Zo maak je het meeste van je thuis training
Je wilt graag in vorm komen, maar daar liever niet het huis voor hoeven verlaten. Het is inderdaad ideaal om gewoon thuis te kunnen trainen. Je bent geen tijd kwijt aan reizen, je kunt erna lekker onder je eigen douche springen en je hebt nooit een excuus om niet even een snelle work-out te doen.
Toch kan het best lastig zijn om thuis te trainen. Je moet alle wilskracht zelf tevoorschijn zien te toveren, en ook zelf je trainingsschema opstellen. En welke fitness apparatuur is nou goed om in huis te halen? We helpen je hier een stukje op weg met tips om het meeste uit je thuis training te halen.
De motivatie om thuis te trainen
De belangrijkste factor om thuis te trainen is misschien wel de motivatie om het ook echt te doen. Voor sommige is dit een eitje, die hebben een ijzersterke wilskracht en gaan gewoon aan de slag. Voor andere is dit iets lastiger. Je kunt jezelf dan op verschillende manieren een positief duwtje in de rug geven.
Ga eerst voor jezelf na waarom je graag wilt trainen. Is het omdat je bewegen simpelweg fijn vindt, wil je afvallen of sterker worden, wil je meer energie hebben, of je beter in je vel voelen. Vergroot jouw redenen uit en herinner je jezelf eraan. Vervolgens zet je een schema op dat makkelijk vol te houden is. Elke dinsdag en donderdag bijvoorbeeld, zonder afwijken.
Het grootste geheim van consistent thuis te trainen is door iets uit te zoeken wat je ook echt leuk vindt. Dit kan van alles zijn, houd je van dansen, dan kies je een zumba training, ga je liever rennen, download dan een loopband training app en maak er een game van.
De juiste fitness apparatuur
Om je thuis training to effectief mogelijk te maken, is het belangrijk om de juiste apparatuur om thuis mee te fitnessen beschikbaar te hebben. Doordat je met thuis trainen flink op een gym of studio lidmaatschap bespaard, mag je aan fitness materiaal best wat uitgeven. Helemaal ideaal is natuurlijk als je hier een speciale ruimte voor in huis kunt inrichten, maar ook met minder ruimte kun je verrassend veel doen.
Ga na welke items of apparatuur voor jouw trainingsvorm en -schema cruciaal is en zorg dat je het beschikbaar hebt. Of het nu kettlebells van verschillende zwaartes zijn, of een roeimachine voor wat misschien wel de ultieme training is. Basis items zijn een fitnessmat, iets van gewichten en een cardio apparaat. En vergeet ook niet een goede functionele trainings outfit, iets dat je graag draagt en zo nog een extra stukje motivatie biedt.
Doe het niet alleen
Uiteraard is het mooi als je een training maatje hebt, maar we bedoelen hier eigenlijk dat je er een expert bijhaalt. Dit is tegenwoordig makkelijker dan ooit, want het internet staat bomvol met work-out video’s en trainingsschema’s. Of je je nu aanmeldt voor een yoga streaming website, je favoriete tabata sessies op YouTube opzoekt, of graag helemaal losgaan op een spinning cycle, het werkt vaak stukken beter als je live aanwijzingen krijgt bij je oefeningen.
Het mooie aan online begeleiding is dat je een stukje motivatie uitbesteed, je hoeft alleen maar (zo goed mogelijk) mee te doen. Je kunt telkens een andere video uitkiezen, of een compleet fitness schema volgen dat het giswerk helemaal wegneemt. Zorg ook altijd dat je vooraf een opwarming doet, en achteraf een cooldown. Ook hier kun je weer video’s bij uitzoeken uiteraard.
Houdt er variatie in
Blijf tot slot niet telkens hetzelfde doen. Af en toe een bepaalde training herhalen is goed om te zien hoeveel vooruitgang je al hebt geboekt, maar als je steeds de exact dezelfde training doet dan went je lichaam er langzaam maar zeker aan. Je wilt je spieren echter steeds blijven uitdagen, met meer herhalingen, variaties op oefeningen of meer gewicht.
Je wilt echter wel enige consistentie in je work-outs hebben. Is de crosstrainer jouw ding, probeer hier dan twee of drie keer in de week op te trainen. Maar breng in elke sessie variatie aan en voer geleidelijk de weerstand op, of maak de sessie net iets langer.
Naast variatie binnen een bepaalde trainingswijze, is het ook goed om verschillende methodes te combineren. Ga op zoek naar bewegingsvormen die zoveel mogelijk aspecten van een sterk en gezond lichaam aanspreken. Doe yoga voor ontspanning en balans, kies gewichtheffen voor kracht en coördinatie, en ga voor indoor fietsen, rennen of dansen voor cardio en energie.
Thuis trainen voor iedereen
Het kan wellicht even duren voordat je de juiste training mix voor jou hebt gevonden, maar heb je eenmaal een fitness routine die werkt te pakken, dan zul je al snel resultaten gaan zien en voelen, en wil je voor je het weet niets anders meer.