10 Handige middeltjes bij de behandeling van dagelijkse kwaaltjes

In je keukenkastje beschik je, zonder het te weten, tal van middeltjes die je kunt gebruiken bij de behandeling van allerlei dagelijkse kwaaltjes. Denk hierbij aan lichte brandwonden, ontstaan door het koken, de jeuk van muggenbulten, kramp in je spieren en een verstopte neus. Het is best leuk om te weten van een normale ui, een avocado of een kruid voor je kan betekenen wanneer je ergens last van hebt. 

Behandeling van kwaaltjes

Voor de behandeling van allerlei dagelijkse kwaaltjes heb je, onbewust al veel in huis. De in Oostenrijk geboren, maar in Engeland wonende osteopaat, natuurgenezer, homeopaat en vooraanstaand Brits deskundige op het gebied van alternatieve geneeswijzen, Harald Gaier heeft een aantal van die middeltjes beschreven, die gepubliceerd zijn in het tijdschrift Medisch Dossier, van maart 2015.Behandeling, gezond leven. Meer over gezond lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Je kent het gevoel wel, je brandt jezelf aan een hete pan, je hebt wat last van pijnlijke spieren, jeuk van een muggenbult of je hebt wat last van brandend maagzuur. Wat kun je dan doen? Bij de behandeling van dergelijke kwaaltjes kun je de onderstaande tips wellicht gebruiken. De meeste van de onderstaande middeltjes heb je al in huis.

1. Behandeling van kramp

Kramp kan ontstaan bij een tekort aan magnesium. Magnesium is een superbelangrijk mineraal, dat ongeveer 300 essentiële lichaamsprocessen aanstuurt. Dit mineraal zorgt bijvoorbeeld voor het samentrekken van spieren. Een tekort aan magnesium kan tot spierkrampen leiden (je hart is ook een spier).

Door het eten van magnesiumrijke voeding zoals bananen, avocado, donkere bladgroentes, vijgen en pure chocola vul je het tekort weer aan. Geen wonder dus dat sporters zoals hardlopers, wielrenners en tennissers vaak, tijdens hun wedstrijden bananen eten.

2. Behandeling van stijve spieren

Na het sporten kun je wel eens last hebben van spierpijn. Je kunt daar dan wat balsem op smeren, maar je kunt ook chilipepers gebruiken bij de behandeling van je stijve en pijnlijke spieren. Hoe werkt het? Je raspt een hoeveelheid van 3 eetlepels verse chilipepers en je verwarmt het, gedurende 10 minuten in 250 ml plantaardige olie. Je gaat niet bakken, dus het vuur hoeft niet hoog.

Vervolgens laat je dat afkoelen, daarvoor kun je het beste een kom voor gebruiken. Het afgekoelde mengsel smeer je op de pijnlijke spieren, waardoor de pijn verlicht wordt.

3. Behandeling van lichte brandwonden

Wie kent het niet; je pakt een pan die toch al een tijdje op het vuur bleek te staan. Of je raakt met de rug van je hand de hete gril van de oven aan. Een pijnlijke brandplek is het gevolg. Natuurlijk doe je je hand onder de koude kraan. Uien kun je ook gebruiken bij de behandeling van lichte brandwonden.

Nadat je je hand (of de plek die licht verbrand is) enkele minuten onder de koude kraan hebt gehouden, kun je een aantal uienringen leggen op de plek van de brandwond. Je kunt de uienringen op zijn plek houden door er een steriel gaasje overeen te doen.

4. Behandeling van een verstopte neus

Hoe vaak hebben mensen wel niet last van een verstopte neus. Ik zelf heb het meestal in de herfst, als het weer wat vochtiger wordt. Meestal lossen mensen dit op met een neusspray, die je bij de drogist kunt halen. Maar je kunt ook sesamolie gebruiken bij de behandeling van een verstopte neus.

Hoe werkt het? Je neemt een lege verstuiver (bijvoorbeeld die van de drogist) en je vult het met sesamolie en dat pomp je in je neus. De mineralen die sesamolie rijk is, blijken veel beter te werken dan de zoutoplossing.

5. Behandeling van oorpijn

Oorpijn is ook zo’n typisch kwaaltje waar veel mensen last van kunnen hebben. Maar goed, je kunt laurierblad gebruiken voor de behandeling van de oorpijn. Laurierblad bevat een stofje dat pijnstillend werkt. Kook een paar laurierblaadjes, ongeveer 15 minuten, in een beetje water.

Laat het water afkoelen (het gaat immers je oor in) en druppel (het afgekoelde water!!) in je oor, zoals je ook met de oordruppels van de drogist zou doen.

6. Jeuk van een muggenbult

De zomer is weer in aantocht en dat betekent dat we weer lekker buiten kunnen zitten, op het terras en genieten van de warmte. Het is ook weer de tijd van de muggen. Ben je nou gestoken door een mug en jeukt die plek, leg dan een schijfje citroen op die plek, voor de behandeling van de jeuk. Citroen werkt koelend en desinfecterend.

Om muggen ‘s avonds bij je weg te houden kun je natuurlijk ook citroenkaarsen gebruiken.

7. Behandeling van verstuiking

In kwark zit een bepaalt eiwit dat via je huid zwellingen kan laten slinken. Daarnaast remt het ontstekingen en bestrijdt het de pijn. Het werkt heel simpel. Smeer de kwark op de plek van de zwelling en laat dat ongeveer 20 minuten zitten. Houd de kwark eventueel bij elkaar (het kan van de plek afglijden) met een schone doek of een gaasje.

8. Last van brandend maagzuur

Veel mensen hebben na het eten (of van bepaalt eten) last van brandend maagzuur. Met amandelnoten kun je dit behandelen. Ook dit werkt heel simpel; kauw een handje ongezouten en ongebrande amandelnoten fijn en slik het door.

9. Last van een kwallenbeet

Zelf heb ik nog nooit last gehad van een kwallenbeet, maar ze kunnen behoorlijk pijnlijk aanvoelen en een brandend gevoel geven. Je kunt gewone keukenazijn (de goedkope) gebruiken voor de behandeling van die beet.

Tuinier tip met azijn

Zelf gebruik ik witte wijnazijn om de groene algen van de tegels uit mijn tuin te verwijderen. Ook dit werkt heel simpel. Ik koop 5 tot 10 liter witte wijnazijn van ongeveer € 0,59 per fles. Vervolgens giet ik dat in een gieter, en vermeng ik het met wat water uit de kraan. Dat mengsel sproei ik op de groene tegels en klaar is Kees.

Als je dit ook gaat doen, let dan wel op dat je geen planten of gras besproeit met azijn. Azijn is zuur en het brandt de worteltjes weg van het onkruid tussen de tegels en de algen. Na een uurtje spoel ik de tegels af met gewoon water.

10. Last van opvliegers?

Ben je in de overgang en heb je last van opvliegers? Neem dan 2 x per dag een kop koude groentesoep. Je maakt dat heel simpel door selderij, komkommer, tomaat, dille, venkel en steranijs te blenderen. Het lijkt een beetje op gazpacho. Maar goed, in die groenten zit een stofje dat gunstig werkt tegen de opvliegers.

Er bestaan natuurlijk nog tal van handige middeltjes die je kunt gebruiken bij de behandeling van allerlei dagelijkse kwaaltjes. Zo zou je aardappelschillen, gebruikte theezakjes en koffieprut voor allerlei doeleinden kunnen gebruiken. Je zou ook kwaaltjes kunnen voorkomen. Van bietensap is bijvoorbeeld bekend dat het stofje nitriet je bloedvaten wijder maakt.

Door het drinken van een glas bietensap komt er dan meer zuurstof in je spieren, waardoor onder andere je prestatie verbetert, maar ook de kans op spierpijn wat minder kan worden.

Zo zijn er ook tal van kruiden, groenten, fruitsoorten die je veel goed kunnen doen. Maar goed, als je daar meer van wilt weten, lees dan de onderstaande paragraaf.

Meer weten over de effecten van gezond eten?

Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!