Gezonde leefstijl, van theorie naar praktijk

Vrijwel iedereen kent het belang van een gezonde leefstijl, maar je hoeft maar om je heen te kijken om te beseffen dat meer dan de helft van de Nederlanders te dik is. Meer dan één miljoen landgenoten slikken dagelijks ook nog eens antidepressiva, cholesterolverlagers en hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken. Hoe kan het dat de meeste mensen wel het belang van een gezonde leefstijl onderschrijven, maar dat het simpelweg niet lukt? In dit artikel lees je hoe je een gezonde leefstijl in de praktijk brengt. 

Wat is een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl is, naar mijn idee, een leefstijl waarbij je je zichtbaar lekker voelt, een gezond gewicht hebt, slank bent en niet (om de haverklap) ziek, zwak of misselijk bent.

Gezond eten, voldoende bewegen en voldoende slaap dragen allen bij aan een gezonde leefstijl. Dit wist je waarschijnlijk al. Maar hoe kan het dat de praktijk zo anders lijkt dan de theorie?

Gezonde leefstijl in de praktijk. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Helaas voelen veel mensen zich niet fit, zijn ze vaak verkouden of voelen zij zich regelmatig futloos, energieloos of duf. De meeste mensen willen wel van die extra kilo’s af, maar het lukt steeds maar niet. En als het al lukt, dan komen ze weer aan. Hoe kan dat?

Waarom lukt het niet?

In ons huidige drukke bestaan hebben we simpel gezegd amper de tijd om ons met een gezonde leefstijl bezig te houden. We leven (vaak) met de waan van de dag. Je hebt een druk leven. Je hebt een gezin, een baan, een hobby, de kinderen willen naar clubjes bracht worden en ohja, of je het huis nog even schildert.

Er lijken wel te weinig uren in de dag te zitten. Hoe kun je je dan ook nog eens verdiepen in een gezonde leefstijl?

Hoe voel je je als die gezonde leefstijl wel lukt?

Een gezond leefstijl is niet erg moeilijk, om maar met de deur in huis te vallen. Het is alleen van groot belang dat je weet wat je doet.

Zomaar een paar vragen; Welk type voeding draagt bijvoorbeeld bij aan een gezonde leefstijl en welke niet? Welk type lichaamsbeweging is goed voor je? Is het de bedoeling dat je dagelijks twee uur gaat sporten? (Die tijd heb je niet eens) Hoe verbrand je die overtollige calorieën? (Afvallen en gewichtscontrole)

Beeld je eens in dat je je weer lekker fit voelt. Dat je de hele wereld aan kan, als ‘s ochtends de wekker afgaat. Bedenk eens hoe het zou zijn wanneer je je weer lekker vrij voelt, als je in badkleding op het strand loopt. Of dat je niet hoeft te “poseren” voor een foto.

Wat doe ik?

Als ervaringsdeskundige heb ik de afgelopen jaren talloze boeken gelezen over gezonde leefstijl (voeding, beweging en mentaal welzijn). Deze kennis breng ik zelf in de praktijk zodat ik zelf ervaar wat wel en wat niet werkt. Vervolgens deel ik deze kennis met je via de honderden blogs en de e-boeken die ik heb geschreven.

Ik kan je zeggen dat ik mij fantastisch voel. Ik heb ook een druk leven. Een gezin, veel werk, een leuke relatie, ik sport en beweeg veel en heb diverse goede vrienden. Verder lees ik veel en vier ik ook wel eens een feestje.

Hieronder vertel ik hoe je een gezonde leefstijl in de praktijk brengt.

Hoe breng je die gezonde leefstijl in de praktijk?

Het in de praktijk brengen van een gezonde leefstijl is uiteindelijk een kwestie van doen. Maar voordat je iets doet, is het belangrijk dat je eerst weet wat je doet. We leven immers in een samenleving waarin meer ongezonde dan gezonde keuzes te maken zijn. Je maakt dus al snel de verkeerde keuzes.

Stap 1 Welk eten past in een gezonde leefstijl?

Wat je in je mond stopt is bepalend voor je gezondheid, je gewicht en je gevoel. Kies je voor junk food (junk van het Engels naar het Nederlands vertaald is: rommel), dan voel je je anders dan wanneer groente eet.

Niet alleen voel je je anders, ons lichaam gaat inwendig heel anders om met de calorieën die van junk food en gezonde voeding komen. De calorieën van junk food worden bijvoorbeeld veelal opgeslagen in de vetreserves. Ook verzadigen ze amper, waardoor je weer snel trek krijgt en weer gaat eten.

Onder gezond eten versta ik: vooral veel planten, goed vlees, vis, noten, bonen, verse kruiden, peulvruchten, volvette zuivel (als je zuivel wilt eten), geen suiker en veel vezels.

Meer weten over het belang van gezond eten? Download het e-boek Gezonde Voeding.

Stap 2 Welk type beweging past bij een gezonde leefstijl?

We bewegen niet alleen maar om de nodige calorieën te verbranden waardoor we een gezond gewicht handhaven, of zelfs zouden afvallen. Lichaamsbeweging behoort ook tot een gezonde levensstijl omdat het stress laat afvloeien en omdat het bepaalde neurotransmitters activeert, waardoor we ons goed voelen.

Neurotransmitters bepalen voor een belangrijk deel hoe we ons voelen, ons dag- en nachtritme (voldoende en goede slaap is ook een voorwaarde voor een gezonde levensstijl), ons libido en tal van andere zaken.

Onze neurotransmitters spelen een prominente rol  in ons gevoelsleven, onze spijsvertering, ons gevoel van stress, gejaagdheid en in tal van andere mentale zaken. Meer over de invloed van neurotransmitters lees in het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

Ik ben overigens vooral een voorstander van krachttraining, HIIT en matig intensieve beweging zoals fietsen en wandelen.

Stap 3 Een constante bloedsuikerspiegel hoort bij een gezonde leefstijl

Een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel staat in relatie tot overgewicht, obesitas en chronische aandoeningen zoals diabetes 2.

Onze bloedsuikerspiegel stijgt en daalt snel doordat we veel producten eten die relatief veel suiker en geraffineerde ingrediënten bevatten. Omdat dergelijke producten nu eenmaal massaal verkrijgbaar en goedkoop zijn, kopen veel mensen ze vaak.

Vezelrijke voeding houdt de bloedsuikerspiegel constant. Daarom past vezelrijke voeding, net als een eiwit- en vetrijke voeding in een gezonde leefstijl.

Omdat we allemaal druk zijn en tijd schaars is, helpt het e-boek Gezond in 10 stappen je op een gemakkelijke manier de juiste keuzes te maken. Klik op deze link en download het direct van de website.

Stap 4 Een snel werkend metabolisme behoort tot een gezonde leefstijl

Dit klinkt wellicht als muziek in de oren; dagelijks automatisch meer calorieën verbranden waardoor je lichaamsvet verbrandt.

Ik vind een snel werkend metabolisme een voorwaarde voor een gezonde leefstijl. Daarom heb ik over het versnellen van het metabolisme een e-boek geschreven. Het heet Je Metabolisme Boosten. Het metabolisme kan je versnellen door bepaalde voeding te eten en bepaalde voedingsmiddelen te laten staan.

Het metabolisme versnel je ook door aan bepaalde lichaamsbeweging te doen.

Stap 5 Gezonde leefstijl: de praktijk

Hoe breng je die gezonde leefstijl nou in de praktijk? Dat is vaak het knelpunt. Hoe voer je de onderstaande punten uit?

 • Gezond eten
 • Voldoende bewegen
 • Kwalitatief goed slapen
 • De bloedsuikerspiegel onder controle houden
 • Het metabolisme boosten

Elke dag zijn er momenten te vinden waarop we aan onze gezondheid en leefstijl kunnen werken. Dagelijks eten we immers een aantal keer, brengen we de kinderen naar school, doen we het huishouden en ondernemen we tal van andere zaken.

Juist in en rond al die dagelijkse handelingen (je agenda zal wel vol zitten) vind je ruimte om die dingen te doen die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Het klinkt simpel, maar voor het eens uit.

Hier heb je een paar voorbeelden:

 • Op de fiets naar je werk
 • Salade als lunch, of restjes van het avondmaal van gister
 • Snoep rauwe noten, ei, radijs of hummus
 • Drink meer water
 • Meer groente eten
 • ‘s Ochtends eiwitrijke voeding eten
 • Neem de trap naar boven, niet de lift
 • Ga op tijd naar bed
 • Neem ‘s ochtends een koude douche
 • Koffie zonder suiker en melk
 • Kruid het eten pittig
 • Eet eieren
 • Kies voor voeding die een hoge thermische waarde heeft

Werk het?

Eén ding is zeker, als je het niet probeert, dan verandert er niets. De resultaten die je dan krijgt, zijn bekend. Maar goed, werken deze tips?

Ik kan je verzekeren dat deze tips werken om een gezonde leefstijl mee op te bouwen. Natuurlijk heb ik ook een druk leven, maar vind ik toch de tijd om te sporten (CrossFit, roeien en wielrennen) en te ontspannen. Al deze tips over gezonde leefstijl voer ik zelf ook uit.

Ik heb bijvoorbeeld bijna nooit last van hongergevoelens. Alleen als ik bijvoorbeeld een taartje eet (ja ja, traktaties laat ik echt niet voorbij gaan), dan merk ik dit binnen twee uur. Dan krijg ik (ook) een hele vervelende trek (bloedsuikerspiegel).

Hoewel ik weet dat mijn lichaam de calorieën op dat moment echt niet nodig heeft, zorgt de suiker ervoor dat mijn lichaam toch wat wil eten. Er vindt dan eens strijd plaats tussen wilskracht en biologie. Mijn lichaam wil immers eten, maar ik wil dat niet. Meestal los ik dit op door een glas water te drinken.

Over het algemeen eet ik eiwit- en vezelrijk en blijft mijn bloedsuikerspiegel vrij constant. Daardoor ervaar ik de hele dag door voldoende energie.

Meer weten?

Het is niet de bedoeling om veel van je kostbare tijd te vragen. We hebben het immers allemaal druk. Maar als je meer (in korte tijd) wilt weten over een gezonde leefstijl lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens. Dit e-boek helpt om de juiste keuzes te maken.

De e-boeken die ik schrijf zijn bijzonder praktisch en recht toe recht aan toe te passen. Je bereikt snel resultaat. Dit geldt zeker voor het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. In korte tijd leer je de neurotransmitters kennen die je een goed gevoel geven en je leert de neurotransmitters kennen die precies het omgekeerde doen.

Je las in het artikel al over het belang van de snelheid van ons metabolisme. Ik let daar zelf ook erg op. Daarom maak ik bepaalde voedings- en beweegkeuzes. In het e-boek Je Metabolisme Boosten ontdek je hoe je dagelijks meer calorieën verbrandt en hoe dat je gewicht ten goede komt.

Vertel je verhaal

Wil je je verhaal vertellen en kans maken op een mooie tablet? Schrijf dan een korte en leuke review voor deze site. Dat gaat heel gemakkelijk. Je klikt op deze link en je schrijft een paar leuke regels tekst. Het duurt maar 1 minuutje en je helpt mij (en anderen) er enorm mee.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!