De 30.000 calorieën challenge. Hoe pak je het aan?

Vorige week poste ik een blog over de 30.000 calorieën challenge. Deze blog is ontzettend veel keren gelezen en verschillende lezers mailden mij ook om te vragen hoe je zo’n challenge nou eigenlijk in de praktijk brengt. Een terechte vraag, denk ik want een blog over een challenge is heel wat anders dan het uitvoeren ervan. Daarom gaat deze blog over het uitvoeren van de 30.000 calorieën challenge. 

Wat is de challenge?

Voor de duidelijkheid, mijn 30.000 calorieën challenge betreft het verbranden van 30.000 calorieën door middel van lichaamsbeweging, in 1 maand. Het is dus de bedoeling dat je een maand meer beweegt, dan dat je (waarschijnlijk) normaal gesproken doet.

Matthijn 30.000 Calorieën Challenge. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

Ik kan hier maar beter duidelijk over zijn. Als je namelijk in Google de zoekterm 30.000 calorieën challenge invoert, dan kom je diverse (YouTube) filmpjes tegen. Deze filmpjes betreffen echter precies het omgekeerde; hoe krijg je in een zo’n kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk calorieën binnen.

Zo’n challenge support ik natuurlijk niet.

Volgens mij ben ik zelfs de bedenker van de 30.000 calorieën challenge. Ik kon namelijk – snel research gedaan – geen overeenkomstige resultaten vinden. Maar goed, of ik nou de bedenker ben of niet, waar het natuurlijk om gaat is dat deze challenge je gezonder, fitter en slanker maakt.

Het resultaat van deze challenge is dat je je beter voelt, de weegschaal toont lagere getallen, je voelt je fitter en hopelijk ook opgewekter. Dit laatste kan een gevolg zijn van de werking van bepaalde neurotransmitters.

Hoe houd je de challenge vol?

Het verbranden van 30.000 calorieën in 1 maand is een beste opgave. Het vergt discipline, doorzettingsvermogen en de ambitie om je doel te bereiken. Zelf heb ik deze challenge in de maand september uitgevoerd door de onderstaande richtlijnen aan te houden.

Om de 30.000 calorieën challenge te volbrengen, heb je veel aan de onderstaande punten.

1. Dagelijks doel

Het klinkt afgezaagd, maar door jezelf een dagelijks doel te stellen, committeer je jezelf tot een resultaat. Dagelijks 1.000 calorieën verbranden, door lichaamsbeweging is een bijvoorbeeld een doel om deze challenge te volbrengen.

Het definiëren van een doel is ongelofelijk belangrijk omdat er zich in je hoofd allerlei processen gaan afspelen, die bijdragen aan het realiseren van je doel.

Verdeel hef hoofddoel van de 30.000 calorieën challenge dus op in kleine behapbare subdoelen. Dit werkt erg motiverend en stimulerend.

2. Calorieën sparen

Dit punt heeft mij bijzonder goed geholpen. Je hebt niet elke dag de tijd om 1.000 calorieën te verbranden door middel van lichaamsbeweging. Je hebt immers een baan, een gezin en andere verplichtingen waaraan je tijd besteedt.

Zorg er daarom voor dat je, wanneer je wel sport/wandelt/fiets/tuiniert o.i.d. dat je (op die dag) meer dan 1.000 calorieën verbrandt.

Door bijvoorbeeld 5 dagen achter elkaar 1.200 calorieën te verbanden door te sporten en te bewegen (wandelen telt ook), beschik je over een voorraad van 1.000 calorieën. Dit levert je dus een dag op. En er is vast wel een dag dat je niet of nauwelijks in de gelegenheid bent om 1 of 2 uur te bewegen.

Zelf liep ik na een dag of 11 zo’n 2.000 calorieën achter op schema. Het was de bedoeling dat ik rond dag 11, 11.000 calorieën had verbrand. Echter door een aantal zaken die nu eenmaal in een gezin voorkomen en door het slechte weer, zat ik slechts op 9.000 calorieën.

Wat heb ik gedaan om dit op te lossen? De dagen erna ben ik gewoon meer gaan bewegen. Dit leidde ertoe dat ik op dag 19, ruim 19.000 calorieën had verbrand.

3. Er is altijd tegenslag

Tegenslag bij het volbrengen van deze challenge is er altijd. Je kunt bijvoorbeeld geblesseerd raken, verkouden worden of een virus oplopen waardoor je niet verder kunt.

Het kan ook zijn dat je werk, je gezin of gewoon de omstandigheid het even niet toelaat om actief met de 30.000 calorieën challenge bezig te zijn. Er zijn talloze redenen en oorzaken waarom je even niet door kunt gaan.

Ik heb een belangrijke tip; ga niet bij de pakken neerzitten.

Dit klinkt makkelijk, maar doe het eens.

Hoe pak ik tegenslag aan? Het lijkt mij fair om je te vertellen hoe ik omga met tegenslag (met welke dan ook). Ik beoordeel altijd hoe ik de tegenslag had kunnen voorkomen en wat mijn rol hierin was. Had ik er invloed op, of niet?

Een voorbeeld uit eigen werk; in 2009 raakte ik mijn baan kwijt als gevolg van de kredietcrisis. Kon ik er wat aan doen dat het bedrijf waar ik werkte mijn salaris niet meer kon betalen? Nee. Vond ik het vervelend? Ja, absoluut. Wat kon ik doen? Mijn verlies nemen, mijzelf weer oplappen en een oplossing bedenken om elders aan het werk te gaan.

Ik richtte mij op een nieuwe carrière. Ik werd docent op het voortgezet onderwijs en ik startte NLbewustgezond.nl. Beide keuzes zijn goed uitgevallen.

Een ander voorbeeld, wat direct met de 30.000 calorieën challenge te maken heeft. Na ruim een week brak een aantal dagen aan waarop ik niet voldoende kon sporten. Dit had met het regen- en stormachtige weer te maken en met mijn jonge gezin.

Er ontstond een gat in het aantal verbrandde calorieën. Hier kon ik wel wat aan doen. De dagen erna heb ik gewoon meer tijd besteed aan sporten (wielrennen, roeien, CrossFit) en beweging (wandelen en fietsen). Binnen een paar dagen had ik de achterstand ingelopen.

4. Focus op het proces

De 30.000 calorieën challenge is een proces. Het einddoel van de challenge is het behalen van die 30.000 verbrandde calorieën. Maar de kracht zit hem in de vele keren dat je ermee bezig bent.

De kracht zit hem dus in het proces van de challenge. Het doel is slechts een heel klein onderdeel.

Door het stellen van het absurde doel van 30.000 calorieën, dwing je jezelf tot bepaalde keuzes die bijdragen aan het behalen ervan. Je gaat bijvoorbeeld vroeger naar bed, je eet meer groente (minder snoep en chips), je fietst naar je werk, je gaat vaker en langer wandelen of je hebt de sportschool weer ontdekt.

Waar het om gaat is dat je gedrag verandert. In de plaats van zitten, autorijden, bank hangen, TV kijken, gamen en relaxen ben je meer gaan wandelen, fietsen, sporten en speel je actiever met je kinderen. Kijk eens wat een enorme positieve impact dit heeft op jouw en je gezin.

In het uitvoeren van het proces schuilt de winst.

5. Genoeg slapen

Doordat je dagelijks veel (meer) aan lichaamsbeweging doet, is het belangrijk dat je je lichaam ook voldoende rust geeft. Er is bijna geen betere plaat, om rust te vinden, dan in je bed.

Slaap daarom tussen de 7 en 8 uur. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich. De energie die daarvoor nodig is, put het uit je vetreserves. Tijdens je slaap word je dus slanker. Dit heeft onder andere met de snelheid van je metabolisme te maken.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het speciaal hiervoor geschreven e-boek Je Metabolisme Boosten.

Ohja, het is natuurlijk niet handig om, vlak voor het slapen gaan, nog wat te eten.

6. Houd het aantal verbrande calorieën bij

Gebruik tijdens deze challenge een tracker die de calorieën bijhoudt die je verbrandt. Zelf gebruik ik al jaren de app RunKeeper.

Door het bijhouden van je lichaamsbeweging en het aantal verbrandde calorieën, maak je de progressie en de prestatie inzichtelijk. Voor mij werkt dit uitermate stimulerend en motiverend.

7. Sport op 70 tot 80% van je kunnen

Loop niet te hard van stapel tijdens deze challenge. Als je je lichaam uitput, dan werkt de challenge averechts. Je vergroot bijvoorbeeld de kans op blessures. Maar het kan ook zijn dat je je lichaam zo moe maakt, dat je letterlijk uitgeblust en uitgeput raakt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hoe los ik dat op? De intensievere sporten die ik doe – CrossFit, roeien en wielrennen – voer ik in een rustiger tempo uit. Ga dus niet “all the way”. Hierdoor voorkom je dat je de volgende dag spierpijn hebt, of te moe bent om nog een stap te zetten.

Een hele goede manier om niet alles te geven en om wel te bewegen (en dus om calorieën te verbranden) is om te fietsen en te wandelen. Door rustig te fietsen en te wandelen verbrand je tussen de 300 en 500 calorieën per uur.

Meer weten?

Een challenge, zoals de 30.000 calorieën challenge of de sugar challenge zijn meestal van tijdelijke aard. Ze zijn eigenlijk bedoeld, in mijn optiek, om je gezondheid een boost te geven.

Na het volbrengen van de challenge begint eigenlijk het echte werk pas. Het volhouden van de nieuwe gewoontes die bijdragen aan je gezonde gevoel en je slankere lichaam. Download het populaire e-boek Gezond In 10 Stappen om hier meer over te weten te komen.

Tijdens deze challenge krijgt je metabolisme ook een flinke impuls. En dat is erg goed wanneer je wilt afvallen of juist op je gewicht wilt blijven. In het e-boek Je Metabolisme Boosten lees je hier meer over.

Doordat je meer sport, tijdens de 30.000 calorieën challenge, spelen de neurotransmitters endorfine en dopamine een belangrijke rol. Wil je daar meer over weten? Download het veel gelezen e-boek Van Stress Naar Geluk.

Ben jij een behulpzaam type en wil je mij helpen? Dit doe je door een leuke review te schrijven. Het staat je natuurlijk helemaal vrij om te doen, maar ik zou het super waarderen.

Ontvang jij de maandelijkse nieuwsbrief nog niet? Hieronder kun je je ook aanmelden.

[nieuwsbrief_blok]

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!