik heb gedaan is dit; lezen.

Ik heb vele boeken gelezen over succesvolle mensen, vele interviews bekeken en heb de regels van succes en overdaad in de praktijk toegepast.

Het resultaat? Ik voel mij super goed, super tevreden en blij. Ik lijd een leven vol overdaad. Het gaat dus niet om geld of een auto. Het gaat erom dat jij jezelf goed voelt (over jezelf en wat je allemaal doet).

Dit wil jij toch ook? In de onderstaande 10 manieren lees je hoe je een leven leidt vol overdaad, geluk en succes.

1. Jij bent baas

Succesvolle mensen klagen niet, nemen verantwoordelijkheid voor hun acties en leggen de focus op het o goed mogelijk uitvoeren van het proces. Dit gedrag kun je heel gemakkelijk kopiëren.

Om dit wat makkelijker te maken, heb ik nog een paar tips voor je:

Wat moet je niet meer doen?

 • Je moet niet gaan zitten zeuren
 • Stop met slachtoffertje spelen, neem de teugels zelf in de hand
 • Wachten totdat er iets gebeurt (je moet zelf actie ondernemen)
 • Stoppen met het bedenken van negatieve scenario’s
 • Anderen de schuld geven van jouw misère

Wat moet je juist gaan doen?

 • Positieve gedachten creëren (heel belangrijk)
 • Je waarden systeem upgraden
 • In actie komen
 • Verantwoordelijkheid nemen voor al je acties, gevoelens en resultaten
 • Bepalen hoe succes er voor jou uitziet

Jij bent de eigenaar van jouw eigen proces. Als jij nu niet tevreden bent met jezelf, je leven, je auto…. kortom je bent niet tevreden met waar je nu bent, dan heb je dit voor 100% aan jezelf te danken.

Confronterend? Geeft niet, dat helpt! Lees maar verder.

Gevoelens van overdaad en succes kan je alleen ervaren wanneer jij zelf de teugels in handen neemt.

2. Connectie maken met jezelf

Wanneer jij tevreden bent met jezelf, dan hoef je geen dure auto meer te rijden. Je hoeft ook niet meerdere huizen te bezitten en in de duurste restaurants te dineren.

Veel mensen die veel geld bezitten, ervaren juist geen overdaad, terwijl zij het gemakkelijk kunnen kopen.

Hoe dit komt? Mensen ervaren geen overdaad omdat zij simpelweg niet tevreden zijn met zichzelf. Let op: de connectie tussen jou en een mooie auto, een kunstwerk, of een diner in een sterrentent is de ruimte die zich tussen jou en het object bevindt.

Wat bedoel ik daarmee? Jij kent een bepaalde waarde toe aan een auto. Dit maakt de auto voor jouw belangrijk of onbelangrijk. De auto blijft gewoon auto. Of het nu een Bentley is of een Kia. Jij bepaalt de waarde ervan.

Als je niet tevreden met jezelf bent, dan is er niets in de wereld te koop om dit gat te vullen. Je zult altijd opzoek zijn naar iets nieuws wat dit gat tijdelijk opvult.

Hoe maak je de connectie met jezelf?

Deze ontstaat vanzelf. Ga gewoon aan de slag. Lees boeken, start een studie, richt een bedrijf op, ga trainen voor een marathon…. Het maakt niet uit. Vindt iets waarin jij je vast kunt bijten.

3. Ontwikkel rituelen

Succesvolle mensen hebben altijd bepaalde rituelen. Rituelen zijn gewoontes die tot bepaalde resultaten leiden.

Een van de meest krachtige gewoontes is het definiëren van doelen. Een doel geeft je richting en focus. Je kunt dit zien als een schip dat over de oceaan vaart. Zonder een koersdoel, komt het schip uiteindelijk altijd wel in een haven aan. Maar is dit de haven waar de kapitein (jij dus) wil zijn?

Nee? Dan moet je dus een heleboel doen om naar een andere haven te varen. Kost een heleboel tijd en energie. Tijd is overigens een van de meest schaarse commodities ter wereld. Indien tijd voorbij is, komt het immers nooit meer terug.

Beter doen; een doel definiëren.

Andere rituelen/gewoontes

Denk hierbij aan koud douchen, mediteren, ‘s ochtends goed ontbijten, regelmatig sporten, dagelijks minimaal 30 minuten lezen, to do lijstjes maken, je agenda goed bijhouden etc.

Waar het om gaat is dit: bepaal zelf hoe je dag eruit gaat zien. Doe je dit niet, dan bepaalt een ander hoe je dag eruit ziet. Je ervaart gevoelens van overdaad wanneer jij de dag “ownt”. Jij bepaalt jouw agenda, dit is een machtig gevoel.

4. Denk positief en kom in beweging

Succes en gevoelens van overdaad zijn het resultaat van positieve gedachten, gerichte acties en de waarde die jij eraan toekent.

Wanneer jouw glas altijd maar half vol zit, dan ervaar je geen succesvolle gevoelens van overdaad. Als jij denkt dat je tijdens de volgende reorganisatie ontslagen gaat worden, dan is dit zo. Denk jij dat je iets niet kunt dan heb je gelijk.

Aan de andere kant, denk jij dat je iets wel kunt, dan is dit ook zo. Positieve gedachten slechten alle obstakels.

Door alleen maar positief te denken kom je natuurlijk niet ver. Je moet in beweging komen en bereid zijn om hard te werken.

Wat is hard werken?

Ik ga je nu twee extreme voorbeelden geven. Usain Bolt hoefde, om meervoudig Olympisch en wereld kampioen 100 meter sprint (en de 200 meter) te worden, slechts een paar keer per jaar niet meer dan 10 seconden heel hard te rennen.

De boxer Floyd Mayweather hoefde in december 2018 amper 1 ronde te boxen om $ 8.000.000,- te verdienen. Makkelijk verdient toch?

Wat je niet moet vergeten en wat het publiek niet ziet, zijn de duizenden uren (en de jaren van) training, volharding, discipline, tegenslagen, eenzaamheid, onzekerheid en brandend verlangen. Een topprestatie leveren vergt 99% voorbereiding. Slechts 1% van de tijd sta je in de spotlights.

5. Bouw momentum op

Het maakt niet uit wat je wilt bereiken. Wil je de beste leraar zijn? De beste vader of moeder? Wil je een bedrijf opbouwen? Wil je een studie oppakken?

Maakt allemaal niet uit.

Waar het om draait is dat je de juiste acties neemt. Natuurlijk heb je eerst je doel helder gedefinieerd. De eerste acties zullen wellicht wat stroef verlopen. Je moet in eerste instantie meer doen, dan dat het je oplevert. Wanneer je een bedrijf opstart zul je dit onherroepelijk merken.

Na een bepaalde ontstaat een momentum. Jim Collins beschrijft in zijn boek Good to Great het fenomeen van het vliegtuigwiel.

Vliegtuigwiel

Om een vliegtuigwiel in beweging te krijgen, moet je heel veel spierkracht inzetten. Zo’n wiel is immers loodzwaar. Maar nu komt het. Als het wiel eenmaal in beweging is, dan hoef je niet veel moeite meer te doen om het in beweging te houden.

Dit noem je momentum. Het gaat als het ware vanzelf. Dit moment bereik je altijd. Het kan alleen wel maanden of zelfs jaren duren voordat je het bereikt.

6. Overdaad komt je niet aanwaaien

Nu je het voorbeeld van het vliegtuigwiel, van Usain Bolt en van Floyd Mayweather kent, zul je begrijpen dat overdaad en succes niet komen aanwaaien. Je zult er hard voor moeten werken.

Arnold Schwarzenegger zegt hierover: “You cannot clinb the ladder of succes with your hands in your pockets.”

Malcom Gladwell beschrijft in zijn boek Outliers de 10.000 uren regel. Het kost je zo’n 10.000 uren om een bepaalde skill meester te zijn.

7. Samen is beter dan alleen

Door samen met anderen te werken bereik je sneller resultaten. Aan de andere kant, als je alleen werkt, deel dan je ervaringen met anderen. Waar het om gaat is dit; feedback, inzichten, motivatie, inspiratie, andere perspectieven heb je nodig om tot betere resultaten te komen.

Queen en Freddie Mercury

Weer een voorbeeld. Queen was in de jaren ’70 en ’80 een mega grote rockband. Het collectief bracht de kenmerkende Queen muziek voort. Wie kent We Will Rock You, Radio Gaga en de Bohemian Rhapsody niet?

Freddie besloot in 1985 solo te gaan. Vraag: noem eens 1 hit van die LP.

In de film Bohemian Rhapsody is een mooie scene die de samenwerking tussen de bandleden fantastisch in beeld brengt.

Freddie wil weer terug bij Queen komen om samen met hen op het Live Aid te kunnen spelen. Over zijn zojuist opgeleverde LP zegt hij dat hij de discussies en de onenigheid miste van de andere Queen muzikanten. Daarom is hij niet blij met het resultaat. En daarom ken jij maximaal 1 liedje van die LP (Living on my own).

8. Focus

Bepaal voor jezelf wat succes is en kom in actie. Gevoelens van overdaad en overdaad in de meer status gerichte zaken zoals geld komt wanneer je gericht naar je doel werkt.

9. Falen hoort erbij

Tegenslagen zijn resultaten. Net zoals succes een resultaat is. Probeer deze twee verschillende resultaten niet als positief of als negatief te zien. Zowel falen als succes zijn beiden een resultaat. Vanuit dit resultaat kun je verder.

Als het makkelijk was, deed iedereen het. Wanneer het moeilijk wordt stoppen de meeste mensen. Zij zullen nooit succes en overdaad ervaren.

Niet alleen starten ook doorzetten

Nog een tip; als je eenmaal aan je project bent begonnen, maak het dan af. Het kan af en toe heel erg verleidelijk zijn om een nieuw project op te starten. Een nieuw project brengt immers nieuwe energie en je maakt al snel vorderingen. Dit stimuleert.

Op een bepaalt moment gaan de vorderingen niet meer zo snel. Nu ervaar je het project als routine of zelfs als een sleur. Het kan bijzonder verleidelijk zijn om dan weer “iets nieuws” te starten.

(N)iets nieuws

Doe dit niet, doe dit nooit. De meeste mensen starten vaak “iets nieuws” op. Of ze zijn onbewust op zoek naar “iets nieuws”. Waarom doen zij dat? Wat is er zo leuk aan “iets nieuws” wat ze niet al hadden in hun huidige situatie?

Kijk maar eens in jouw eigen directe omgeving. Hoeveel mensen ken jij die dan weer aan het afvallen zijn, dan weer een cursus starten, dan weer een kookclubje oprichten, dan weer veel boeken gaan lezen…. ze maken nooit iets af. Ze starten alleen maar nieuwe dingen op.

Vraag jezelf eens of deze mensen overdaad ervaren. Meer weten over succesvol leven en overdaad? Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens.

10. Overdaad is niet alleen maar geld, succes en status

Overdaad zit hem dus niet in materiële zaken. Juist in de persoonlijke beleving vind je overdaad. Overdaad is een bepaalde mindset. Er leven op dit moment multimiljardairs, die toch niet gelukkig zijn. Ze kunnen alles kopen, maar het bevredigt ze niet.

Overdaad is de connectie die jij maakt met jezelf.

Meer weten over overdaad?

In overdaad zit het woordje “daad”. Dit woordje houdt in dat je altijd iets moet doen om iets voor elkaar te krijgen. Zo simpel is het.

Wil jij ook meer gevoelens van succes, overdaad, dankbaarheid en geluk ervaren? Wil jij je niet meer de mindere voelen? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Bronnen:
1. https://www.ad.nl/ad-werkt/deze-8-eigenschappen-hebben-succesvolle-mensen-gemeen~a413b00b/
2. https://www.businessinsider.nl/wat-17-uiterst-succesvolle-mensen-deden-op-hun-25ste/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!