Gezond ontbijt om af te vallen en risico’s te verminderen

Als je wilt afvallen of een goed gewicht wilt behouden, eet dan een gezond ontbijt. Dit zegt, Eric Rimm, hoogleraar epidemiologie en voeding aan Harvard T.H. Chan School of Public Health. Een gezond ontbijt zou zelfs 25 tot 30% uit moeten maken van je dagelijkse calorie-inname. Zo’n gezond ontbijt helpt niet alleen bij afvallen, het helpt ook om die kilo’s ervan af te houden. En dan is er nog meer. Mensen die niet ontbijten lopen hogere risico’s op een fatale hartaanval. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een gezond ontbijt 

Waaruit bestaat een gezond ontbijt?

Dit zal je waarschijnlijk verheugen. Een gezond ontbijt bestaat niet uit een vast recept. Het is juist belangrijk om veel voedings- en bouwstoffen, vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Dit houdt in; eieren, volle ontbijtgranen, volkorenbrood en volle zuivelproducten. Zelf drink ik dagelijks een flinke smoothie van fruit, groenten en lijnzaad. Super lekker en super gezond.

Gezond ontbijt. Meer weten? Boek nu ook een online consult voor persoonlijk voedingsadvies.

Wat is een gezond ontbijt niet?

Er gaat een streep door suikerhoudende ontbijtartikelen en bewerkte vleeswaren zoals spek en voorverpakte vleeswaren. Ja, ik weet het. Juist deze artikelen zijn veelvuldig in de supermarkt verkrijgbaar. Laat ze lekker staan.

Het vergt natuurlijk wel wat moeite en inspanning. Door dagelijks een gezond ontbijt te eten, zul je niet binnen een paar weken kilo’s zijn afgevallen. En falen is een onderdeel van het proces. Af en toe ga je voor de bijl. Is niet erg.

Het is vooral belangrijk dat je je lichaam leert kennen. Zodoende weet je wat voor jou werkt en wat niet. Geen lichaam werkt hetzelfde, dus wat voor de een wel werkt hoeft voor jou niet te werken. Meer hierover weten? Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Skippen van een gezond ontbijt, is heel ongezond

Ok, een gezond ontbijt is dus belangrijk om af te vallen. Maar hoe werkt dat dan?

Laten we eens kijken naar mensen die ‘s ochtends niet ontbijten de Harvard School of Public Health heeft hier ook een onderzoek naar gedaan. Wat bleek?

Mannen die regelmatig hun ontbijtje oversloegen hadden een 27% hoger risico op een fatale hartaanval of vroegtijdig te overlijden aan de gevolgen van hart- en vaat ziekten dan degenen die wel een gezond ontbijt aten.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu
Waarom is dat zo?

De niet-ontbijt-eters hadden over het algemeen meer honger, later op de dag en zij aten ‘s nachts meer. Snacken dus. Dit zou mogelijk leiden tot metabole veranderingen en hartaandoeningen.

Hoe is dit onderzocht?

De 27.000 mannelijke deelnemers, in de leeftijdscategorie 45 tot 82 jaar oud vulden tussen de jaren 1992 en 2008 vragenlijsten in. Tijdens het onderzoek werden 1.600 deelnemers getroffen door een hartaanval of een hart/vaatziekte.

De wetenschappers analyseerden de vragenlijsten. Zelfs na het uitfilteren van andere factoren zoals roken, lichaamsbeweging en andere leefstijlfactoren bleef de relatie tussen het skippen van een ontbijt en hartziekten bestaan.

De boodschap is dus heel erg simpel. Een gezond ontbijt is een belangrijke maaltijd.

En er is meer

Het overslaan van je ontbijt kan leiden tot een of meerdere risicofactoren. Hieronder vallen obesitas, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en diabetes 2. En dat kan ook weer leiden tot een fatale hartaanval, in de loop van de tijd. Niet zo leuk dus. 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Ook andere studies wijzen op een verband tussen ontbijt en obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en andere gezondheidsproblemen die als voorloper van hartproblemen worden gezien.

Meer weten?

Een gezond ontbijt lijkt dus een goede gewoonte als je gezond wilt zijn. Meer weten over gezond leven, gezond gewicht en wil je (net als velen) chronische ziekten proberen te voorkomen? Lees dan het populaire e-boek Gezond in 10 Stappen.

Als je wilt afvallen dan is een gezond ontbijt belangrijk. En er zijn nog vele andere factoren belangrijk wanneer je wilt afvallen (en niet meer wilt aankomen). Denk hierbij aan het versnellen van je metabolisme en een hormonale balans. Wil jij ook afvallen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

NLbewustvoedingsadvies

Heb jij behoefte aan gericht persoonlijk voedingsadvies omdat je wilt afvallen, of gewoon omdat je gezonder en fitter wilt zijn? Boek dan een persoonlijk consult voor voedingsadvies. Tijdens een online gesprek geeft ik je heel veel info, die je helpt om gezonder (en slanker) te worden.

Wil jij ook af en toe een leuk mailtje van mij ontvangen? Ik mail niet vaak hoor. Alleen maar leuke dingen die je leven gezonder maken.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/features/skipping-breakfast-may-increase-coronary-heart-disease-risk
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/a-healthy-breakfast-essential-to-losing-weight

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!