Waarom je vaak eerst door een dal gaat.

DalIedereen zit wel eens in een dal. Het is niet leuk, maar het hoort gewoon bij het leven. Je kent het wel; je hebt een plan opgevat. Je wilt bijvoorbeeld afvallen, een bepaalde afstand kunnen rennen, een opleiding doen of de Mont Ventoux opfietsen. Je start voortvarend hier voortvarend mee. Je besteedt er voldoende tijd aan, je doet er voldoende moeite voor, maar op een gegeven moment stagneert de boel. Op een gegeven moment loopt het niet meer zo lekker, je bent er een beetje klaar mee en je wilt er de brui aan geven. Je zit even in een dal. Hoe kan dat en – belangrijker – hoe kom je weer uit het dal? Daarover gaat deze blog.

Waarom je altijd door een dal gaat

Het woordje dal staat in deze blog voor een – mentaal gezien – moeilijke periode. Iedereen kent dit gevoel wel, want soms zit alles gewoon even tegen. Maar goed, niemand vind het leuk om door een dal te gaan. En toch zeggen mensen dat ze het meest hebben gehad aan de periode dat ze door dat dal gingen.

Succes is een proces

Je zit in een dal, omdat het een onderdeel is van het gehele proces. Het dal hoort er gewoon bij. Op die momenten spreek je je wilskracht en je mentale vermogens aan. Hoe graag wil je eigenlijk die Mont Ventoux opfietsen? Waarom wil je 20 kilo afvallen? Voor wie ren je die halve marathon eigenlijk?

Waarom stuit je bijna altijd op weerstanden? Waarom stopt het proces en waarom kom je bijna altijd in een dal terecht? Nou, in de eerste plaats kun je stellen dat als het gemakkelijk zou zijn, dat iedereen het zou doen. Als je dus je doel duidelijk hebt – je besluit om een studie op te pakken, of een bepaalde sportieve prestatie neer te zetten – dan hoort die tegenslag er gewoon bij.

Het maakt niet zoveel uit welk boek je hierover leest, ze geven ongeveer hetzelfde aan. Zelf vind ik De Alchemist, van Paolo Coelho erg goed. Deze boeken beschrijven min of meer hetzelfde. Je start vol met goede moed, je krijgt wat tegenslag te verwerken, je geraakt in het dal en dan? Hopelijk kom je er weer uit.

Waarom is er tegenslag?

Ok, die tegenslag hoort er dan gewoon bij, maar waarom eigenlijk? Dat je in een dal geraakt heeft eigenlijk veel te maken met het verander proces, dat je automatisch inzet als je een ambitieus doel nastreeft, zoals het volgen van een studie of een bepaalde sportieve prestatie realiseren. Doordat jij stap voor stap verandert, kom je op een bepaalt moment uit bij het einde van je comfort zone.

Je komt aan het einde van je comfort zone, vanwege de veranderingen en waardoor je je anders voelt en waardoor je anders gaat handelt. Dat gevoel en die handelingen zijn je nog een beetje onbekend. En dat is het punt waarop je je oncomfortabel voelt. Op die momenten vraag je jezelf af waarom je je doel najaagt.

Je loopt als het ware tegen je eigen innerlijke weerstanden op. Als je die weerstanden slecht, dan klauter je weer uit het dal. Er zijn talloze films en boeken geschreven, waarin je dit kunt zien. Hoe vaak heb je wel niet een hoofdpersoon van een film in de moeilijkheden zien verkeren, voordat hij of zij een bepaalt succes boekte. Hollywood maakt dankbaar gebruik van dit thema.

Hoe klim je uit het dal?

Maar goed, wat kun jij doen? Hoe kun jij er nou voor zorgen dat je uit het dal geraakt en dat je je doel realiseert? Het antwoord hierop zal verrassend simpel op je overkomen. Er bestaat namelijk geen geheim en er bestaat namelijk geen truc. Je komt uit het dal – en je realiseert al je doelen – als je er maar hard genoeg voor werkt.

De manier om weer on track te komen is dus:

  • Hard werken
  • Weerstanden overwinnen
  • Je doel blijven volgen

Veel mensen denken dat talent en bovennatuurlijke krachten nodig zijn om ergens succesvol in te zijn. Dat is dus een misvatting. Hoe eerder je je realiseert dat het gewoon een kwestie van hard werken aan je doelen, hoe beter het is. De Amerikaanse acteur Will Smith zei ooit eens in een interview dat hij over een belachelijke werkethiek beschikt.

“Als iemand zit te eten, dan ben ik aan het werk. Als iemand slaapt, dan ben ik aan het werk”. Zo stelde Smith. Ook vertelde hij de interviewer. Klik hier op een aantal fragmenten van diverse interviews waarin Will zijn visie over het bereiken van succes uitlegt.

Hard werken dus?

Ok, om uit een dal te komen en ergens een succes van te maken is dus voor iedereen haalbaar. Mits je maar bereid bent om ervoor te werken. Dát is eigenlijk een van de meest onbegrepen concepten die er bestaan. Veel mensen denken dat een enorm talent nodig is, of een enorme kracht om iets te bereiken.

Maar nee, succes bepaal jezelf en het dal waarin je je bevindt, daar klauter je ook zelf weer uit.

Is succes een keuze?

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!