Gezonde voeding om oud te worden

Gezonde voeding om oud te worden NLbewustgezond.nlVeel mensen zijn niet tevreden over hun lichaam. In veel onderzoeken komt naar voren dat ongeveer de helft van de mensen ontevreden is met zijn of haar lichaam. Er zouden wel wat kilo’s af kunnen, men zou zich wel wat fitter willen voelen, men wil wel wat gezonder eten maar weet niet hoe dat gaat. Gelukkig is gezonde voeding om oud te worden in overvloed beschikbaar. Je kunt het op veel plekken kopen. Echter, ongezonde voeding is op veel meer plaatsen te koop. Daar gaat het vaak mis, je wordt vaak verleid tot het kopen van een reep, kaasbroodje of je neemt een bitterbal bij de bedrijfsborrel. Gezonde voeding om oud te worden bestaat niet alleen uit voeding, maar ook uit elementen waarmee je dagelijks omringt ben en waarvan je de aanwezigheid als vanzelfsprekend ziet. Maar juist daar liggen winstpunten.

Gezonde voeding

Iedereen heeft wel de wens om fit te zijn, slank, in een goede conditie en iedereen hoopt ook wel dat hij of zij niet ten prooi valt aan hart-en vaatziekten, diabetes 2, kanker en we willen allemaal wel langer jong en vitaal blijven. Gezonde voeding om oud te worden speelt in deze wensen een essentiële rol, net als lichaamsbeweging, zuurstof en water. In deze blog geef ik je een aantal tips, die je vrij gemakkelijk kunt toepassen, zodat je die wensen kunt omzetten in realiteit. Allereerst wel de mededeling dat jij er zelf mee aan de slag gaat en hierover eerlijk bent naar jezelf. De tips zijn niet erg ingewikkeld, ze kunnen zelfs als open deuren op je overkomen. Maar goed, iets weten is iets anders dan iets doen. Zodra je weet wat gezonde voeding om oud te worden is, is het nog niet zo dat je dit daadwerkelijk gaat eten. Zo ken ik iemand die een enorme hartaanval heeft gehad, als gevolg van zijn levensstijl. Deze levensstijl bestond uit weinig lichaamsbeweging, veel gemaksvoeding zoals croissantjes, patat en saus en iets te veel wijn. Na zijn hartaanval, kreeg hij natuurlijk een hele batterij pillen mee van de dokter, welke hij trouw slikt. Maar de bron, zijn ongezonde levensstijl, heeft hij niet aangepakt. Tsja, hoe oud wil je worden?

Je kent zelf ook wel iemand die rookt, teveel drinkt of overgewicht heeft en die naar aanleiding van wat klachten bij de dokter kwam. De dokter diagnosticeerde de aandoening en waarschuwde deze persoon over de gevaren van zijn of haar levensstijl. Het blijkt dat 70% van de klachten waarmee mensen naar de huisarts gaan te maken hebben met verkeerde voedingspatronen. Ook blijkt dat ongeveer 50% van de totale Nederlandse kosten voor volksgezondheid, jaarlijks in relatie staat met ongezonde voeding. Het gaat hier om tientallen miljarden euro’s per jaar. Je zou kunnen stellen dat, wanneer heel Nederland gezonder zou gaan eten en leven, dit de hele maatschappij zoveel geld bespaart, dat zowel het begrotingstekort alsmede de staatsschuld met een paar jaar tot het verleden behoren. Gezonde voeding om oud te worden gaat dus wat verder dan alleen je eigen leven.

Wat is voeding om gezond oud te worden?

Gezonde voeding om oud te worden bestaat uit complexe koolhydraten, eiwitten, onverzadigde vetten, vitaminen, mineralen en vezels. Maar er is meer. Gezonde voeding om oud te worden bestaat ook uit lucht, water en geestelijke voeding. Over gezonde voeding wordt op deze site al veel geschreven en komt veel voor in de blogs. Ook heb ik hiervoor een e-book geschreven, met de toepasselijke naam Gezonde Voeding. In het boek Gezonde Voeding lees je over de positieve effecten van groenten, fruit, bonen, peulvruchten, knolgewassen, zilvervlies rijst, volkoren pasta, amaranth, quinoa, couscous, linzen, kikkererwten, kidneybonen, andere bonen, kapucijners, olijfolie, kokosvet, pitten, zaden, noten, vette vis, kip, gevogelte en mager vlees. Dat is gezonde voeding om oud te worden. Ook lees je over de voeding die niet bijdraagt aan je gezondheid zoals gefrituurd eten, koeken, snoep, taart, bladerdeeg producten, kant-en-klaar maaltijden, diepvriespizza’s, frisdranken, vruchtensappen uit pak, wit brood, witte rijst, witte pasta, blikken soep en saus, worsten, zuivelproducten, fast food, candy bars en bewerkte voedingsmiddelen. Dit soort voeding is geen gezonde voeding om oud te worden. In mijn boek Gezonde Voeding, dat ook als paperback verkrijgbaar is, lees je hier veel meer over.

Gezonde voeding om oud te worden: water

Wat zit er nou in water? Nou, je lichaam bestaat voor 60% uit water en water is het middel waarmee je lichaam allerlei afvalstoffen oplost. Om die afvalstoffen goed af te kunnen voeren, heb je dagelijks minimaal 2,5 liter vocht nodig, waarvan een paar glazen puur water. Vocht zit ook in groenten en fruit, je krijgt dus vocht niet alleen binnen als vloeiende substantie. Daarnaast werkt water dorstlessend en verzadigend. Drink maar eens een groot glas water, wanneer je trek krijgt. Je maag zit dan vol en het gevoel van trek verdwijnt. Dit komt omdat je lichaam niet door heeft dat er water of voedsel in je maag komt. Daarnaast bevat water geen calorieën, iets wat je van frisdrank niet kan zeggen. Water kun je dus zien als gezonde voeding om oud te worden.

Zuurstof

Tjsa, zuurstof, daar had je niet aan gedacht, zo schat ik in. Dat is toch geen gezonde voeding om oud te worden? Toch overlijden jaarlijks een paar honderd mensen aan de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit in de slaapkamer. Dit bleek uit een onderzoek uit 2004 door Evert Hasselaar, verbonden aan de TU van Delft. Volgens een aantal studies blijkt de lucht in huis tot wel 4x vuiler te zijn dan de lucht buiten. Als je een luchtkaart bekijkt, van Nederland, dan zie je dat de luchtkwaliteit toch al niet al te best is, vooral in de Randstad en de stedelijke gebieden. Door de slechte luchtkwaliteit binnenshuis kunnen allerlei irritaties ontstaan aan luchtwegen, allergieën, je kunt je suf en lusteloos voelen en zelfs je immuunsysteem kan achteruit gaan. Het zou zelfs kunnen leiden tot hart-en vaatziekten.

Gezonde geest

Gezonde VoedingMens sana in corpore sano, ofwel vertaald vanuit het Latijn: een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar hoe doe je dat? Het antwoord is te simpel voor woorden; lachen! Je hersenen vormen een soort chemische fabriek, die allerlei processen aanstuurt en regelt. Wanneer je lacht, of sport, maken je hersenen bepaalde neurotransmitters aan die voor allerlei positieve fysieke processen zorgen. Na een lachbui voel je jezelf vaak wat euforisch. Dit gevoel kun je ook ervaren na een uurtje intensief sporten. Wanneer je stress ervaart, maken je hersenen ook neurotransmitters aan, die ook hun fysieke uitwerking hebben. Het blijkt dat je fysieke gestel in directe verbinding staat met je psyche. Wanneer je je goed voelt, functioneer je lichamelijk gezien beter. Deepak Chopra heeft hier een heel mooi boek over geschreven, waarin hij allerlei ziektebeelden koppelt aan je mentale welbevinden. Zo is suppletie van extra omega 3 ook goed voor je hersenen. Je hersenen bestaan voor 60% uit vet en kan die extra omega 3 goed gebruiken. Tot slot blijkt het trainen van je hersenen, met denkwerk, je hersenen te vergroten. Grotere hersenen wordt in verband gebracht met het mogelijk voorkomen van Alzheimer. Dit is wellicht iets om niet te vergeten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!