De impact van een goed matras op je gezondheid

Goed matras

Gemiddeld slaapt een mens 1/3 deel van zijn leven. Het is noodzakelijk om het lichaam de mogelijkheid te geven om tot rust te komen en indien nodig te herstellen. Een goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. In ons land zijn er veel mensen die problemen hebben met slapen. Soms zijn de oorzaken onbekend, maar er zijn een aantal zaken die je zelf kan regelen om de omstandigheden om te slapen optimaal te maken. Essentieel is een goed matras waarop je comfortabel ligt en je goed kan bewegen in je slaap. De keuze voor een matras is erg persoonlijk en hangt van een aantal voorkeuren af.

Wat voor soort slaper ben jij?

Wellicht heb je er nooit bij stilgestaan dat de houding waarin je slaapt van belang is voor de keuze van een matras. Er wordt onderscheid gemaakt in rug-, buik- en zijslapers. Wie op de zij slaapt, laat het lichaamsgewicht op een kleiner oppervlakte rusten dan een buik- of rugslaper. Een meer stevig matras is dan vaak aan te bevelen. Bij een matras staat ook vaak het maximale gewicht waarvoor dat bedoeld is. Ook dit is iets waar je aandacht aan moet besteden.

Behalve deze objectieve zaken zijn er ook subjectieve punten die van belang zijn, de een slaapt prettiger op een zacht matras terwijl een ander de voorkeur geeft aan een harder exemplaar. Ook de temperatuur waarbij je het meest comfortabel slaapt, is belangrijk bij de keuze van je matras.

Pocketvering of binnenvering?

De hoofdkeuze bij een matras bestaat uit pocketvering en binnenvering. Bij pocketvering is de vering verdeeld over een aantal compartimenten. Deze afzonderlijk vakken reageren derhalve afzonderlijk en geven extra steun waar dat nodig is als je de slaaphouding aanneemt. Bij binnenvering zijn alle veren in het matras onderling vetbonden en wordt het gewicht derhalve over de complete vering verdeeld. Beide soorten matrassen zijn te koop in zachte en harde varianten. De gebruikte materialen en de ventilatie middels het bedbodem bepaalt of een matras warm of koel aanvoelt.

Een tweepersoons matras of twee afzonderlijke?

Gelet op de persoonlijke voorkeuren is het vaak afhankelijk hoe groot de verschillen zijn als het aankomt op de keuze tussen een tweepersoons matras of twee enkele. Het nadeel van de geul tussen twee matrassen kan je oplossen met een topper. Een topper of een topdekmatras zorgt ook voor meer ligcomfort omdat het dit matras voor een betere verdeling van het gewicht zorgdraagt en toch het karakter van beide matrassen tot het recht doet komen. Een topper zorgt ervoor dat de matrassen beter worden beschermd en langer meegaan.

Wanneer moet een matras worden vervangen?

Een goed matras gaat zeker 5 tot 10 jaar mee. Als er een kuil in ontstaat of het materiaal niet langer goed meegeeft, is het tijd om de matras te vervangen. Als een matras regelmatig wordt gekeerd en omgedraaid is dat bevorderlijk voor de levensduur. De meeste gebruikte matrassen kunnen worden gerecycled tot doeken en matten. Informeer bij jouw leverancier of deze het oude matras meeneemt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!