Ontsteking door suiker?

Een ontsteking behoort tot het natuurlijke geneesproces van je lichaam. Wanneer je een wondje of een infectie hebt, dan laat je lichaam bepaalde stofjes vrij. Deze stofjes beschermen je en ze zorgen ervoor dat de schadelijke organismen verdwijnen. Bij een ontsteking kan je een zwelling, warmte en roodheid ervaren. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen ontstekingen veroorzaken. Dit is op zich normaal. Maar als je teveel van ontstekingsbevorderend voedsel eet, dan kan een chronische lage graad ontsteking ontstaan. Dat is niet zo mooi. Een lage graad ontsteking kan namelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Hierbij kun je denken aan hartaandoeningen, diabetes 2, kanker en allergieën. Deze blog gaat over de rol van suiker bij het ontstaan van een ontsteking.

Een ontsteking door suiker, hoe zit dat?

Voeding met veel toegevoegde suikers kan leiden tot lage graad ontsteking, obesitas en insuline resistentie. Diverse onderzoeken laten dit zien.

Uit een onderzoek onder 29 personen bijvoorbeeld. Het bleek dat slechts 40 gram toegevoegde suiker per dag al kan leiden tot overgewicht, insuline resistentie en het ontwikkelen van een ontsteking. Ook zou 40 gram toegevoegde suiker per dag kunnen leiden tot een stijging van je “slechte” LDL cholesterol. Dit kan leiden tot hart- en vaataandoeningen, een van de belangrijkste doodsoorzaken in het westen.

Ontsteking door suikers. Liever gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Hoeveel is 40 gram suiker eigenlijk?

Hoeveel 40 gram suiker eigenlijk? Niet eens zo heel veel. Met een blikje frisdrank en een koek kom je al heel ver. Shocking?

Niet alleen suiker kan leiden tot een ontsteking. Ook het eten van te veel geraffineerde koolhydraten kan leiden tot een verhoogde kans op ontsteking.

Daarom is het juist schokkende dat toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten juist in talloze voedingsmiddelen zijn verwerkt. Althans, dat vind ik.

Hoe veroorzaakt toegevoegde suiker een ontsteking?

Consumptie van deze suikers en koolhydraten veroorzaken bepaalde veranderingen in je lichaam. De onderstaande factoren kunnen een ontsteking veroorzaken:

1. Overmatige productie van AGE’s

AGE’s zijn Advanced Glycation End products. Dit zijn schadelijke verbindingen. AGE’s ontstaan wanneer eiwitten of voedingsvetten zich verbinden met suiker in de bloedbaan. Teveel AGE’s kan leiden tot oxidatieve stress en ontsteking.

2. Lekkende darm

Bij een lekkende darm kunnen bacteriën, onverteerde voedseldeeltjes en giftige stofjes in je bloedbaan terecht komen. Dit kan leiden tot ontstekingen.

3. Toename LDL cholesterol

Het “slechte” LDL cholesterol spelen een rol bij ontstekingen in de bloedvaten. Aan de binnenkant van je aderen zitten geen zenuwen. Je voelt zo’n ontsteking dus niet. Maar het kan leiden tot hart- en vaatproblemen.

4. Gewichtstoename

Teveel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten kan leiden tot overgewicht. Overtollig lichaamsvet wordt in verband gebracht met het ontstaan van ontstekingen. Deels is dit een gevolg van insulineresistentie.

Ontsteking wordt overigens niet alleen door suiker en geraffineerde koolhydraten veroorzaakt. Andere factoren zoals stress, roken, medicatie en het eten van de verkeerde vetten kunnen ook leiden tot ontstekingen.

Tot welke gezondheidsproblemen kunnen toegevoegde suikers leiden?

Mensen die veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten eten, lopen een groter risico op chronische ziekten. Hierbij kun je denken aan hartaandoeningen, kanker, diabetes, overgewicht en meer. Dat is dus niet mals.

1. Hartziekte

Diverse studies tonen de link aan tussen suikerhoudende dranken en een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Dit komt waarschijnlijk door de invloed die suikerconsumptie heeft op de risicofactoren voor hartziekten. Denk hierbij aan hoge niveau’s van het LDL cholesterol, verhoogde bloeddruk, obesitas en insuline resistentie.

2. Kanker

Er wordt aangenomen dat het verhoogde risico op kanker te wijten kan zijn aan het ontstekingsbevorderende effect van suiker. Hier is meer onderzoek voor nodig. Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen die teveel suiker binnen krijgen, hogere risico’s lopen.

3. Suikerziekte

Ook diabetes 2 en een hoge suikerconsumptie worden in onderzoeken met elkaar in verband gebracht.

4. Zwaarlijvigheid

Het eten van te veel toegevoegde suikers is gekoppeld aan gewichtstoename en obesitas. Voedingsmiddelen die teveel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten bevatten zouden leiden tot een disbalans in de darmbacteriën. Dit verklaart deels de ontwikkeling van obesitas.

5. Andere ziekten

Een hoge suiker consumptie en teveel geraffineerde koolhydraten lijkt ook in relatie te staan met de ontwikkeling van andere aandoeningen. Hierbij kun je denken aan mentale degeneratie, artritis, leveraandoeningen en darmproblemen.

Natuurlijke suiker zou geen ontsteking veroorzaken

Toegevoegde suiker en geraffineerde koolhydraten lijken je gezondheid dus geen goed te doen. Ze zouden onder andere tot een ontsteking kunnen leiden. Maar wat is dan wel goed?

Een ander type suiker doet wel goed. En dat zijn de natuurlijke suikers. Je vindt deze suikers onder andere in fruit.

Verschil tussen suikers

Het verschil tussen deze 2 suikers is dat bij de bewerkte suikers de oorspronkelijke bron (o.a. vezels) is verwijderd. Alleen het zoete gedeelte wordt gebruikt. De zoetstof gebruikt men om een product smaak te geven of om de levensduur van het product te verhogen.

Toegevoegde suikers vind je vooral in sterk bewerkte voeding. Denk hierbij aan frisdrank, fast food, chips en ook aan voorverpakte vleeswaren.

Natuurlijke suikers worden echter niet in verband gebracht met een ontsteking. Veel voedingsmiddelen die natuurlijke suikers bevatten kunnen zelfs ontstekingsremmend zijn. Denk hierbij aan fruit en groenten.

Natuurlijke suikers komen voor in natuurlijke voedingsmiddelen. Denk hierbij aan fructose in fruit en lactose in melk en zuivelproducten.

Consumptie van natuurlijke suiker niet ongezond?

Het eten van natuurlijke suikers is prima. Dit komt doordat je het hele voedingsmiddel (vrucht/fruit, rauwe melk, volle granen) eet. Je lichaam verwerkt natuurlijke suikers een beetje anders dan toegevoegde suikers.

Het gehele voedingsmiddel bestaat immers ook uit andere (voedings)stoffen zoals eiwitten en vezels. Deze zorgen ervoor dat de suikers langzaam in je bloed worden opgenomen.

Natuurlijke suikers worden minder snel in je bloed worden opgenomen. Hierdoor ontstaan geen sterke bloedsuikerfluctuaties. Sterke pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel staan in relatie tot overgewicht.

Veranderingen in levensstijl kan ontsteking verminderen

Ontstekingen zijn dus niet zo mooi. Gelukkig is er goed nieuws. Veranderingen in je leefstijl kunnen leiden tot het eten van minder suikerhoudende voeding. Hierdoor daalt de kans op lage graad ontstekingen.

De hoeveelheid fructose die je binnen krijgt heeft invloed op het risico van een ontsteking. Hoe meer je ervan binnen krijgt, hoe groter de kans op een ontsteking. Fructose vind je bijvoorbeeld veel in frisdrank. Check het etiket maar eens op het ingrediënt high fructose corn syrup (HFCS).

Daarnaast spelen andere factoren ook een rol. Denk hierbij aan roken, veel stress en een zittende leefstijl. Ook deze factoren worden in verband gebracht met het ontstaan van ontstekingen.

Aan de andere kant helpt regelmatige bewegen bij het verminderen van de risico’s. Ook afvallen en het verminderen van buikvet dragen bij. Dit geldt ook voor het eten van onbewerkte voeding.

Eenvoudige tips die helpen om ontstekingen te verminderen

Hieronder vind je een paar ​​eenvoudige tips om  het risico op een ontsteking te verminderen.

Kies voor minder bewerkte voeding. Hierdoor krijg je automatisch minder suiker en geraffineerde koolhydraten binnen. Laat frisdrank, wit brood, witte pasta en soep staan. Eet vaker onbewerkte voeding zoals wortel, radijs, hele stukken vlees, eieren en kool.

Lees ook de etiketten van voedingsproducten. Let dan vooral op de ingrediënten zoals sucrose, sacharine, glucose, fructose-glucosestroop, HFCS, maltose en dextrose. Kies voor volle granen zoals havermout, volkoren brood, spelt, boekweit en voor quinoa.

Eet sowieso meer groente en fruit. Groente en fruit bevat vezels en antioxidanten. Vezels helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Ook helpen ze je te beschermen tegen ontstekingen. Lekkere en gezonde keuzes zijn noten, zaden, peulvruchten, avocado en ook olijfolie.

Deal with stress. Chronische stress kan leiden tot ontstekingen. Iedereen ervaart stress en een beetje is niet erg. Tijdelijke stress kan je helpen om een deadline te halen of om tot een belangrijke prestatie te komen. Helaas leiden veel te veel mensen aan chronische stress.

Wil je meer weten over het reduceren van stress? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens. Je ontdekt hoe kleine neurotransmitters je leven beïnvloeden.

Tot slot, beweeg meer. Lichaamsbeweging helpt bij een gezond gewicht en het voorkomen van ontstekingen.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond leven? En wil je ook blijven genieten van de leuke dingen? Lees dan het e-boek Gezond in 10 Stappen eens

Ontvang jij de maandelijkse nieuwsbrief nog niet? Aanmelden doe je hieronder.

Bron:
https://www.healthline.com/nutrition/sugar-and-inflammation

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!