Snel fitter worden en fit blijven.
Wil je ook snel fitter worden? Dat kan en dat is helemaal niet zo moeilijk. Het enige wat ingewikkeld aan fit worden kan zijn is dat je een aantal dingen anders doet. Eerst even dit; fitter worden is geen kwestie van simpelweg minder eten en meer bewegen. Steeds meer onderzoek laat zien dat het oude adagium van minder calorieën eten en meer calorieën verbranden, juist niet leidt tot gewichtsverlies en een fitter gevoel. Het gaat niet om de hoeveelheid die je eet en verbrandt, maar juist om de kwaliteit van de calorieën die je binnen krijgt. In deze blog heb ik 6 manieren voor je uiteengezet die je helpen bij fitter worden en fit blijven.
Snel fitter worden
Fitter worden zou je, theoretisch gezien, in een aantal dagen kunnen ervaren. Gewoon een paar nachten goed slapen, geen alcohol en gezond eten. Maar je wilt niet alleen fitter worden, je wilt ook fit blijven en – niet onbelangrijk – je wilt nu eindelijk die overtollige kilo’s voorgoed kwijt. Hoe doe je dat?
In deze blog geef ik je tips en inzichten hoe je fitter wordt en blijft. Wil je fitter worden, dan is voeding de factor die voor zo’n 80% bepalend is. De kwaliteit van je eten is belangrijker dan de hoeveelheid ervan. Calorieën tellen is dus niet nuttig. Daarover later meer.
De resterende 20% komt voor rekening van lichaamsbeweging. Door meer aan lichaamsbeweging te doen, versnelt je metabolisme, zodat je meer calorieën verbrandt. Voeding helpt ook je metabolisme te versnellen
Natuurlijk hebben slaap en stress ook een bepalende invloed.
Fitter worden in 6 stappen
Voeding is de meest bepalende factor om fitter te worden, fit te blijven en om af te vallen en slank te blijven. De juiste voeding en fitter worden gaan dus hand in hand. Je hoeft echter geen calorieën te tellen. Als je volwaardige voeding eet krijg je voldoende bouwstoffen binnen en is de kans dat je teveel eet heel erg klein.
Een ander voordeel van volwaardige voeding is dat je geen echte hongergevoelens ervaart, dat je afvalt en dat een aantal hormonen (of neurotransmitters) “gereset”worden. Je gaat minder vet opslaan en de hunkering naar zoetigheid neemt af.
Door de onderstaande 6 stappen zul je snel fitter worden. Werkt dit echt? Ja, ik garandeer je dat het werkt, mits je de stappen natuurlijk uitvoert. Als je niets doet, dan gebeurt er ook niets.
In het e-boek Gezond In 10 Stappen lees je veel uitgebreider over fitter worden en fit blijven.
1. Wat ga je eten?
Door het eten van volwaardige voeding zul je snel fitter worden en fit blijven. Volwaardige voeding bestaat uit voldoende vetten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
Dat vetten (ook verzadigde vetten) slecht voor je zouden zijn, blijkt complete onzin te zijn. Steeds meer onderzoeken laten zien dat vetten geen of nauwelijks invloed hebben op je vetopslag en het cholesterol in je aderen.
Suiker en zetmeel blijken de grote boosdoeners te zijn van de afgelopen 40 jaar. Niet vet, maar suiker laat volgens tal van onderzoeken een verband zien met overgewicht, obesitas, diabetes 2 en tal van andere chronische ziekten.
Niet eten dus; producten waar suiker en/of zetmeel in zit. Helaas betreft dit zo’n beetje 80% van het supermarkt assortiment.
Zoek dus naar hele stronken groenten, hele stukken fruit, vlees en vis.
2. Wat te snacken dan?
Tsja, we hebben allemaal wel eens trek. Ik dus ook. Hoe verleidelijk is het dan om een koek, chips of chocola te eten? Kies eens voor een handje rauwe, ongezouten noten, volvette kaas of een stuk kipfilet. Loop even naar de visboer voor een verse haring. Neem voortaan cherry tomaatjes of een gekookt ei mee naar je werk.
Een ei is bijvoorbeeld heel erg voedzaam. Of wat te denken van hummus of avocado op (spelt)toast?
Er zijn genoeg gezonde snacks te bedenken. Kies in ieder geval iets wat geen suiker bevat. Suiker laat je bloedsuikerspiegel sterk stijgen en bevordert de vetopslag. Dit laatste komt door het hormoon insuline.
3. Geen calorieën tellen
Vet is het meest calorierijk van alle voedingsstoffen. Een gram vet levert 9 calorieën. Een gram koolhydraten en eiwitten leveren 4 calorieën. Minder dan de helft dus.
De vetfobie van de afgelopen 40 jaar valt onder andere te verklaren door het aantal calorieën die vet levert. Een aantal autoritaire onderzoekers stelden destijds dat vet de veroorzaker was van overgewicht en hart- en vaatziekten. Ze waren erg succesvol en volhardend met hun boodschap. Vet werd voedingsvijand nummer 1.
Er zijn in de loop van de tijd talloze onderzoeken gedaan om die hypothese te bewijzen, dan wel te ontkrachten. Steeds meer onderzoek laat juist zien dat vet (ook verzadigd vet) niet de oorzaak is van overgewicht en hart- en vaatziekten. Suiker blijkt dit wel te zijn.
Een calorie is dus niet zomaar een calorie. Calorieën uit vetten gedragen zich in je lichaam heel anders dan de calorieën uit suiker, koolhydraten en eiwitten.
Vetten in voeding
Vet uit voeding laat bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel niet stijgen en het verzadigd. Ook gebruikt je lichaam het vet uit voeding voor onder andere al je lichaamscellen en je hormonen.
Suiker in voeding
Suiker laat bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel wel enorm stijgen. Daarom wordt suiker wel in verband gebracht met overgewicht, diabetes 2 en hart- en vaatziekten. En wist je dat suiker de vetopslag enorm stimuleert. Dit komt door het hormoon insuline.
Insuline stimuleert de vetopname aan de ene kant. Aan de andere kant zorgt insuline er ook voor zorgt dat je lichaam die vetreserves niet kan aanspreken. Insuline werkt dus maar 1 kant op en dit zorgt voor overgewicht.
4. Bewegen
Lichaamsbeweging is bij fitter worden en fit blijven (af afvallen en op je streefgewicht blijven) een must. Je verbrandt er calorieën mee, die wellicht opgenomen zouden zijn in je vetreserves. En lichaamsbeweging versnelt je metabolisme. Hierdoor verbrand je automatisch meer calorieën.
Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Download dan ook het e-boek Je Metabolisme Boosten.
Wat voor soort lichaamsbeweging is dan handig om te doen? Is het belangrijk dat je je enorm in het zweet werkt, of kan je volstaan met een wandelingetje?
Hieronder beschrijf ik kort 3 soorten lichaamsbeweging, die ik zelf ook doe.
Matig intensief bewegen
Met matig intensieve beweging zoals wandelen en rustig fietsen verbrand je zo’n 250 tot 300 calorieën per uur. De hoeveelheid is afhankelijk van je geslacht, leeftijd, je lichaamsgewicht en de snelheid. Deze calorieën komen uit je vetreserves.
Ofwel, door een uurtje te wandelen verbrand je zo’n 250 calorieën puur lichaamsvet.
Intensief bewegen
Hardlopen en fietsen zijn voorbeelden van intensieve beweging. Je verbrandt er zo’n 500 tot 800 calorieën per uur mee. Het aantal calorieën die je verbrandt is afhankelijk van je geslacht, leeftijd en de snelheid die je maakt.
Met intensieve lichaamsbeweging spreek je vooral je glycogeen reserves aan. Dit is een voorraad koolhydraten die opgeslagen is in je spieren en je lever. Na afloop van de beweging vult je lichaam de glycogeen reserves weer aan.
Interval training en kracht training
Door interval en kracht trainingen zoals CrossFit, Bootcamp, fitness en zelf sprintjes trekken met hardlopen verbrand je zo’n 500 tot 900 calorieën per uur. En het grote effect van dergelijke trainingen vindt pas plaats na de work out.
Na de kracht of interval training vindt het zogenaamde kick back effect plaats. Dit effect duurt tot wel 48 uur na de training en gedurende die 48 verbrandt je lichaam extra calorieën. Deze calorieën komen rechtstreeks uit je vetreserves. Tenminste, als je geen suiker eet.
Zelf ben ik een enorme fan van interval trainingen. Vooral CrossFit. Ik doe ze ongeveer 2 keer per week.
Interval en kracht training heeft een super effectief bij fitter worden, fit blijven, afvallen, slanker worden en op je streefgewicht blijven.
5. Voldoende slapen
Fitter worden is ook een kwestie van uitrusten. Geef je lichaam de tijd om zichzelf te herstellen, na een dag hard werken, zorgen en bewegen. In je bed herstelt je lichaam en laadt het zich op voor de volgende dag.
Tijdens je slaap vinden bijvoorbeeld allerlei hormonale processen plaats. Als deze processen vroegtijdig worden afgerond, omdat je tekort slaapt, worden bepaalde stoffen (neurotransmitters) geactiveerd. Hierdoor zou de de hele dag last kunnen hebben is trek naar zoet, vet en/of zout eten.
Een van die neurotransmitters is cortisol. Cortisol heeft de nare eigenschap dat het veel energie in de vorm van glucose (is suiker) vraagt. Een toename van glucose in je bloed, leidt automatisch tot een toename van insuline. Derhalve neemt je vetmassa toe.
6. Stress
Stress is een killer die fitter worden in de weg staat. Een beetje stress kan geen kwaad. Soms is het bijvoorbeeld belangrijk dat je een deadline haalt of dat een bepaalde presentatie goed gaat. Een beetje stress kan dan net helpen om een topprestatie te leveren.
Stress wordt schadelijk als het chronisch is. En dat is bij honderdduizenden landgenoten (zo niet miljoenen) het geval. Door stress raakt de neurotransmitter cortisol eveneens gestimuleerd. Dit resulteert in een toename van insuline in de bloedbaan en vetopslag.
Chronische stress is een killer. Wil je meer weten over neurotransmitters? Lees dan ook het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.
Meer weten over fitter worden?
Wil je meer weten over fitter worden en fit blijven? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.
Fitter worden is ook een kwestie van meer calorieën verbranden. Als je meer calorieën wilt verbranden, lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten eens.
Ben je benieuwd naar hoe neurotransmitters zoals serotonine, cortisol en adrenaline je leven beïnvloeden? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.
Ontvang jij de maandelijkse nieuwsbrief al? Inschrijven doe je hieronder.