Cholesterol verlagen zonder medicijnen. 6 Oefeningen

In Nederland slikken meer dan 1.000.000 mensen een cholesterolverlagend medicijn. Deze medicijnen kennen nogal wat bijwerkingen zoals spierslapte, impotentie, gewichtspijn en spieraandoeningen. De bijwerkingen zijn dus niet mals. Vandaar de vraag; “Kun je je cholesterol verlagen zonder medicijnen?” Zelf ben ik geen groot voorstander van medicatie. Ik slik bijvoorbeeld bijna nooit aspirines. Ik bewandel andere wegen om gezond en fit te blijven. Denk hierbij aan veel sporten, gezond eten en door goed om te gaan met stress. Maar goed, je kunt je cholesterol verlagen zonder medicijnen. Dit doe je onder andere door lichaamsbeweging. In dit artikel vertel ik welke 6 oefeningen kunnen helpen om je cholesterol te verlagen. 

Cholesterol verlagen zonder medicijnen

Door lichaamsbeweging kan je je cholesterol verlagen zonder medicijnen. Lichaamsbeweging is sowieso goed voor je gezondheid. Zo helpt lichaamsbeweging om je gewicht op peil te houden (of om af te vallen). Ook helpt lichaamsbeweging stress te ontlaten en is het goed voor je hart- en vaatstelsel.

Cholesterol verlagen zonder medicijnen. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Door gezond te eten kun je ook je cholesterol verlagen zonder medicijnen. Het is dus eigenlijk een optelsom van gezond eten en meer bewegen.

Maar goed, welk type lichaamsbeweging helpt bij het verlagen van je cholesterol? Is het nodig om je flink af te beulen in een sportschool, of volstaat een simpele wandeling in het bos? Train je 1 of 2 keer in de week intensief, of is dagelijks matig intensieve beweging afdoende?

Deze vragen worden hieronder beantwoord.

Hoe kan je je cholesterol verlagen zonder medicijnen?

Allereerst even de vraag; wat was cholesterol eigenlijk? Was dat niet een dodelijk gif? Nee hoor, ik kan je gerust stellen. Cholesterol is een stofje dat je lichaam zelf aanmaakt. Het is namelijk super belangrijk.

Je lichaam gebruikt het onder andere om al je lichaamscellen mee op te bouwen. Zonder cholesterol zou je simpelweg niet eens kunnen leven. Trouwens, met voeding kun je ongeveer 10% van de hoogte van je cholesterol beïnvloeden.

Het oude adagium

Vet eten zou een hoog cholesterol in de hand werken. Vervolgens zou dit de risico’s op hart- en vaatziekten verhogen. Dit is het oude adagium. Er blijkt alleen niet veel van te kloppen.

Recenter onderzoek laat echter zien dat deze stelling niet klopt en gebaseerd is op klungelig onderzoek (of de klungelige interpretatie ervan).

Het gekke is dat juist suiker je cholesterol zou laten stijgen. Daarover later meer in dit artikel.

Typen cholesterol

Eerste eens even kijken naar de typen cholesterol en wat cholesterol eigenlijk is.

Cholesterol is een soort bloedvet. Er zijn grofweg 2 typen cholesterol. Het “goede” HDL en het “slechte” LDL cholesterol.

Het LDL cholesterol is ook weer te verdelen in 2 typen. Het ene type bestaat uit kleine harde balletjes. Dit type LDL kan de binnenwanden van je bloedvaten vernauwen of je aderen minder flexibel maken. Dit type LDL cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Niet zo best.

Het andere type LDL cholesterol is meer een soort pluisachtig deeltje. Dit type blijkt niet schadelijk.

Dan hebben we het HDL cholesterol. Dit staat bekend als het goede cholesterol. HDL eet als het ware het LDL cholesterol op.

Eigenlijk bestaat er helemaal geen slecht cholesterol. Je lichaam gebruikt cholesterol bijvoorbeeld om ontstekingen te genezen aan de binnenkant van je bloedvaten. Je voelt niet dat daar ontstekingen zitten omdat daar geen zenuwverbindingen zijn.

Nu is het goed om te kijken waarom je cholesterolgehalte eigenlijk stijgt. Als vet eten (de gezonde vetten) je cholesterol niet zou laten stijgen en suiker wel, hoe werkt dat dan?

Waarom stijgt je cholesterolgehalte eigenlijk?

Vreemd genoeg heeft voeding dus amper invloed op het cholesterolgehalte in je bloed. Hiermee bedoel ik met name de voedingsvetten. Goede voedingsvetten zijn o.a. roomboter, volle (rauwe) melk, oude kaas, kwalitatief goed rundvlees, vis, noten, eieren, olijfolie en kokosvet.

Veel van deze vetten zijn verzadigde vetten. Uit onderzoek blijkt dat er amper tot geen relatie bestaat tussen het stijgen van je cholesterolniveau en het eten van dergelijke vetten.

Wat verhoogt je cholesterolniveau dan wel?

Als voedingsvetten je cholesterolniveau niet of amper verhogen, wat dan wel? Een simpel antwoord; suiker. Aan talloze bewerkte voedingsmiddelen is suiker toegevoegd. Ook geraffineerde koolhydraten en transvetten (o.a. te vinden in snacks) kunnen je cholesterolniveau verhogen.

Suiker blijkt ontstekingen aan de binnenkant van je bloedvaten te kunnen veroorzaken. Bij zo’n ontsteking laat je lichaam LDL deeltjes naar de ontsteking gaan. Deze LDL deeltjes hopen zich op rond de ontsteking. Vervolgens geneest de ontsteking en zorgt het HDL cholesterol ervoor dat de LDL deeltjes verdwijnen.

Een prima middel dus om de binnenkanten van je bloedvaten gezond te houden. Ontstekingen behoren immers tot het natuurlijke proces van je lichaam om zichzelf te herstellen.

Wil je je cholesterol verlagen zonder medicijnen? Dan doe je er dus goed aan om minder suiker, geraffineerde koolhydraten en ook om minder transvetten te eten. Ook doe je er goed aan om meer te bewegen.

Meer weten over voeding en cholesterol? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen dan eens.

Cholesterol verlagen zonder medicijnen door beweging

Door middel van lichaamsbeweging verhoogt het niveau van het “goede” HDL cholesterol in je bloed. Dit blijkt uit onderzoeken. Hierdoor kan ook het niveau van het “slechte” LDL cholesterol (de harde kleine balletjes) dalen. Het cholesterolprofiel verandert dus ten goede.

6 Bewegingsvormen die je cholesterol verlagen zonder medicijnen

Je zou kunnen stellen dat het type lichaamsbeweging (heel erg intensief t.o.v. matig intensief) wat minder belangrijk lijkt te zijn dan de frequentie ervan. Ofwel, hoe vaker je beweegt, lijkt voordeliger te zijn dan hoe zwaar je trainingen zijn.

Het blijkt zeer de moeite waard te zijn om lichaamsbeweging meer en vaker op te nemen in je dagelijkse routine. Neem dus vaker de trap, ga op je fiets naar werk, ga staan tijdens het telefoneren of loop een rondje om tijdens de lunch.

Hoe vaker je beweegt blijkt super belangrijk bij het cholesterol verlagen zonder medicijnen. Deze 6 vormen van lichaamsbeweging helpen je.

1. Joggen

Rustig joggen blijkt goed te zijn om je cholesterol te verlagen zonder medicijnen. Je hoeft dus geen kilometers af te zien. Ook je bloeddruk zal verbeteren.

2. Wandelen

Hou je niet van joggen? Ik zal je eerlijk bekennen dat ik er ook niet zo van houd. Liever ga ik wielrennen of ik beul mijzelf een uurtje af tijdens een CrossFit work out. En wandelen doe ik ook graag. Lekker met mijn gezin in de duinen of in het bos.

Of wat dacht je ervan om lopend een paar boodschappen te doen? Wandelen verbrandt dan wel niet zoveel calorieën als joggen, het is wel heel gezond. Ook door regelmatig te wandelen zou je zelfs af kunnen vallen. Je verbrandt immers calorieën en na een minuut of 15 tot 20 komen die calorieën rechtstreeks uit je vetreserves.

Wandelen doet je cholesterolprofiel goed en verlaagt ook het risico op een hoge bloeddruk.

3. Op de fiets naar je werk

Fietsen is minder belastend voor je gewrichten dan joggen en wandelen. Als je al cholesterolmedicatie slikt, dan zou je als bijwerking gewrichtspijn kunnen ervaren.

Door meer te fietsen zou je minder snel een hoog cholesterolgehalte ontwikkelen, dan mensen die nooit fietsen en weinig bewegen. Ook zou het risico op een hartaanval en andere hartaandoeningen dalen.

4. Lekker zwemmen

Waarschijnlijk is zwemmen de meest gewrichtsvriendelijke aerobische vorm van lichaamsbeweging die je kunt doen. Zelf zwem ik vooral in vakanties, in het zwembad, de zee of in een meer. Net wat voor handen is.

Hoewel ik helemaal niet goed kan zwemmen, probeer ik toch minimaal een half uur  per dag te zwemmen. Zwemmen helpt je om een gezonde gewicht te behouden en je cholesterolniveau te verlagen zonder medicijnen.

Bovendien is zwemmen bijzonder ontspannend.

5. Trainen met gewichten

Je spieren trainen helpt ook goed bij cholesterol verlagen zonder medicijnen. Juist het LDL cholesterol verdwijnt sneller uit je bloedbaan door gewichtstraining.

Zelf doe ik 2 keer per week aan CrossFit. Het is even een uurtje doorbijten en het werkt prima.

6. Yoga

Ook yoga blijkt het risico op hartaandoeningen te verminderen. In sommige gevallen heeft het zelfs direct invloed op het cholesterolgehalte. Wel zou je dan dagelijks een uur aan yoga doen, wil je de positieve effecten ervaren.

Deze 6 vormen van lichaamsbeweging helpen je cholesterol te verlagen, zonder medicijnen. Het is wel de bedoeling dat je regelmatig beweegt.

Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. Speel je tennis, dans je graag of doe je aan hockey? Ook goed, zolang je maar dagelijks meer dan 30 minuten (liever nog 1 uur) beweegt en varieert in het type beweging.

Meer weten?

Aan de ene kant kun je je cholesterol verlagen zonder medicijnen door meer te bewegen. En aan de andere kant – de voedingskant – kun je je cholesterol verlagen door de juiste voeding te kiezen. Wil je daar meer over weten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek  ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Verantwoord afvallen

Wil afvallen en zijn je eerdere pogingen op niets uitgelopen? Hoe frustrerend. Waarschijnlijk heb jij hetzelfde gedaan als wat talloze anderen ook deden. Minder eten en meer bewegen? Dit werkt helemaal niet.

Afvallen is een proces waarbij bepaalde hormonen, de snelheid van je metabolisme, en je bloedsuikerspiegel een alles bepalende rol spelen.

Als je verantwoord wilt afvallen, lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens. Ik garandeer je dat dit werkt.

Ben je ongeduldig en wil je snel van die kilo’s af? Volg dan de stappen van het e-boek 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden.

NLbewustvoedingsadvies

Wil jij gezonder leven, afvallen, fit blijven en (vooral) niet ziek worden als je ouder wordt? Of wil je je cholesterol verlagen zonder medicijnen? Dan kunnen wij elkaar ook persoonlijk spreken voor voedingsadvies. Je krijgt gerichte en persoonlijke voedingsadviezen die op jouw situatie van toepassing zijn.

Ik neem binnen 24 uur contact met je op.

Ontvang jij de nieuwsbrief nog niet? Vul het onderstaande blokje ook in. Ik mail niet vaak hoor 🙂

Bronnen:
1. https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(10)00054-5/abstract
2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2047487314562741?journalCode=cprc
3. The effect of 12 weeks of aerobic, resistance or combination exercise training on cardiovascular risk factors in the overweight and obese in a randomized trial
4. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa020194#t=article

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!