Afvallen in een week

Een paar kilo afvallen in een week. Hoe klinkt dat? Te mooi om waar te zijn? Door de juiste keuzes te maken kan je best een paar kilo afvallen in een week. En het is niet eens zo moeilijk. In dit artikel vertel ik je wat je moet doen. Afvallen in een week is natuurlijk leuk, maar het blijft niet bij die ene week. Je wilt meer, toch? Je kan dus best 1, 2 of 3 kilo afvallen in een week, maar wat gebeurt er de week erna? Afvallen in een week is een concept wat bestaat uit 5 stappen. Voer ze uit en je zult iedere week gewicht verliezen. 

Afvallen in een week

Je kan tot wel 3 kilo afvallen in een week als je de onderstaande tips opvolgt. In dit artikel vertel ik je wat je wel en wat je niet moet eten. Ook vertel ik je hoeveel lichaamsbeweging je nodig hebt en wat die lichaamsbeweging voor prettige effecten heeft, zodat je afvalt.

Afvallen in een week. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Bij afvallen is het heel erg belangrijk dat je de bloedsuikerspiegel constant houdt. Je gaat lezen waarom dit zo belangrijk is. Ook ontdek je welk type voeding sterke pieken veroorzaakt in je bloedsuikerspiegel en welke niet. Sterke pieken in de bloedsuikerspiegel staan in sterke relatie met overgewicht.

Natuurlijk doe je dit niet voor 1 week. Je doet het meerdere weken. Afvallen is een proces en een proces heeft tijd nodig.

Afvallen in een week, het 5 stappenplan

Met afvallen in een week bedoel ik dat je wekelijks afvalt, door de onderstaande stappen – dagelijks/wekelijks – te doorlopen. Ik hoop dat je ervaart dat de stappen niet moeilijk zijn. Het is vooral een kwestie van andere keuzes maken.

1. Afvallen in een week. Dus geen suiker

Suiker en suikerrijke producten veroorzaken sterke bloedsuikerpieken. Dit houdt in dat er heel veel glucose in korte tijd in je bloedbaan komt. Dit is ongezond en schadelijk. Gelukkig is daar het hormoon insuline. Dit hormoon bergt alle glucose netjes op in je lichaamscellen.

Je lichaamscellen gebruiken de glucose voor energie. Op een bepaalt moment zitten je lichaamscellen vol en slaat insuline de glucoseoverschotten op in je vetcellen. Je wordt dus dik.

Binnen het concept van afvallen in een week (en de weken erna natuurlijk) past dus geen suiker.

Wat doet insuline?

Nu komt het nadeel van het hormoon insuline. Insuline bevordert de vetopslag en blokkeert tevens het vermogen van je lichaam om je vetreserves aan te spreken voor verbranding. Nu is een bizarre situatie ontstaan waarbij je dus wel over energievoorraden beschikt (je vetmassa), maar die je niet kan gebruiken.

Je kunt dit vergelijken met een voorraad houtskool, in de schuur, waar je niet bij kunt. Hoe stook je je huis nou warm? Antwoord; nieuwe glucose. Ofwel, je gaat weer iets eten omdat je lichaam nu eenmaal hongersignalen afgeeft.

Grote kans dat je weer iets suikerrijks gaat eten. Hierdoor hou je een cyclus in stand.

Hongercyclus van 2 tot 3 uur

Suikerrijke producten bevatten over het algemeen weinig vezels en voedingsstoffen. Ze verzadigen niet goed, dus heb je binnen 2 tot 3 uur weer trek. Het gevolg hiervan is dat je weer wat eet en dat een nieuwe glucosegolf je bloedbaan in stroomt.

Het hormoon insuline doet haar werk weer. De overschotten komen weer in je vetreserves. De deur van je vetreserves gaat dicht en deze blijft dicht. De voorraad houtskool is groter geworden en blijft onaangeroerd, werkeloos in de schuur liggen.

En dan….. heb je na 2 tot 3 uur weer trek. De cyclus start overnieuw.

Dan is er ook nog de dopamine respons

Binnen het concept van afvallen in een week past suiker dus niet. Suiker zorgt dus voor sterke bloedsuikerpieken, gevolgd door een grote schoonmaak- en opbergactie van het hormoon insuline. Overschotten worden netjes opgeborgen in de vetmassa en daar blijven de overschotten ook.

Dit is al vervelend genoeg. En suiker doet nog meer. Ook heel vervelend. Suiker leidt tot een dopamine respons.

Dopamine is een neurotransmitter. Deze wordt aangemaakt in de hersenen en het maakt deel uit van het beloningssysteem. Dit systeem is mega belangrijk en het heeft tijdens onze evolutie een belangrijke rol gespeeld in ons overlevingmechanisme.

Je lichaam maakt dopamine aan voor alle activiteiten die ons voortbestaan garanderen. Seks is hier een voorbeeld van. Zo ook lichaamsbeweging en eten.

Suiker leidt tot een sterke afgifte van de neurotransmitter dopamine. Dit houdt in dat je je een poosje heel erg lekker voelt (beloning). Natuurlijk neemt dit gevoel af. Dit gaat automatisch. Maar je wil meer. Dus ga je weer suiker eten, wat leidt tot de afgifte van dopamine.

Alleen nu wil je lichaam iets meer suiker, om dezelfde kick te krijgen. Je eet dus iets meer suiker.

Iedere keer dat je suiker eet (suiker zit in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen) maken je hersenen dopamine aan. En iedere keer heb je net iets meer nodig om eenzelfde kick te ervaren. Klinkt dit als een verslaving?

Hoe meer suiker je eet, hoe dikker je wordt.

Meer weten over de invloed van neurotransmitters zoals dopamine (je het er meer)? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens. Alleen op deze site te verkrijgen.

Bottom line: afvallen in een week betekent geen suiker meer. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

2. Afvallen in een week. Dus geen geraffineerde koolhydraten

Het eerste punt (Suiker) is behoorlijk uitgebreid aan bod gekomen. Geraffineerde koolhydraten gedragen zich tijdens de spijsverering net zoals suiker. Deze koolhydraten noem je ook wel de snelle suikers. Ze worden omzet in glucose en je weet nu wat dit betekent.

Je vindt geraffineerde koolhydraten vooral bewerkte voeding en in junk food. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Wit brood en ook in veel bruin brood (niet volkoren).
  • Pizza’s
  • Witte pasta
  • Witte rijst, noodles
  • Koek, snoep, chips, ijs en taart (de usual suspects)
  • Mueslirepen, energierepen en candybars
  • Frisdranken en vruchtensappen uit een pak
  • Junk en fast food

Dit lijstje kan veel langer zijn. Ongeveer 80% van het supermarktassortiment bestaat uit dergelijke producten.

Maar goed, je wilt afvallen in een week. Dus wat dan wel?

  • Eiwitrijke voeding zoals vis, noten, ei, bonen, erwten, peulvruchten, kip, quinoa en vlees.
  • Vezelrijke voeding zoals groente, fruit, volle granen, noten, zaden, pitten en peulvruchten. Deze voeding bevat ook koolhydraten, maar dit zijn complexe koolhydraten. Deze zijn wel goed.
  • Vetrijke voeding zoals vis, noten, volle kwark, volle zuivel en geitenkaas.

Vooral eiwitten helpen om snel en verantwoord af te vallen. Eiwitten laten de bloedsuikerspiegel niet snel stijgen, ze verzadigen enorm en ze helpen om je spiermassa te behouden.

Eiwitten zijn voor je lichaam overigens moeilijk te verteren. Dit houdt in dat het al energie kost om ze te verwerken. Dit is handig omdat het helpt bij afvallen. Eiwitten weten past dus in het concept van afvallen in een week (en de weken daarna).

Meer weten over afvallen? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens. Alleen op deze site verkrijgbaar en nu tijdelijk in de aanbieding.

3. Afvallen in een week. Dus eiwitrijke voeding

Eiwitten eten past binnen het concept van afvallen in een week, omdat je lichaam er bijzonder veel moeite mee heeft om eiwit te verteren. Ongeveer 30% van het aantal calorieën die je binnen krijgt door eiwitrijke voeding gebruikt je lichaam voor het verwerken ervan.

Netto gebruikt je lichaam dus ongeveer 70% van het aantal calorieën die eiwitrijke voedingsmiddelen leveren. Dus, mocht je calorieën tellen…. Hoewel dit eigenlijk geen zin heeft bij afvallen; het type calorie is veel belangrijker dan het aantal.

Eiwitten zijn vooral een bouwstof. Je lichaam is opgebouwd uit eiwitten. Spieren bijvoorbeeld zijn dol op eiwitten en wat dacht je van al je lichaamscellen? Ook je hormonen en je neurotransmitters zijn opgebouwd uit eiwitten.

In mijn nieuwe e-boek (Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen) ga ik dieper in op de rol van hormonen, neurotransmitters – en nog een aantal zaken – bij afvallen. Wanneer je hormonen niet in balans zijn, dan kun je nog zoveel moeiten doen, maar afvallen gaat je niet lukken.

Nog een voordeel van eiwitten. Overschotten slaat je lichaam bijna niet op. Mits je normaal eet natuurlijk. Niet alleen maar vlees, noten, geitenkaas en bonen eten!

Maar goed, eventuele overschotten verlaten je lichaam via je urinewegen. Je plast het uit. Je lichaam slaat makkelijker overschotten van koolhydraten en voedingsvetten op.

Eiwitrijke voeding houdt ook je bloedsuikerspiegel constant. Je weet nu hoe belangrijk dit is.

Let wel op met eiwitrijke voeding, vooral de dierlijke eiwitten zijn best calorierijk. Natuurlijk verzadigt een stuk vlees of vis behoorlijk, maar en flinke schep groente bevat veel minder calorieën en verzadigt ook.

Laat het stuk vlees of het stuk vis dus het kleinste deel van je bord uitmaken. Echt, tussen de 100 tot 200 gram volstaat.

Soorten eiwitten en voordelen

Dan maken we ook nog onderscheid tussen dierlijke en plantaardige eiwitten:

  • Plantaardige eiwitten: zoals noten, bonen, peulvruchten en erwten.
  • Dierlijke eiwitten: vis, volle zuivel, vlees en ei.

Even de voordelen van eiwitten op een rij

  • Eiwitten verzadigen je lang, zodat je niet snel weer honger hebt.
  • Ze houden spiermassa in stand.
  • Ze veroorzaken (bijna) geen pieken in de bloedsuikerspiegel.
  • Eiwitten zijn bouwstoffen voor je hormonen en neurotransmitters. Hoe beter je hormonen en neurotransmitters werken hoe makkelijker je afvalt.
  • Proteïne (ander woord voor eiwitten) zijn bouwstof voor al je lichaamscellen. Ze bouwen dus je lichaam op.
  • Eiwitten versnellen je metabolisme. Hieronder ga je lezen hoe belangrijk dit is bij afvallen.
4. Je metabolisme versnellen en afvallen in een week

Lichaamsbeweging en eiwitten versnellen je metabolisme. Afvallen in een week en je metabolisme versnellen passen dus prima bij elkaar.

In het kort; wat is metabolisme? Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het geeft aan hoe snel je lichaam in staat is om voeding om te zetten in energie. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt.

Ik vind het metabolisme een mega belangrijk proces omdat het enorm belangrijk is om een gezond gewicht te handhaven en om af te vallen. Veel mensen weten dit niet. Wat veel mensen doen, om af te vallen, is om minder te eten.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten ook eens.

Dikke mensen zijn lui en vraatzuchtig? NOT!

“Ieder pondje komt door het mondje”, is een veel gehoorde kreet. Mensen die dik zijn, zouden daarom ook lui en vraatzuchtig zijn. Kunnen zij zich niet inhouden dan? Nou, stel je eens de vraag: “Waarom eten dikke mensen teveel?”

Mensen met overgewicht eten echt niet teveel omdat ze al genoeg op hebben en ze toch dooreten. Ze eten meer omdat:

  1. Hun lichaam groter is. Een groter lichaam heeft meer energie nodig.
  2. Ze eten juist suikerrijke producten die ook nog eens veel enkelvoudige koolhydraten bevatten. Hun bloedsuikerspiegel piekt en daalt dus enorm.

Ik heb enorm veel gelezen over de onderwerpen gezond gewicht, afvallen, overgewicht en obesitas. En ik ben echt geschokt over hoe ons lichaam werkt en welke (foute) voedingsmiddelen in massa’s aangeboden worden.

Wat maakt je dik?

Een voorbeeldje; niet voedingsvetten maken ons dik, suiker en enkelvoudige koolhydraten maken ons dik. En waaruit bestaat het westerse voedingspatroon? Uit voedingsvetten, of juist uit bewerkte (suikerrijke) producten en geraffineerde koolhydraten? Ik bedoel maar.

Inmiddels is aangetoond dat voedingsvetten – vooral plantaardige (onverzadigde) en ook verzadigde vetten – geen relatie hebben met een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. Ook amper met overgewicht. Natuurlijk, wanneer je er teveel van eet….

Suiker kent die relatie met overgewicht, diabetes 2 en hart- en vaatziekten wel. Need I say more?

Ook vind ik het bijzonder vreemd dat bedrijven nog steeds dieetproducten mogen verkopen, die eigenlijk niet vele meer doen dan je minder calorieën te laten eten. Terwijl al ruim 70 jaar bekend is dat het eten van minder calorieën totaal niet werkt, als je wilt afvallen.

Let op; minder eten vermindert de snelheid van je metabolisme. Hierdoor val je binnen 2 tot 3 weken niet meer af. Je lichaam is gewend geraakt aan het beperkte aantal calorieën. Als je dus nog meer wilt afvallen, dan zou je nog minder moeten eten.

Door nog minder te eten verlies je vooral spiermassa en krijg je simpelweg niet genoeg voeding binnen om bijvoorbeeld je hormonen goed te laten werken. Minder eten om af te vallen: Niet doen!

Je metabolisme versnellen en het concept van afvallen in een week gaan dus hand in hand. Meer weten? Lees dan ook het e-boek Je Metabolisme Boosten eens. Dit e-boek is alleen op deze site verkrijgbaar.

5. Zie het (afvallen in een week) als een proces

Afvallen in een week is een proces van meerdere weken. En afvallen is ook geen lineair proces. Dit houdt in dat je niet wekelijks een vast aantal grammen verliest door al je inspanningen. Veel mensen denken echter wel dat je wekelijks bijvoorbeeld 1 kilo af kan vallen en dat je na (pak hem beet) 10 weken, dus 10 kilo minder weegt.

Zo werkt het dus niet. In het begin gaat het snel. Je verandert immers delen van je eet- en beweegpatroon. Na een paar weken is je lichaam aan de nieuwe situatie gewend geraakt. Gevolg? De weegschaal gaat minder snel omlaag.

Voor veel mensen is dit het punt van opgeven. Meestal vindt dit punt plaats na 2 tot 3 weken vanaf het moment dat je begonnen was met afvallen.

Meer weten?

Afvallen in een week lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Alleen op deze site verkrijgbaar en momenteel is het nog in de aanbieding ook.

Je metabolisme speelt ook een super belangrijke rol bij afvallen. Meer weten? Lees dan ook het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Wil je gezond leven (een gezond gewicht en een goed gevoel horen daar bij) en wil je ook gewoon lol kunnen hebben? Je wilt toch ook blijven genieten. Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Afvallen in een week (en de weken erna) vergt ook het een en ander van je mentale vermogens. Je moet een beetje anders gaan denken. Door anders te denken (over bijvoorbeeld afvallen) ga je anders handelen en daardoor ontstaan andere resultaten.

In het zelfhulp e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf lees je er veel meer over. Ook dit e-boek is alleen op deze site verkrijgbaar. Na betaling kun je het direct downloaden. Je hebt het dus direct in huis.

Als het jou allemaal te langzaam gaat (qua afvallen) lees dan het e-boek 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden eens.

Steeds meer mensen ontvangen mijn maandelijkse nieuwsbrief. Dit vind ik natuurlijk super leuk omdat hoe meer mensen deze ontvangen, hoe groter de impact van alle gezonde tips en inzichten. Meld je dus ook aan.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!