De kans dat je obees wordt is nu groter dan ooit

ObeesDe generatie Y, ofwel de Millennials hebben een grotere kans om obees te worden dan hun ouders. Om obesitas te voorkomen zal deze generatie meer dienen te bewegen en minder calorieën dienen in te nemen dan hun ouders. En dat klinkt best raar. Dus waar ligt dat aan? Uit een recent gepubliceerd onderzoek van de York Universiteit uit Canada, blijkt dat mensen die momenteel jonger dan 25 jaar oud zijn, er meer aan dienen te doen om niet obees te worden. Blijkbaar spelen niet alleen de factoren calorie-inname en calorieverbruik een rol, maar ook factoren als leefstijl, stress, vervuilende stoffen en zelfs de hoeveelheid licht die je ‘s avonds krijgt. 

Hetzelfde doen als je ouders en toch obees worden

Dat klinkt natuurlijk niet eerlijk. Maar goed, uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dus dat de huidige generatie 25 jarigen een grotere kans hebben om obees worden dan hun ouders die hadden op 25 jarige leeftijd (1). Blijkbaar speelt hier meer dan alleen maar het innemen en het verbranden van calorieën. Dit staat ook wel bekend als de energiebalans. De wetenschappers aan de York Universiteit van Canada ontdekten dat er ook andere factoren meespeelden.

Groeiend obees probleem

Obesitas en overgewicht vormen een steeds groter probleem (1). Een op de drie volwassenen wereldwijd heeft al te maken met overgewicht en obesitas. Een veel gehoorde oorzaak, van het toenemend aantal obees is de consumptie van producten die veel toegevoegde suikers bevatten. Maar ook de toename van de consumptie van koolhydraten in het algemeen en de afname van de consumptie van (gezonde) vetten, eiwitten, groente en fruit speelt een rol.

Het onderzoek

Maar dat is nog niet alles waardoor generatie Y (2) sneller overgewicht ontwikkelt dan haar ouders en er derhalve meer aan dient te doen om het te voorkomen. De onderzoekers gebruikten de gegevens van zo’n 36.400 Amerikaanse volwassenen die waren gevolgd tussen 1971 en 2008. Tevens beschikten de onderzoekers over de fysieke activiteiten van meer dan 14.400 volwassenen van de jaren 1988 tot en met 2006.

Verrassende conclusies

De conclusies van het onderzoek waren best verrassend en vielen niet in het voordeel te noemen voor de Millennials. Hier komen de voornaamste conclusies (4):

  1. Op basis van dezelfde voedselinname zou een Millennial in 2008 ongeveer 10% zwaarder worden dan iemand in 1971, ongeacht of die persoon meer beweegt.
  2. Tussen 1971 en 2008 namen de gemiddelde BMI, de calorie-inname en de hoeveelheid koolhydraten toe met 10 tot 14%.
  3. De inname van vetten en eiwitten daalde met 5 tot 9%.
  4. In de periode tussen 1988 en 2006 nam de tijd, die men besteedt aan lichaamsbeweging significant toe, met 47 tot 120%.

Een huidige 25 jarige persoon zou dus zwaarder worden dan zijn/haar ouders, bij (ongeveer) dezelfde calorie-inname en zelfs indien men meer beweegt. Dat is geen goed nieuws, dus gaan we kijken waar dat aan zou liggen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

De onderzoekers merkten dus dat het adagium van minder eten en meer bewegen niet het gewenste resultaat zal opleveren om niet obees te worden. Dit blijkt complexer te liggen. Blijkbaar spelen (nieuwe) omgevingsfactoren een belangrijke rol. Hierbij kun je denken aan het toegenomen medicijngebruik, vervuilende stoffen (C02 uitstoot, pesticiden), de veranderende samenstelling van je darmflora (ook wel je microbioom genoemd) en de hoeveelheid licht waar we ‘s avonds aan worden blootgesteld (smartphones, iPads, eReaders)

En wat kan jij hiermee?

Obees worden blijkt dus een relatie te hebben met je omgeving en dus met de tijd waarin je leeft. De omgevingsfactoren veranderen immers enorm snel. Zo kan ik (generatie X) mij de tijd zonder internet en mobiele telefoon nog gemakkelijk herinneren. Echter de huidige groep jongeren die nu de middelbare scholen bevolken, zijn opgegroeid met internet en smart phones. Dit enorme verschil zie ik weleens als een peuter in een (echt) fotoboek de foto’s van de pagina swiped.

Het is op zicht een grappig moment om te zien, maar al die beeldschermen zorgen er ook weer voor dat je hersenen intensiever geprikkeld raken. Als je dan ‘s avonds een digitaal boek leest, dan word je daar minder moe van als dat je een papieren versie leest. Hierdoor bestaat weer de kans dat je minder goed slaapt en dat staat weer in relatie tot het ontwikkelen van overgewicht.

Het onderzoek geeft ook aan dat stress een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van overgewicht. Hoewel factoren als de kwaliteit van je slaap, stress en het staren naar beeldschermen niet direct je calorie-inname beïnvloeden, kunnen ze toch een rol spelen op je gewicht. Probeer derhalve ‘s avonds je huis wat donkerder te maken en zoveel mogelijk beeldschermen uit te houden. Dit bevordert de aanmaak van de neurotransmitter serotonine en melatonine. Beiden zijn betrokken bij de kwaliteit van je slaap.

Het is ook een zaak om simpelweg, anders te denken

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Bronnen:
(1) http://www.sciencedaily.com/releases/2015/09/150921133654.htm
(2) https://nl.wikipedia.org/wiki/Generatie_Y

(3) http://www.odi.org/sites/odi.org.uk/files/odi-assets/publications-opinion-files/8773.pdf
(4) http://www.obesityresearchclinicalpractice.com/article/S1871-403X1500121-0/abstract

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!