Collageen is wat ons bindt

Collageen

 

Je hoort het vaak in tv-reclames over producten voor huidverzorging en je ziet het soms op productverpakkingen staan: “met collageen”. Maar weet je eigenlijk wat het precies is? Is collageen belangrijk en waarom? Krijg je het al voldoende binnen of moet je je zorgen maken?

Collageen is een super-eiwit

Collageen is een eiwit, maar eigenlijk doe je collageen tekort door het alleen een eiwit te noemen. Het is namelijk een super-eiwit. Het fungeert als een soort lijm door ons hele lichaam. Zonder collageen zouden we maar een onsamenhangende zak botten zijn, zonder huid, haar en nagels. Dat komt doordat je huid, haar en nagels, maar ook pezen, banden en botten voor een belangrijk deel uit dit eiwit bestaan.

De hoeveelheid collageen in je lichaam neemt snel af

Collageen is dus ontzettend belangrijk voor je lichaam. Sterker nog, collageen is wat je botten, banden, pezen, haren, nagels en huid bindt. Dan volgt nu het slechte nieuws: naarmate je ouder wordt maakt je lichaam het steeds minder aan.

Collageen wordt door je lichaam zelf aangemaakt, onder andere in je huid. Als pasgeboren baby maak je 100% van de benodigde collageen zelf aan (zonder hulp van voeding of supplementatie). Echter ieder volgend jaar maak je steeds iets minder aan. Hier zul je weinig van merken als peuter, puber of adolescent zijnde.

Echter vanaf rond je 25ste begint de lichaamseigen collageenproductie in beduidend rapper tempo terug te lopen. Totdat je op je 80ste verhoudingsgewijs nog maar 20% aanmaakt. Vanaf ongeveer je 25ste, zeker als je bijvoorbeeld begint te merken dat je gevoeliger wordt voor blessures of andere ongemakken na sportieve activiteiten, wil je dus gaan overwegen om bewust ermee bezig te gaan zijn de collageeninname te optimaliseren of dit nu door collageen in voeding of supplementatie is.

Een ouder wordende huid

Collageen in de huid zorgt dat de huid stevig en elastisch blijft. Naarmate je ouder wordt, ga je er immers steeds minder van aanmaken, wat je dan ook terugziet in je huid. Die huid wordt slapper, droger en minder elastisch, zakt wat in en zo ontstaan de bekende rimpels. Hoe ouder je wordt, hoe meer dit zal toenemen. Logisch dus, dat collageen vaak in één adem genoemd wordt in combinatie met huidverzorgingsproducten.

Wel is het goed om te weten dat je geen collageen binnen krijgt door het op je huid te smeren. Huidverzorgingsproducten kunnen wel degelijk helpen je huid zacht en soepel te houden, maar je huid kan op die manier geen extra collageen binnenkrijgen.

Wat zijn de voordelen van collageen?

Collageen zorgt dus dat je huid sterk en elastisch blijft op jongere leeftijd en het tekort eraan zorgt voor het tegenovergestelde op latere leeftijd. Maar wat doet dit super eiwit nog meer?

1. Collageen zorgt voor een gezonde huid

Naast dat collageen zorgt dat je huid sterk en elastisch blijft en rimpels zodoende op afstand houdt doet het veel meer met je huid. Het is tevens aanwezig in je huid en zorgt er daar voor dat de vochthuishouding op orde blijft en stimuleert ook de aanmaak van andere proteïnen die je huid mooi en gezond houden, zoals elastine.

2. Voorkomt gewrichtspijn

Collageen zorgt voor je kraakbeen, het rubber-achtige weefsel dat op zijn beurt weer zorgt dat je gewrichten soepel blijven bewegen. Ontstaat er een tekort, dan zal de dichtheid van je kraakbeen teruglopen en zo kunnen pijnlijke gewrichten ontstaan. Ook het gelvormige vloeistof in je gewrichten is collageen en als dat minder wordt krijg je eerder slijtage.

3. Zorgt dat je botten niet verdwijnen

Je botten verdwijnen natuurlijk niet zomaar, maar er treedt in de loop van de jaren wel degelijk botverlies op. Je botten bestaan namelijk voor een groot deel uit collageen. Wanneer je ouder wordt en minder collageen aanmaakt loopt zodoende je botdichtheid terug. Zo kunnen bijvoorbeeld ook sneller botbreuken optreden.

4. Maakt je sterker

Ook je spierweefsel houdt van super eiwit. Een klein deel van je spierweefsel bestaat er namelijk uit. Voldoende collageen is dus ook voor je spieren van essentieel belang.

5. Voorkomt hartproblemen

Omdat collageen structuur geeft aan je aderen heeft het ook direct een positieve invloed op de gezondheid van je hart- en vaatstelsel. Wanneer de hoeveelheid collageen in je lichaam terugloopt, kunnen je aderen slapper worden, wat gevaarlijke obstructies kan veroorzaken.

6. Maakt je mooi

Tot slot zorgt collageen dat je mooie soepele haren en nagels houdt en zijn er zelfs claims, hoewel niet bewezen, dat het je metabolisme positief beïnvloedt en je zodoende slanker maakt.

Hoe krijg je er voldoende van binnen?

Je lichaam maakt zelf collageen aan. Daar hoef je tot je rond de 25 jaar bent dus eigenlijk niets voor te doen. Maar daarna, als het terug begint te lopen, zal je lichaam daar niet meer zelf voor zorgen. Als je van de voordelen die voldoende collageen met zich meebrengt wilt blijven profiteren, zal je dus extra ervan moeten innemen.

Dat kan op 2 manieren. Allereerst door middel van voeding: met name vis, varkens-, koeien- en kippenvlees en bouillon van botten bevatten allemaal collageen. Wel is deze vorm van collageen lastiger op te nemen door je lichaam, omdat het vlees afgebroken moet worden, voordat het vrij komt. Zodoende dien je relatief veel vlees of vis te consumeren wil je tot bevredigende resultaten komen, waar sommige mensen geen zin of trek in hebben.

De andere manier is een supplement. Het voordeel daarvan is dat je makkelijk grote hoeveelheden ervan binnen kan krijgen en dat je lichaam het niet verder hoeft af te breken om op te kunnen nemen. Je kunt zo een poeder simpelweg in je koffie laten oplossen of wellicht in yoghurt of vruchtensap. Omdat het neutraal in smaak is, proef je hier verder niets van.

De best opneembare vorm is collageen hydrolisaat. Wat is hydrolisaat precies? Dit verwijst naar een proces, hydrolyseren, waarbij het collageen is opgesplitst in aminozuren. Zodoende is het ‘hapklaar’ voor je lichaam. Je kunt hiervoor online een abonnement afsluiten bij Niche4Health, zodat je het collageen hydrolysaat bijvoorbeeld 6 maanden kunt uittesten. Verder geniet je van een mooie korting als je een grote hoeveelheid in één keer bestelt.

Het neusje van de zalm op collageen vlak en volgens experts het beste collageen poeder zijn collageen-peptiden van Peptan®. Deze peptiden zijn 100% natuurlijk, en dit zorgt voor een zo snel en volledig mogelijke opname van het collageen. Door middel van voedsel of laagwaardige poeders is de opname simpelweg teleurstellend. Wat peptiden ook onderscheidt is dat het je lichaam stimuleert om ook zelf meer collageen te produceren.

Dit collageen poeder past in principe in ieder dieet of levenswijze. Of je nu het paleodieet volgt, of wegens geloof kosher of halal voeding belangrijk voor je is, of je bent je wellicht een top sporter die moet uitkijken voor doping tests, iedereen kan zonder zorgen dergelijk poeder tot zich nemen. Ten slotte, is het belangrijk om te benadrukken dat dit poeder geheel vrij is van conserveringsmiddelen en andere kunstmatige toevoegingen (de bekende e-nummers).

Hoe gebruik je collageen hydrolisaat?

Belangrijk om te benadrukken is dat je doorgaans pas na ongeveer 2 maanden effect merkt van het innemen van collageen. Voor optimale resultaten dien je gedurende 25 dagen iedere dag het hydrolisaat tot je te nemen. Vervolgens neem je vijf dagen ‘rust’. Dit om te voorkomen dat je lichaam gewend raakt, dit zal de werking geen goed doen.

Naast het collageen poeder zijn er bepaalde voedingswaren die je tot je kunt nemen om een optimaal resultaat te verkrijgen. Bijvoorbeeld rode vruchten bevatten veel lycopeen, wat je lichaam ondersteunt in de productie van collageen. Ditzelfde geldt voor zwavelrijke voedingswaren (denk aan olijven, uien en knoflook). Voor het behoud van collageen wil je lysine rijke voeding met enige regelmaat consumeren. Toppers in dit aspect zijn zeewier en aardappelen. Al de genoemde voedingsmiddelen zijn sowieso gezond, dus het kan nooit kwaad om deze (met mate) tot je te nemen. Zodoende profiteer je niet alleen van een betere collageen huishouding maar ook andere gezondheidsvoordelen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!