ADHD en de rol van voeding
ADHD komt steeds meer voor bij kinderen en het speelt een belangrijke rol in hun ontwikkeling. ADHD zorgt er immers voor dat zij vaak minder geconcentreerd kunnen zijn en zich minder goed kunnen richten op hun (leer)taken. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over ADHD. Hoewel medicatie in Nederland vaak wordt voorgeschreven, blijken andere methoden ook succesvol te zijn. De rol van voeding bijvoorbeeld, speelt een belangrijke rol bij kinderen met ADHD.
ADHD is inmiddels wel bekend
ADHD staat voor attention deficit hyperactivity disorder. Het is een cluster van symptomen. Kinderen die leiden aan ADHD hebben vaak een aandachtstekort stoornis en kunnen zich moeilijk concentreren. Deze kinderen kunnen impulsief gedrag vertonen, rusteloosheid en leermoeilijkheden hebben.
Maar dat is nog niet alles, het kan kinderen (op latere leeftijd) ook belemmerend bij het dagelijks maatschappelijk functioneren. En dat is natuurlijk niet zo mooi. Uit diverse onderzoeken blijkt dat voeding een grote rol kan spelen bij ADHD.
Het is hierbij niet zo dat voeding de oorzaak is van ADHD, maar dat voedingsmiddelen – of de stofjes in de voedingsmiddelen – omgevingsfactoren zijn die de symptomen kunnen veroorzaken of verergeren. Je kunt dit vergelijken met astma of hooikoorts. Als geen er pollen, huismijt of vocht aanwezig zijn, dan heeft met er geen last van.
Zodra de pollen of de huismijt zich in de omgeving manifesteren, dan merken mensen met hooikoorts of astma dit vrij snel. Ook blijkt uit onderzoek dat de ‘usual suspects’ zoals suiker en kleurstoffen niet de veroorzakers hoeven te zijn, elk voedingsmiddel kan van invloed zijn op het gedrag van kinderen.
Hierbij gaat het om gewone voedingsmiddelen die kinderen regelmatig zouden eten zoals pindakaas, koemelk, eieren bepaalde fruitsoorten, gluten en chocola. Uit een onderzoeken, waar 100 kinderen aan deelnamen, bleek dat bij meer dan 60 kinderen de symptomen van ADHD na 5 weken verdwenen, wanneer bepaalde voedingsmiddelen uit hun voedingspatroon werden weggelaten.
ADHD en de rol van voeding
Al in 2011 werd een speciaal dieet ingezet bij kinderen met ADHD, waarbij steeds bepaalde voedingsmiddelen werden weggelaten. Een groot deel – 64% van de kinderen – reageerden positief op het restrictie eliminatie dieet (RED). Hun klachten verminderen, nadat zij bepaalde voedingsmiddelen niet meer aten.
Blijkbaar waren deze kinderen overgevoelig voor die voedingsmiddelen en ze hadden er met enige regelmaat ook allergische reacties op. Door te experimenteren met het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen zoals chocola, koemelk of citrusvruchten, kon worden vastgesteld of de klachten afnamen.
Als de klachten waren afgenomen en het kind kreeg de bewuste voedingsmiddelen wederom en de klachten namen vervolgens weer toe, dan was het duidelijk welke stoffen of voedingsmiddelen de ADHD kon triggeren. In het e-boek Gezonde Voeding ontdek je heel veel meer over gezond eten. Het staat bom vol nuttige en handige tips en inzichten.
Waarom komt het in Frankrijk minder voor?
In Nederland komt ADHD overigens vaker voor dan in Frankrijk. In Frankrijk zou ongeveer 0,5% van de jeugd kampen met ADHD, in Nederland ligt dat percentage op 3 tot 5% en in de VS zelfs op 9%. Dat zijn behoorlijke verschillen.
Zijn de kinderen in Frankrijk gewoon druk en gaan ze niet naar de dokter? Of schrijven artsen in Nederland en de VS te snel een medicatie voor? Franse artsen zien het niet als een medisch maar als een psychosociaal probleem. De Franse artsen kijken naar oorzaken van ADHD binnen de leefomgeving en de situationele context van het kind.
Hierdoor schrijven ze veel minder een medicatie voor, maar richten zij zich meer op andere behandelmethoden zoals voedingsadvies en gezinscounseling. Als jij je nou ook wat beter wilt voelen, of een andere focus wens download het e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf dan eens. Het zal je helpen om je goed te voelen.
En, wat kan jij hiermee?
In Nederland wordt veelal medicatie voorgeschreven aan kinderen. Dit maakt het kind wat rustiger, maar het kind kan ook lusteloos en sloom worden, depressief raken en het kan alle belevenissen ervaren als vlak. Daarnaast kan het kinderlichaam gaan wennen aan de doses, waardoor de kracht of de dosering steeds sterker dient te worden. Is dat wenselijk?
Het is niet mijn bedoeling om van achter mijn laptop te stellen dat je er beter aan doet om kinderen met ADHD zomaar ander eten voor te zetten, zodat de symptomen ervan verminderen. Ik denk dat er – als je graag wilt dat je kind niet vast zit aan medicatie – alternatieven zijn die goed kunnen werken.
Voeding kan ADHD dus wel triggeren, maar vlak ook de omgeving van het kind niet uit. Met hoeveel schermen komt je kind bijvoorbeeld dagelijks in contact? Tegenwoordig zijn er PC’s, laptops, iPads, smartphones, TV’s, DigiBoarden op school en ook de informatieborden van het openbaar vervoer zijn tegenwoordig digitaal.
Bedenk ook eens hoeveel prikkels van reclames (abri’s, TV, internet, radio etc.) jij zelf dagelijks ontvangt. Je kind ontvang deze ook en die kinderhersenen zijn erg gevoelig voor al die leuke kleurtjes, geurtjes en deuntjes. Wil je meer weten hoe jij en je kind verleid wordt om meer te eten? Download dan het e-boek Gezonde Voeding. Je zult versteld staan.
Maar goed, ik denk dat het de moeite loont om naar alternatieven te kijken, wat betreft het verminderen van de symptomen van ADHD. Temeer de lange termijn werking van die medicatie ook nog net geheel duidelijk is.
Leuke post?
Vond jij dit ook weer een informatieve en leuke post? Schrijf je dan ook in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan ontvang je (eens per maand) meer tips en inzichten, waar je je voordeel mee kan doen.
Bronnen:
http://www.adhdenvoeding.nl/wat-is-de-oorzaak-van-adhd/
http://www.ggznieuws.nl/home/nieuw-onderzoek-naar-adhd-en-voeding/
http://www.adhdbijkinderenbehandelen.nl/index.php/adhd-dieet
http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/37180/relatie_voeding_en_adhd_bewezen
http://www.nationaleonderwijsgids.nl/speciaal-onderwijs/nieuws/28161-toename-adhd-is-gevolg-maatschappelijke-ontwikkelingen.html
http://link.springer.com/article/10.1007/BF03059536